Naar content

Hoofdnavigatie

Amsterdam Amstel

Het gebied rond station Amsterdam Amstel is een belangrijk verkeersknooppunt. Dagelijks kruisen automobilisten, buschauffeurs, fietsers, voetgangers, trams en treinen elkaar en dit aantal verkeersgebruikers en reizigers groeit. Daarom werkt de gemeente Amsterdam aan de herinrichting van de openbare ruimte, samen met ProRail de Vervoersregio Amsterdam en NS Stations. Inmiddels is het station voorzien van een nieuw busstation, is een nieuw tramperron met keerlus voor trams aangelegd en wordt hard gewerkt aan de nieuwe fietsenstalling onder het station.


Opknappen perrons

Om de toegankelijkheid van het perron te verbeteren komt er een nieuwe trap naar perron 1. Ook worden beide perrons opgeknapt met nieuw meubilair en nieuwe overstapkubussen met heldere overstapinformatie. De perrons krijgen markeringen die aangeven waar de deur van de trein komt als deze binnenrijdt; dat zorgt voor makkelijker en sneller instappen. Tot slot wordt er op en rond de perrons opnieuw geschilderd, en worden de ramen in het dak vervangen. 

Opknappen stationshal

De winkelcasco’s in de monumentale stationshal worden gerenoveerd. Hierdoor staat een uniform beeld en krijgt de stationshal zijn oudere allure weer terug. Tegelijkertijd wordt een trap vanuit de hal naar de nieuwe fietsenstalling gerealiseerd. Hierdoor verplaatsen een aantal winkels in de hal. 

Fietsenstalling

Er is meer ruimte nodig om fietsen kwijt te kunnen. Er komen extra plekken door een grote uitbreiding van de bestaande ondergrondse fietsenstalling aan de oostkant van het station. Aan de westkant van het station komen extra stallingen. 

Nieuw stationsplein

Het samenvoegen van de autowegen, het verplaatsen van de tramlus naar de zijkant van het station en de bouw van ondergrondse parkeergarages, creëert ruimte voor een nieuwe inrichting van het openbare gebied. Er komen meer voetpaden en verbeterde fietsroutes en voldoende fietsstallingen stimuleren het gebruik van de fiets. Uiteraard blijft het mogelijk om iemand op te halen of af te zetten. Het tram- en busstation zijn inmiddels vernieuwd. Door nieuwe overkappingen en korte looproutes tussen de stations ontstaat een aantrekkelijke overstap. Deze veranderingen leveren een nieuw en overzichtelijk stationsplein op.

Meer informatie

Bekijk de ideeën en de actuele planning van de gemeente Amsterdam in het Definitief Ontwerp Inrichtingsplan Amstelstation.