Naar content

Hoofdnavigatie

Reizen in drukke treinen

Het kan soms erg druk zijn in de trein, vooral in de spits. Maar het is fijn als de drukte te vermijden is. Check voor vertrek de drukte melder en vind een rustig plekje met de zitplaatszoeker.


Zitplaatszoeker

Reizigers stappen vaak op dezelfde plek van het perron in. Het kan dan in dat ene gedeelte van de trein druk zijn, maar in een ander deel juist rustig. Door bijvoorbeeld aan het begin of het einde van het perron in te stappen heeft u meer kans op een zitplaats.

Nieuw is de zitplaatszoeker in de NS-app. Zo ziet u meteen de actuele drukte per trein. Op de Sprinters tussen Arnhem – ’s-Hertogenbosch en ’s-Hertogenbosch – Dordrecht kunt u zien hoe druk ieder rijtuig is en waar u de meeste kans heeft op een zitplaats. Nu nog maar op twee trajecten in werking maar in de toekomst willen we de zitplaatszoeker uitbreiden.

Actuele informatie in de NS-app

In de NS-app ziet u de actuele vertrektijden en de drukte-indicator van uw trein. Dit wordt weergegeven door 1, 2 of 3 poppetjes. U kunt hier ook de actuele treinlengte zien. Is een trein korter dan normaal, bijvoorbeeld door een verstoring, dan ziet u dat direct. Zo weet u vóór vertrek al of u rekening moet houden met extra drukte in de trein.

Reizen in rustige treinen wordt beloond

U kunt met MyOV punten sparen door te kiezen voor rustigere treinen op alle trajecten van en naar Utrecht en op de trajecten Rotterdam – Schiphol Airport (Intercity direct) en Zwolle – Groningen.

Drukte melden in de trein

Zit u in een te drukke trein dan kunt u ons dat melden in de NS-app. Meldingen van drukke treinen worden geanalyseerd. Met deze informatie blijft de drukte melder actueel. Ook peilen we op welke trajecten we treinen kunnen verlengen.