Naar content

Hoofdnavigatie

Herinrichting station Driebergen Zeist

De BAM is begin 2017 gestart met de werkzaamheden voor de metamorfose van het stationsgebied Driebergen Zeist. Naar verwachting is in 2020 het werk gereed. Het busstation, het tijdelijk station en de parkeergarage worden in 2017 in gebruik genomen.


Files bij de spoorwegovergang, overvolle fietsstallingen en een te kort aan parkeerplekken. Belangrijke redenen om het stationsgebied Driebergen-Zeist flink aan te pakken. 

Werkzaamheden

  • De Hoofdstraat gaat straks onder de sporen door en wordt verbreed. De spoorwegovergang in de Odijkerweg wordt opgeheven.
  • Het stationsplein loopt straks onder de sporen door. Dat betekent: geen onveilige situaties meer waarbij voetgangers over het spoor rennen om hun trein te halen.
  • Er komt een nieuw station, met een nieuw busstation voor stad en streekbussen. Ook aan de fietsers wordt gedacht. Onder het station komt een fietsenstalling voor 3000 fietsen waar fietsers droog en veilig hun fiets kunnen parkeren. Bovendien krijgen de fietsers hun eigen fietsroute waardoor ze veilig het stationsgebied kunnen doorkruisen.
  • Het aantal sporen wordt uitgebreid van drie naar vier. In het midden komt één breed perron waar alleen de sprinters stoppen. En intercity’s halen de stoptreinen in dankzij een nieuw keerspoor.
  • Er komt een nieuwe parkeergarage met 600 parkeerplekken, gebouwd door Aan de Stegge in opdracht van NS Stations.  De parkeergarage wordt naar verwachting oktober 2017 opgeleverd. Het gemakkelijk, veilig, droog en dichtbij de auto kunnen parkeren draagt bij aan meer gebruik van de trein. 

Duurzaam

Het project kent diverse duurzame maatregelen: We verminderen het energiegebruik, werken met gebruikte en duurzame materialen en zijn (vrijwel) energieneutraal in het gebruik door zonnecellen op de perronkappen en op het dak van de parkeergarage.

Tijdelijk station

In oktober 2017 zal het tijdelijk station in gebruik worden genomen en komt er een loopbrug over de sporen. Dat is tevens het startsein voor de sloop van het huidige station.

Partners

Driebergen-Zeist is een samenwerkingsverband van Provincie Utrecht, gemeente Utrechtse Heuvelrug, gemeente Zeist, NS en ProRail. Het Ministerie van Infrastructuur & Milieu is de voornaamste financier.

Meer informatie

Kijk op www.stationdriebergenzeist.nl en in de speciale app.