Rembrandtjaar 2019

De mooiste musea & tentoonstellingen

Beschikbaar van 1 juli t/m 30 september

Over deze actie

Ook een Rembrandtfan? Bezoek de leukste Rembrandtmusea en -tentoonstellingen met korting op entree en treinkaartje!

Ode aan Rembrandt van Rijn

In 2019 is het 350 jaar geleden dat meesterschilder Rembrandt van Rijn overleed. Reden voor musea in het hele land om de wereldberoemde Nederlander extra in de schijnwerpers te zetten.

De Nachtwacht

Je kunt het Rembrandtjaar natuurlijk niet voorbij laten gaan zonder een bezoekje aan de Nachtwacht in het Rijksmuseum. Vanaf juli kun je live getuige zijn van een uitgebreid onderzoek en de restauratie van dit wereldberoemde schilderij uit 1642. Dit gebeurt namelijk gewoon in de zaal. Om de Nachtwacht staat een glazen constructie met helder glas zodat je het team van experts op de voet kan volgen.

Een andere aanrader in het Rijksmuseum is de tentoonstelling 'Lang leve Rembrandt!', een selectie werken geïnspireerd op Rembrandt, gemaakt door kunstenaars en gewone Nederlanders. Iedereen kon hiervoor werk insturen. Te zien van 15 juli t/m 15 september.

Rembrandts geboortestad Leiden

Rembrandt Harmenszoon van Rijn werd in 1606 geboren in Leiden, als zoon van een welgestelde molenaar. Hij woonde en werkte er totdat hij op zijn 25e naar Amsterdam verhuisde. In het Leidse Museum De Lakenhal vind je één van zijn bekendste werken: De brillenverkoper. Het museum, gevestigd in een voormalige keurhal voor Leids laken, is sinds eind juni weer open na een 2 jaar durende restauratie. Dus zeker een bezoekje waard!

De Amsterdamse periode

Vanaf zijn 25e tot aan zijn dood woonde en werkte Rembrandt in Amsterdam, het hart van de Gouden Eeuw. In Het Rembrandthuis - waar de schilder tussen 1639 en 1658 woonde en werkte - reis je even terug naar die tijd. Rembrandts atelier, de oude keuken, zijn woonkamer en kunstkamer zijn zorgvuldig heringericht met meubels, kunstwerken en voorwerpen uit de 17e eeuw. In de moderne museumvleugel vind je werk van Rembrandt en kunstenaars die zich door hem hebben laten inspireren.

Een echte Rembrandt of toch niet?

In het Mauritshuis in Den Haag zijn alle 18 schilderijen te zien die ooit als een Rembrandt zijn aangekocht voor het museum. Maar worden ze nu nog steeds aan de meesterschilder toegeschreven? Van De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp en Zelfportret weten ze het zeker, maar de rest? Ontdek het op de tentoonstelling 'Rembrandt en het Mauritshuis'! Te zien t/m 15 september.

Speciaal voor kinderen van 3 t/m 11 jaar is er in het Mauritshuis de interactieve presentatie Hallo Rembrandt! (20 juli t/m 15 september). Met spellen, opdrachten en filmpjes maken zij spelenderwijs kennis met Rembrandt en zijn schilderijen.

Rembrandtkenner in sneltreinvaart

Wat weet jij eigenlijk over Rembrandt en de Gouden Eeuw? Samen met de musea helpt NS je graag op weg om in sneltreinvaart een Rembrandtkenner te worden. Met een inspirerend initiatief boordevol weetjes over de schilder en de Gouden Eeuw. Je komt de weetjes overal tegen op het station en op ns.nl/rembrandtkenner.