Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Almere Centrum

Vanaf 2022 moet Almere beschikken over een station dat past bij de statuur van de jonge en groeiende stad. In oktober 2020 is de verbouwing van het station van start gegaan.


Het huidige station Almere Centrum is ruim 30 jaar oud en toe aan een grondige vernieuwing. De stationshal wordt breder en overzichtelijker met transparante liften en nieuwe winkelruimten. Daarnaast worden er twee nieuwe bewaakte fietsenstallingen gebouwd - eerste 24 uur gratis stalling – en ook het busstation wordt onder handen genomen.

Overbodige bebouwing op de perrons verdwijnt. Daarvoor in de plaats komen nieuwe wachtruimten met houten banken, windschermen en beplanting. Station Almere Centrum is een station met unieke architectonische elementen, zoals de bijzondere kapconstructie. Die unieke elementen worden behouden.

Verbouwen in stappen

De verbouwing gaat in stappen. In de eerste fase (tot maart 2021) wordt de oude fietsenstalling aangepakt en starten de sloopwerkzaamheden in de hal en op de perrons.

Belangrijk station aan snelle verbinding

Na verbouwing wordt Almere Centrum een belangrijk station aan de nieuwe snelle verbinding tussen het Noorden en de Randstad. NS start in 2023 een nieuwe rechtstreekse treinverbinding van Breda en Rotterdam - via Amsterdam Zuid - naar Zwolle, Leeuwarden, Assen en Groningen. Reizigers rijden op die route met de nieuwe snelle Intercity (ICNG), die met 200 km/u over de hogesnelheidslijn (HSL) rijdt en met 160 km/h over de Hanzelijn. Almere Centrum is nu al het grootste station aan de Flevolijn en heeft een centrale rol in het openbaar vervoer van de stad en omgeving.

Almere achtste gemeente van Nederland

Momenteel is Almere de achtste gemeente van Nederland en telt ruim 200.000 inwoners. In de komende twintig jaar komen daar naar verwachting nog tienduizenden burgers bij. Voor de coronacrisis telde dit station bijna 30.000 in- en uitstappers per dag, een aantal dat groeide met ruim 3 procent per jaar.

Samenwerkende partijen

De verbouwing van het station is een samenwerking tussen gemeente Almere, Provincie Flevoland, ProRail en NS.

Meer weten over de verbouwing van station Almere? Op de website van Almere Centrum vind je alle informatie.