Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Aangepaste dienstregeling? Check vooraf de NS-app en plan je reis.

Werkzaamheden rondom Amsterdam Centraal

In het weekend van 9 en 10 oktober en van 6 en 7 november werkt ProRail op en rondom Amsterdam Centraal. In beide weekenden hebben de werkzaamheden invloed op het treinverkeer. Check daarom voor vertrek de Reisplanner. Ga je op reis? Bereid je goed voor en meld jouw reis aan via Treinwijzer.


Geen treinverkeer

Op zaterdag 9 en zondag 10 oktober is er geen treinverkeer mogelijk tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Muiderpoort. In dit weekend kunnen er ook geen treinen rijden tussen Amsterdam Sloterdijk en Haarlem.

Wat deze werkzaamheden exact voor je reis betekenen, zie je vanaf 10 dagen voor vertrek in de NS–app of in de Reisplanner. Check je reis altijd ook nog kort voor vertrek voor het meest actuele reisadvies.

Over de gevolgen van de werkzaamheden op 6 en 7 november informeren we je vanaf half oktober op deze pagina.

De werkzaamheden

Vanaf dit jaar zal ProRail in en rond station Amsterdam Centraal werkzaamheden uitvoeren, die onderdeel uitmaken van het zogenoemde Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Deze werkzaamheden zijn er op gericht de verwachte reizigers- en goederengroei mogelijk te maken.

ProRail gaat in het weekend van 9 en 10 oktober op Amsterdam Centraal het historische stationsgebouw renoveren, waardoor reizigers meer ruimte krijgen op de perrons. Daarnaast plaatst ProRail extra seinen, haalt wissels weg en vernieuwt sporen. Hierdoor kunnen in de toekomst meer treinen kort na elkaar het station binnenrijden.

Niet alleen in en rond station Amsterdam Centraal gaat ProRail aan de slag. Zo wordt bij station Amsterdam Sloterdijk in het Westelijk havengebied in verband met PHS een nieuw opstelterrein gebouwd.

De werkzaamheden zijn belangrijk voor betrouwbaar treinverkeer nu en in de toekomst. De verbeteringen zorgen ervoor dat Amsterdam een goede verbinding blijft houden met de rest van Nederland. Zo reis jij straks comfortabeler en duurzamer van A naar B.

Meer informatie over de werkzaamheden is te vinden op de site van ProRail.

Alternatief vervoer of aangepaste dienstregeling

De werkzaamheden kunnen invloed hebben op jouw treinreis. Afhankelijk van je reis kun te maken krijgen met omreizen, een aangepaste dienstregeling, extra overstap of vervangend metro- en/of busvervoer. Houd ook rekening met gewijzigde vertrektijden, sporen en met een langere reistijd. Deze kan oplopen tot ongeveer 45 minuten.

Internationale reizigers moeten bedacht zijn op een ander opstapstation. Kijk voor meer informatie op www.nsinternational.com

Vervangend metrovervoer

In plaats van de trein kun je tussen Amsterdam Centraal - Amsterdam Bijlmer ArenA v.v. met een geldig NS vervoerbewijs gebruik maken van de metrolijnen 51, 53 en 54 van het GVB. Rijden er geen metro's, zoals in de vroege ochtend en late avond? Dan kan je gebruik maken van de vervangende NS-bussen.

Omreisadvies

reis je van

 • Amsterdam Centraal/Amsterdam Sloterdijk naar Utrecht Centraal v.v. dan reis je het beste via Schiphol Airport.
 • Amsterdam Centraal naar Amsterdam Muiderpoort/Amsterdam Science Park v.v., reis dan via Amsterdam Amstel (met de metro). Vanaf daar neem je de trein naar Amsterdam Muiderpoort, waar je vervolgens kunt overstappen op de Sprinter naar Amsterdam Sciencepark.
 • Amsterdam Centraal naar Weesp/Almere v.v., dan kun je met de metro
  • naar Amsterdam Amstel en vanaf daar met de trein naar Amsterdam Muiderpoort voor je overstap naar Weesp of Almere of
  • naar Duivendrecht en vanaf daar verder reizen.
 • Utrecht C/Amsterdam Bijlmer ArenA naar Amsterdam Sloterdijk/Zaandam, reis je het beste via Schiphol Airport
 • Amsterdam Zuid naar Amsterdam Centraal v.v.: dan kun je via Schiphol Airport reizen. Er rijden extra treinen.
 • Kies je liever voor de metro over de Noord-Zuidlijn, dan krijg je te maken met extra kosten. Je check dan in en uit bij GVB. Je NS vevoerbewijs is op deze metrolijn niet geldig.

Nachtnettreinen

 • Er rijden vervangende NS-nachtbussen tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Bijlmer ArenA.
 • Er rijden nachtnetbussen tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Bijlmer ArenA.

Goed om te weten

 • Ook als je gebruik maakt de vervangende metro of NS-bus, heb je een geldig vervoerbewijs nodig. Je NS-vervoerbewijs is niet geldig in de metro op de Noord-Zuidlijn.
 • Vergeet niet je mondkapje mee te nemen. Het gebruik van een mondkapje blijft verplicht en geldt ook in het vervangend metro- en busvervoer.
 • Je kunt je fiets niet meenemen in de vervangende NS-bussen. Hier is helaas geen plaats voor.

In- en uitchecken

 • Begint je reis met de trein, dan check je in op je vertrekstation. Uitchecken doe je bij het verlaten van het station.
 • Stap je op de stations Amsterdam Centraal, Amsterdam Amstel, Duivendrecht of Amsterdam Bijlmer ArenA van de trein over op de metro of omgekeerd, dan kun je via het geopende poortje in de GVB poortrij zonder extra uit en weer in te checken verder reizen. Je checkt pas uit op het station van je eindbestemming.

Goed voorbereid op pad

Kijk op de dag zelf, kort voor vertrek, voor het meest actuele advies. Op het station zie je de actuele vertrekinformatie op de digitale schermen. Het gebruik van een mondkapje blijft verplicht. Bereid je reis dus goed voor en check vooraf de NS-app of Reisplanner.

Heb je nog vragen?

Check de veelgestelde vragen over werkzaamheden aan het spoor, kijk op ns.nl/klantenservice of stel een vraag op de NS Community. We helpen je graag verder.

Plan je reis

Werk aan het spoor: vragen, antwoorden en tips

Antwoord op de meest gestelde vragen.

Treinwijzer

Krijg een melding als de drukte toeneemt. Meld je reis aan in de NS-app.