Naar content

Hoofdnavigatie

14 t/m 29 juli: werkzaamheden op het traject Amsterdam Centraal-Amsterdam Bijlmer ArenA

Van dinsdag 14 juli t/m woensdag 29 juli voert ProRail werkzaamheden uit bij en op de stations Amsterdam Amstel en Amsterdam Muiderpoort. Dit heeft gevolgen voor het treinverkeer tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Bijlmer ArenA en tevens voor het metroverkeer tussen de metrostations Amsterdam Amstel en Van der Madeweg. Op 19 juli zijn er ook gevolgen voor het treinverkeer op het traject Amsterdam Muiderpoort-Weesp. Wat deze werkzaamheden exact voor je reis betekenen, zie je vanaf 10 dagen voor vertrek in de NS Reisplanner op NS.nl of in de NS-app.


Gevolgen voor het treinverkeer

Door de werkzaamheden rijden er van dinsdag 14 juli t/m woensdag 29 juli geen treinen tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Bijlmer ArenA en is er geen metroverkeer tussen de metrostations Amsterdam Amstel en de Van der Madeweg. Van Amsterdam Centraal richting station Amsterdam Muiderpoort en Weesp is er wel treinverkeer mogelijk, behalve op zondag 19 juli.

Afhankelijk van je traject en moment van reizen kun je te maken krijgen met een aangepaste dienstregeling, omreisroute, vervangend metro- en/of busvervoer en tijdelijke bushaltes.

Alternatief vervoer en aangepaste dienstregeling

 • Tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Amstel kun je tot 20.00 uur gebruikmaken van Metrolijn 54.
 • Tussen Amsterdam Amstel en Amsterdam Bijlmer ArenA rijden vervangende (GVB)bussen voor zowel GVB- als NS-reizigers. Vanaf 20.00 uur rijden deze bussen tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Bijlmer ArenA, omdat dan Metrolijn 54 niet meer rijdt.
 • Op 19 juli rijden er vervangende NS-bussen in plaats van treinen tussen Amsterdam Centraal en Weesp.
 • Er rijden extra treinen op het traject Amsterdam Bijlmer ArenA via Amsterdam Zuid naar Schiphol Airport en v.v.
 • In de vervangende bussen en Metrolijn 54 is je NS-vervoerbewijs geldig.

Goed om te weten

 • Je NS-vervoerbewijs is geldig in het vervangend metro- en busvervoer, dus alléén in Metrolijn 54 en de vervangende bussen op het traject Amsterdam Centraal-Amsterdam Bijlmer ArenA.  Met een NS-Business Card reis je met het vervangend metro- en busvervoer net zoals met de trein.
 • Je vindt de (tijdelijke) haltes voor de vervangende bussen door de bewegwijzering op/bij het station te volgen.
 • Je kunt geen fietsen meenemen in het vervangend busvervoer. Daar is geen ruimte voor.

Meer informatie over de gevolgen van de werkzaamheden en reismogelijkheden in Amsterdam vind je in deze animatie.

Extra OV-fietsen op Amsterdam Bijlmer ArenA en Amsterdam Amstel

Als extra service kun je voor het alternatief vervoer ook terecht bij de tijdelijk pop-up store met een aanbod van 150 OV-fietsen op station Amsterdam Bijlmer ArenA. Deze is speciaal voor deze periode gerealiseerd door NS, in samenwerking met ProRail en Amsterdam Bereikbaar. Ook worden op station Amsterdam Amstel 70 OV-fietsen bijgeplaatst.

Voor het gebruik van de OV-fietsen gelden de reguliere huurvoorwaarden.

Omreisadvies

Reis je vanaf of tussen de volgende stations, dan kun je het beste als volgt (per trein) omreizen.

 • Kop van Noord-Holland - Amsterdam Bijlmer ArenA, Utrecht en verder v.v.: 
  via Schiphol Airport
 • Amsterdam Centraal -  Amsterdam Bijlmer ArenA, Utrecht en verder v.v.: 
  via Schiphol Airport
 • Amsterdam Muiderpoort - Amsterdam Bijlmer ArenA, Utrecht en verder v.v.:
  via Amsterdam Centraal
 • Duivendrecht - Amsterdam Centraal v.v.:
  via Weesp (behalve op 19 juli) of Schiphol Airport
 • Duivendrecht - Amsterdam Bijlmer ArenA v.v.:
  via Amsterdam Zuid.

Nachtnettreinen rijden via een andere route en stoppen niet op station Amsterdam Bijlmer ArenA.

NB: Soms kan reizen met de Noord-Zuidlijn (metrolijn 52) van GVB Rnet net iets sneller zijn. Natuurlijk kun je van deze metrolijn gebruikmaken, maar dit brengt wel extra kosten met zich mee. Je checkt dan extra in en uit bij GVB. Je NS vervoerbewijs is niet geldig in de Noord-Zuidlijn, metro 52.

Wat zijn de werkzaamheden?

Er wordt bij de Amstelstroomlaan vlakbij station Amsterdam Amstel een nieuwe spoorondergang onder twee treinsporen en zeven metrosporen gerealiseerd, die twee woonwijken met elkaar gaat verbinden. Station Amsterdam Amstel krijgt een nieuwe trap, waardoor meer reizigers sneller de trein en metro in en uit kunnen. Bij station Amsterdam Muiderpoort komen nieuwe seinen en enkele nieuwe (keer)wissels te liggen en wordt de bovenbouw vernieuwd.

Daarnaast wordt in en rond Amsterdam op verschillende plekken ook nog aan de weg gewerkt. Zo voert Rijkswaterstaat groot onderhoud uit aan de A8 en de A10.

De werkzaamheden zijn nodig om de reizigersgroei in de regio te kunnen opvangen en Amsterdam en omgeving toegankelijk te houden.

Bij deze werkzaamheden zijn verschillende  partijen betrokken: ProRail, NS, GVB, MET, gemeente Amsterdam/MET, Vervoerregio Amsterdam (VRA) en de aannemers BAM (Amstelstroomlaan) en Strukton (Amstelstijgpunt en Muiderpoort). 

Meer informatie over de werkzaamheden vind je op de website van ProRail en de website van Amsterdam Bereikbaar.

Reis je in deze periode op dit traject? Vermijd drukte, reis buiten de spits!

In deze periode kan het zowel op de omreisroute als in de vervangende metro- en bussen druk zijn. Ook bij de haltes van de vervangende bussen kunnen wachtrijen ontstaan. Houd hiermee rekening en vermijd drukte. We raden je daarom aan niet tijdens de ochtend- en avondspits te reizen.

Vergeet niet je mondkapje mee te nemen. Dit is nog steeds verplicht in het OV om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dit geldt dus ook voor het vervangend metro- en busvervoer.

Geldig vervoerbewijs

 • Ook als je gebruikmaakt van het treinvervangend vervoer (bus of metro), heb je een geldig vervoerbewijs nodig.
 • Je NS-vervoerbewijs is geldig in de vervangende bussen en in Metrolijn 54 op het traject Amsterdam Centraal-Amsterdam Bijlmer ArenA, dus niet in de andere Metrolijnen zoals de Noord-Zuidlijn of bussen.

In- en uitchecken/geen extra kosten

Bij elk deel van je reis (trein, vervangende metro of bus) check je in- en uit bij de (tijdelijke) check-in/check-uit paal van NS.

 • Begint je reis met de trein, dan check je in op het vertrekstation. Uitchecken doe je bij het verlaten van het station.
 • Reis je (op een deel van het gestremde traject) met vervangend metro- en/of busvervoer,  dan check je (opnieuw) in- en uit bij NS bij de begin- en eindhalte van de vervangende metro en/of bus.
 • Op de stations Amsterdam Centraal en Amsterdam Amstel zijn begeleiders om NS- reizigers door het geopende poortje te begeleiden.

Er worden géén extra kosten berekend als je na uitchecken bij trein, vervangende bus- of metro binnen 35 minuten weer in hebt gecheckt voor het vervolg (vervangend) vervoer.

Overige werkzaamheden gedurende deze periode

Van 3 juli t/m 9 augustus vinden er tevens werkzaamheden plaats tussen Utrecht Centraal-’s Hertogenbosch/Tiel en van 14 t/m 23 juli tussen Breukelen-Utrecht Centraal, waardoor er ook op deze trajecten geen of beperkt treinverkeer mogelijk is. Afhankelijk van jouw reis kan het zijn dat je op één traject te maken krijgt met meerdere werkzaamheden.

Daarnaast wordt in en rond Amsterdam op verschillende plekken ook nog aan de weg gewerkt. Zo voert Rijkswaterstaat groot onderhoud uit aan de A8 en de A10.

Er is bewust voor gekozen om diverse werkzaamheden in de zomervakantie uit te voeren, omdat het dan over het algemeen rustiger is op het spoor en op de weg. Veel mensen zijn dan op vakantie. Projecten worden tegelijkertijd uitgevoerd om de periode van overlast voor weggebruikers en trein/metroreizigers zo kort mogelijk te houden.

Meer informatie over de diverse projecten in Amsterdam vind je op de website van Amsterdam Bereikbaar.

Coronamaatregelen

Vanzelfsprekend zijn er in verband met het coronavirus ook speciale maatregelen bij het vervangend busvervoer genomen bij en in de bus. Het kan daardoor soms iets langer duren voordat je de bus in kunt. Houd daarom rekening met extra reistijd. Je leest alles over de coronamaatregelen die NS neemt op de bijbehorende pagina.

Vragen?

Heb je nog vragen? Bekijk alle veelgestelde vragen over werk aan het spoor, kijk op NS.nl/klantenservice of stel je vraag op de NS Community. We staan dag en nacht voor je klaar.