Naar content

Hoofdnavigatie

Naar content

Hoofdnavigatie

Zaterdag 8 t/m zondag 16 februari: Werkzaamheden rondom Leiden Centraal

Van zaterdag 8 t/m zondag 16 februari voert ProRail werkzaamheden uit aan de noord- en oostkant van station Leiden Centraal. Daardoor is er geen of beperkt treinverkeer van, naar en via Leiden Centraal en verwachten we zeer drukke treinen. We raden je aan om op werkdagen indien mogelijk de ochtend- en avondspits te mijden als je reist van, naar of via Leiden Centraal, alsmede op de trajecten Haarlem-Amsterdam Sloterdijk en Den Haag Centraal-Rotterdam Centraal. Wat deze werkzaamheden exact voor je reis betekenen, zie je vanaf 10 dagen voor vertrek in de NS Reisplanner op NS.nl of in de NS-app.


Grote drukte en volle treinen verwacht

Op werkdagen worden tijdens de ochtend- en avondspits volle treinen verwacht op de trajecten van, naar en via Leiden Centraal, alsmede op de aangrenzende trajecten Haarlem-Amsterdam Sloterdijk en Den Haag Centraal-Rotterdam Centraal.

Omreisadvies

 • Op het traject Den Haag Centraal-Amsterdam Centraal raden we je aan om te reizen via Utrecht Centraal.
 • Op het traject Rotterdam Centraal-Schiphol-Amsterdam Centraal raden we je aan te reizen met de Intercity direct.
 • Tussen Leiden Centraal-Amsterdam Centraal reis je het beste via Haarlem.
 • Voor je reis Leiden Centraal – Den Haag Centraal v.v. kun je gebruikmaken van de omgeleide IC’s Almere Centrum/Schiphol Airport-Den Haag Centraal en via Gouda of Amsterdam Bijlmer ArenA reizen. Deze IC’s stoppen daar extra.

Reis je in de genoemde periode op dit traject? Mijd de ochtend- en avondspits!

Vanwege de verwachte zeer grote drukte (ook op de omreisroutes en stations) raden we je aan om op werkdagen zo mogelijk de ochtend- en avondspits te mijden. Reis je wel tijdens de spits? Houd er dan rekening mee dat je moet staan of helemaal niet met je gewenste trein mee kunt en moet wachten op een van de volgende treinen. Dit betekent een langere reistijd dan gebruikelijk.

Op het traject Leiden Centraal-Schiphol Airport kan je vertraging, met name tijdens de ochtendspits, mogelijk oplopen tot een uur indien je wilt reizen met de Intercitytreinen richting Schiphol-Amsterdam met vertrektijden vanaf Leiden Centraal tussen 7.45 – 9.00 uur. Voor je reis naar Amsterdam Sloterdijk en Amsterdam Centraal kun je daarom het beste omreizen via Haarlem. Voor de bestemmingen Schiphol Airport, Amsterdam Zuid of Duivendrecht kun je eventueel ook nog gebruik maken van de Sprinter.

Gevolgen voor het treinverkeer van, naar en via Leiden Centraal

 • Van zaterdag 8 februari t/m vrijdag 14 februari is er geen treinverkeer mogelijk tussen Leiden Centraal en Alphen aan den Rijn. De hele week rijden er bussen in plaats van treinen op dit traject.
 • In het weekend van 8 en 9 februari rijden er helemaal geen treinen van, naar en via Leiden Centraal. NS zegt bussen in,  de dienstregeling tussen Den Haag Mariahoeve en Den Haag Centraal is aangepast en de Intercity’s tussen Almere Centrum/Schiphol Airport-Den Haag Centraal rijden via een andere route; ze stoppen extra in Gouda resp. Amsterdam Bijlmer ArenA.
 • Van maandag 10 februari t/m vrijdag 14 februari rijden er, vanwege beperkte perroncapaciteit, minder en kortere treinen van, naar en via Leiden Centraal. Ook hebben diverse Intercity's vanaf Leiden Centraal een andere eindbestemming, waardoor het kan dat je op Leiden Centraal een extra overstap moet maken.
 • Op maandag 10 februari is de perroncapaciteit zo beperkt dat er alleen Intercity’s rijden van, naar en via Leiden Centraal. De Sprinters tussen Den Haag Centraal-Leiden Centraal-Haarlem worden dan vervangen door bussen.
 • In de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 februari is er tussen 01.20 uur en 03.20 uur helemaal geen treinverkeer mogelijk van, naar en via Leiden Centraal. Het nachtnet rijdt dan een andere route.
 • Op zaterdag 15 en zondag 16 februari is er geen treinverkeer mogelijk tussen Haarlem en Leiden Centraal. Het gehele weekend rijden er bussen in plaats van treinen op dit traject.

Goed om te weten: op zaterdag 8 en zondag 9 februari zijn er ook nog beperkingen in de treindienst op het traject Hoofddorp-Schiphol Airport-Amsterdam Zuid. 

Vanwege de beperkte perroncapaciteit vertrekken de treinen op station Leiden Centraal mogelijk van andere sporen dan je gewend bent. Dit kan in de periode van 10 t/m 14 februari per dag veranderen.

Alternatief vervoer of aangepaste dienstregeling

Zaterdag 8 t/m 14 februari

 • De NS-bussen Leiden Centraal - Alphen a/d Rijn v.v. rijden de gehele week - ook in het weekend -  rechtstreeks naar en vanaf Leiden Centraal.

Zaterdag 8 en zondag 9 februari

 • Bij station Leiden Centraal is niet voldoende ruimte voor álle NS bussen. Daarom rijden alle andere bussen – met uitzondering van de NS-bussen Leiden Centraal - Alphen a/d Rijn - via een tijdelijk gecreëerd Transferium (aan de A44) bij de Willem Einthovenstraat. Daar kun je overstappen op een andere NS-bus óf gebruikmaken van de speciale buspendel, indien station Leiden Centraal je eindbestemming is.

Maandag 10 t/m vrijdag 14 februari

 • Op maandag 10 februari worden de Sprinters tussen station Den Haag Centraal-Leiden Centraal-Haarlem vervangen door NS-bussen. Ook deze bussen rijden via het tijdelijke Transferium. Daar kun je weer overstappen op de buspendel naar Leiden Centraal v.v. of op de NS-bus in de andere richting.
 • Op alle trajecten waar weer treinen kunnen rijden van, naar en via Leiden Centraal, is de dienstregeling aangepast.

Zaterdag 15 en zondag 16 februari

 • Er rijden vervangende NS-bussen tussen Haarlem en station Leiden Centraal.

Geldig vervoerbewijs en in- en uitchecken

Ook als je gebruik maakt van een vervangende NS-bus, heb je een geldig vervoerbewijs nodig.

 • Begint je reis met de trein, dan check je in op je vertrekstation. Uitchecken doe je dan bij het verlaten van het station.
 • Reis je (op een deel van je traject) met een NS-bus, dan check je (extra) in- en uit bij de begin- en eindhalte van de NS-bus. Reis je verder met de trein, dan check je opnieuw in en uit op het station.
 • Ben je ingecheckt en stap je op het Transferium over op een andere vervangende bus, dan hoef je niet apart in- en uit te checken. Je checkt dan pas weer uit bij het verlaten van de bus.

Met een NS-Business Card reis je met het vervangend busvervoer net zoals met de trein.

Doe kort voor vertrek de Reisplanner-check

Wat deze werkzaamheden exact voor je reis betekenen, zie je vanaf 10 dagen voor vertrek in de NS Reisplanner, op zowel NS.nl als in de NS-app. Check deze daarom kort voor vertrek voor het meest actuele reisadvies.

Vraag en antwoord

 • Wat zijn de werkzaamheden die worden uitgevoerd?

  Deze werkzaamheden zijn onderdeel van een grote spoorvernieuwing rondom Leiden Centraal, waarbij er in twee jaar tijd alle sporen op en rondom het station worden vervangen. Er worden door ProRail 28 wissels weggehaald, 55 wissels vervangen en over een lengte van twee kilometer worden alle rails, dwarsliggers, ballast en bovenleiding vervangen. Dat doen ze op een duurzame manier. Zo gebruiken ze ecodwarsliggers. Bij het maken van dit nieuwe type dwarsliggers komt veel minder CO2 vrij dan bij conventionele dwarsliggers. Ook worden er langs het spoor speciale nestkasten opgehangen voor mussen, om deze oer-Hollandse vogel te beschermen.

 • Waar vind ik de NS-bussen?

  Als de haltes van de vervangende NS bussen niet vanaf de stationsuitgangen zichtbaar zijn, wordt de halte via bewegwijzeringsborden in en buiten het station aangegeven met ‘Naar de NS-bus’ met daarbij een pijl.

  Bushaltes vervangende NS bussen

  Haarlem  Voorplein station, OV halte Jansweg
  Heemstede-Aerdenhout Voorplein Station, OV halte Zandvoortselaan
  Voorhout Voorzijde station, Jacoba van Beierenweg
  Hillegom Voorzijde station, OV halte Loosterweg
  Leiden Centraal Voorzijde station, Bushalte G/H, Stationsplein
  Leiden Lammenschans OV halte Lammenschansweg
  Alphen aan den Rijn Centrumzijde station, OV busstation, Stationsplein
  De Vink OV halte Trompweg
  Voorschoten OV halte Wijngaardenlaan
  Den Haag Mariahoeve Voorzijde station, Aegonplein
  Den Haag Laan van NOI Anna van Hannoverstraat
  Den Haag Centraal Prins Clauslaan/hoek Bezuidenhoutseweg
  Sassenheim Voorzijde station, Stationsplein
  Nieuw Vennep OV halte, Venneperweg
  Hoofddorp OV halte Busstation onder viaduct, Van Heuven Goedhartlaan
  Schiphol Airport Voorzijde, OV Platform haltes C15 en C17

                                                                                            

 • Wat betekenen deze werkzaamheden voor mijn reis?

  Om exact te weten wat de werkzaamheden voor jouw reis betekenen, raden we je aan vlak voor vertrek je reis te plannen met de Reisplanner

 • Wat wordt er bedoeld met perroncapaciteit?

  De werkzaamheden aan de sporen en perrons zijn op sommige plekken zo gepland dat ze de helft van het perron beslaan. Daardoor is het mogelijk om alsnog de andere helft van het perron te gebruiken. Dat verandert de perroncapaciteit: waar normaal gesproken een langere trein langs het perron past, is dat nu (tijdelijk) niet mogelijk.

 • Waarom zijn de treinen die wél rijden korter?

  NS kiest er altijd voor om treinen te blijven rijden indien dat mogelijk is. Sommige perrons kunnen tijdens de werkzaamheden alsnog voor een deel worden gebruikt. Ook staan er soms, doordat er minder sporen beschikbaar zijn, op sommige sporen twee treinen tegelijkertijd. Dat betekent dat vanaf het A-gedeelte een andere trein vertrekt dan vanaf het B-gedeelte. In beide gevallen betekent dat een kortere trein, aangezien een langere trein (tijdelijk) niet langs het perron past.

 • Geldt de regeling “geld terug bij vertraging“?

  Ja, de regeling “geld terug bij vertraging” is van toepassing. Uitgangspunt hierbij zijn de reistijden in de aangepaste Reisplanner waarin de extra reistijd voor de NS-busreis is verwerkt. Je krijgt dus geen vergoeding omdat de reis per trein langer duurt dan normaal. Lees meer over de regeling Geld terug bij vertraging.

 • Kan ik gratis reizen in een NS-bus tijdens deze werkzaamheden?

  Nee, je hebt ook in een NS-bus een geldig NS-vervoerbewijs nodig. Bij de NS-bus kun je in- en uitchecken. Vervolg je je reis met de trein, dan check je eerst uit bij de NS-bus en vervolgens in op het station. 

 • Ik maak gebruik van een rolstoel. Kan ik reizen met een NS-bus?

  Of je met een rolstoel in een NS-bus kunt reizen, is per situatie verschillend. Het is daarom het verstandigst om, net als bij een 'gewone' treinreis, NS Reisassistentie aan te vragen. We doen er alles aan om extra hinder te voorkomen: zo nodig worden ter plaatse extra maatregelen genomen om je te helpen. Voor meer informatie: raadpleeg onze informatie over reizen met een beperking of lees de voorwaarden.

Staat je vraag er niet bij? We helpen je graag verder. Bekijk alle veelgestelde vragen over werk aan het spoor, kijk op NS.nl/klantenservice of stel je vraag op de NS Community. We staan dag en nacht voor je klaar.

Meer informatie over de werkzaamheden op en rondom Leiden Centraal is te vinden op de website van ProRail