Naar content

Hoofdnavigatie

Assen

Assen is de snelst groeiende stad in het noorden; de groei gaat gepaard met meer woon- en werkverkeer. En in de toekomst ook meer treinen. Daarom groeien het spoor en het station in Assen mee. Voor reizigers gaat er de komende jaren veel verbeteren op en rond het station Assen. Met een compleet nieuw stationsgebouw, extra fietsenstalling, verbeterde toegang en een beter spoor en nieuwe verlaagde toegangsweg wordt reizen via Assen comfortabel en snel.


Nieuw stationsgebouw voor Assen

In 2016 is gestart met de bouw van het nieuwe station en het nieuwe stationsplein. Het ontwerp van station Assen heeft een stedelijke uitstraling en geeft het station allure. Opvallend aan het nieuwe station is de grote driehoekige luifel. Deze luifel verbindt alle stationsonderdelen met elkaar. Het gebouw is beter toegankelijk dankzij de nieuwe toegang via een tunnel aan de oostkant, met een lift, en bredere trappen. Perron 1 maken we langer en breder, zodat hier ook intercity’s kunnen stoppen. Onder het station komt bovendien een ruime nieuwe fietsenstalling voor 2600 fietsen. Het gebouw kent een logische indeling en heeft straks voorzieningen die bijdragen aan een aangenaam verblijf.  Eind 2018 is het station gereed en wordt het tijdelijke station weggehaald.

Betere bereikbaarheid

De bereikbaarheid van het station wordt sterk verbeterd. Enerzijds door de aanleg van een nieuwe perrontunnel waardoor er een directe verbinding ontstaat tussen stadsdeel Assen-Oost en het centrum van de stad. Anderzijds wordt het stationsgebied beter ontsloten door het scheiden van doorgaand- en bestemmingsverkeer. In de toekomst maakt het doorgaand verkeer gebruik van de 170 meter lange Overcingeltunnel. De aanleg van de tunnel maakt het mogelijk om een aantrekkelijk ingericht stationsplein te realiseren. Het stationsplein draagt bij aan een herkenbare en eigentijdse entree naar de stad.

Samenwerking

Het project vindt plaats in nauwe samenwerking tussen de gemeente Assen, ProRail, Provincie Drenthe en NS Stations. De aanpak van het Stationsgebied maakt integraal onderdeel uit van een onderdeel van het programma FlorijnAs.