Naar content

Hoofdnavigatie

Assen

Assen is de snelst groeiende stad in het noorden; de groei gaat gepaard met meer woon- en werkverkeer. Daarom groeien het spoor, het aantal treinen en het station in Assen mee en is er voor reizigers reeds veel verbeterd. Het compleet nieuwe stationsgebouw is in juni in gebruik genomen.


Nieuw stationsgebouw voor Assen

Het ontwerp van station Assen heeft een stedelijke uitstraling en geeft het station allure. Opvallend aan het nieuwe station is de grote driehoekige luifel. Deze luifel verbindt alle stationsonderdelen met elkaar. Het gebouw is beter toegankelijk dankzij de nieuwe toegang via een tunnel aan de oostkant, met een lift, en bredere trappen. Onder het station vind je een ruime nieuwe fietsenstalling voor 2600 fietsen. Het gebouw kent een logische indeling en heeft voorzieningen die bijdragen aan een aangenaam verblijf, waaronder een StationsHuiskamer. Wat nog rest, is het aanbrengen van de gevel van de stationshal, dit zal naar verwachting in het derde kwartaal van 2019 gaan plaatsvinden.

Behalve het nieuwe station is en wordt ook de bereikbaarheid van het station sterk verbeterd. Enerzijds door de nieuwe perrontunnel met een directe verbinding tussen stadsdeel Assen-Oost en het centrum van de stad. Anderzijds wordt het stationsgebied beter ontsloten door het scheiden van doorgaand- en bestemmingsverkeer. De aanleg van de 170 meter lange Overcingeltunnel zorgt voor een aantrekkelijk ingericht stationsplein. Het stationsplein draagt bij aan een herkenbare en eigentijdse entree naar de stad.

Samenwerking

Het project vindt plaats in nauwe samenwerking tussen de gemeente Assen, ProRail, Provincie Drenthe en NS Stations. De aanpak van het Stationsgebied maakt integraal onderdeel uit van een onderdeel van het programma FlorijnAs.