Naar content

Hoofdnavigatie

Zwolle

Het stationsgebied van Zwolle wordt straks een aantrekkelijk en levendig gebied dat een logische verbinding vormt met de binnenstad. Het gebied is de vervoerslagader van Zwolle waarbij een goede bereikbaarheid van stad en regio centraal staat. Het vervoer per bus, trein, fiets, auto of te voet sluit straks naadloos op elkaar aan. Door de ligging van het stationsgebied is er ruimte voor verschillende functies in het gebied. Denk hierbij aan een mix van cultuur, onderwijs, wonen en werken.


Werkzaamheden in de spoorzone

Op en rondom station Zwolle stappen er dagelijks zo'n 35.000 reizigers in, over of uit. In 2021 zijn dat er naar verwachting 55.000. Deze toename vraagt om flinke aanpassingen aan het station. Met een nieuwe reizigerstunnel en een vierde perron is het station geschikt voor nog meer reizigers. In 2021 zijn dat er naar verwachting 55.000. Om al die reizigers comfortabel te laten reizen zijn er echter nog meer aanpassingen nodig.

Verbinding

Er komt één nieuw busperron voor alle stads- en streekbussen aan de zuidkant van het station. Dat perron is - net als de treinperrons - rechtsreeks vanuit de nieuwe tunnel toegankelijk. Overstappen van bus naar trein en andersom wordt dus veel makkelijker. De bussen uit het noorden en westen kunnen via een nieuwe brug over het spoor snel het busperron bereiken.

Ook komen er meer fietsenstallingen. De Hanzelaan en de Oosterlaan krijgen extra rekken en vanaf 2020 komt er een ondergrondse stalling onder het stationsplein. De openbare ruimte rondom het station wint aan kwaliteit. Er komen twee duidelijk herkenbare entrees en ook de zuidkant krijgt een aantrekkelijk stationsplein.

De gemeente Zwolle werkt de komende jaren samen met ProRail, NS en de provincie Overijssel aan de verdere verbetering van het station tot een goed werkend openbaar vervoersknooppunt, waar reizigers en bewoners zich plezierig voelen.

Meer informatie

Benieuwd naar de toekomstige ontwikkelingen van Spoorzone Zwolle? Via www.zwolle.nl/rondleidingspoorzone maak je een virtuele wandeling door het stationsgebied. Als je op de hoogte wilt blijven van de ontwikkelingen in de spoorzone Zwolle meld je dan aan voor de nieuwsbrief via spoorzone@zwolle.nl of kijk op www.zwolle.nl/spoorzone