Eropuit in de kerstvakantie

Kerst is de meest knusse tijd van het jaar. Helaas is het deze Kerst niet mogelijk om een dagje uit te gaan naar een pretpark of museum, of om lekker te winkelen in de Nederlandse steden. Wat je wel kunt doen? Wandelen door met lichtjes versierde steden, zoals Nijmegen en Maastricht, en genieten van elkaar in een knusse setting. Fijne kerst!

Bijgewerkt op 16 december 2020


Uitgelicht


 • Geen
  boekingskosten

 • Altijd de beste deal
  voor je dagje uit

 • In één keer online
  tickets en vervoer kopen


Kerstuitjes voor kinderen

Kerstvakantie? Dat is een fijn moment om tijd met elkaar door te brengen en nieuwe herinneringen te maken. In het leukste treinstation van Nederland, het Spoorwegmuseum Winter Station, loop je tussen duizenden lichtjes, zwier je rond in een antieke carrousel en rooster je marshmellows in het vuur. Een bezoekje aan World of Dinos in de Jaarbeurs staat garant voor een onvergetelijke ervaring, dankzij (bijna) echte brullende en bewegende dino's. 

In deze tijd van het jaar is zelfs de dierentuin extra sfeervol. Zo geniet je tijdens de kerstvakantie in DierenPark Amersfoort van de Warme Winterweken! Volg duizenden lichtjes en glij van de sleebaan. Sneeuw is gegarandeerd! Altijd al eens backstage gewild in het dierenpark? Dat kan deze winter bij WILDLANDS Emmen. Neem een kijkje in de leeuwenstal of bezoek de trainingsruimte van de olifanten.

De Efteling is deze tijd van het jaar ook een winterwonderland. Geniet, naast de vertrouwde attracties van de Winter Efteling, van Vreugdevuren op de Warme Winter Weide en prachtige kerstdecoraties.


Op stedentrip in de winter

Kronkelende straatjes en historische panden versierd met kerstbomen en guirlandes in Dickens-stijl. Dompel jezelf onder in een kerstsprookje in hanzestad Deventer! Nog last-minute kerstinkopen doen? Het centrum van Roermond is romantisch verlicht met metershoge lichtobjecten. Vanuit het reuzenrad bij de Designer Outlet bewonder je deze vanaf grote hoogte. In Nijmegen kun je deze winter een niet-zo-standaard stadsroute wandelen. Onder de noemer Walk of the Town loop je 7 kilometer langs de highlights van de stad. Hoe? Gewoon de groene lijn volgen.

Ook in andere Nederlandse steden geniet je van een winterse stedentrip, waar ga jij naartoe? 


Nachtje weg met de kerst

Lange nachten verlicht met duizenden lichtjes en bovendien extra knus: de kerst is hét perfecte moment voor een stedentrip. Ga je op pad met vriendinnen of wordt het een romantisch uitje met je geliefde?

Het ultieme kerstgevoel beleef je tijdens de Nijmeegse Winterweken. Er zijn deze kerstvakantie verschillende activiteiten in de stad die je helemaal in de kerstsfeer brengen. In Maastricht laat je je meevoeren door één van de lichtroutes. Prachtige wandelroutes door een uitbundig met lichtjes versierde stad. Zo heb je Maastricht nog niet eerder meegemaakt.

De Elfstedentocht zit er al een paar jaar niet in. Wil jij toch je noren weer eens uit de kast halen? Bezoek deze winter dan de Elfstedenhal in Leeuwarden. En blijf nog even om te winkelen. In de Kleine Kerkstraat vind je de leukste Friese kerstcadeaus.

Liever een nachtje weg naar een andere sfeervolle stad? Bekijk onze hotelovernachtingen.

Tips voor uitje met de trein in de kerstvakantie

Een warme jas, sjaal, muts en handschoenen. Laat de kou je niet tegenhouden om een dagje eropuit te gaan deze kerst. Met de uitjes van Spoordeelwinkel reis je met de trein. Dus geen files, zoeken naar een parkeerplek of onrustige kinderen op de achterbank. Onderweg geniet je in alle rust van een kop warme chocolademelk.

Een veilige treinreis

We vragen je rekening te houden met de aangescherpte maatregelen van het kabinet. Een van de adviezen is om het aantal reizen zoveel mogelijk te beperken om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregelen hebben alleen effect als we ons er allemaal aan houden. Als je toch een reis met de trein gaat maken, dan doet NS er alles aan om je reis zo vertrouwd mogelijk te maken.

Niet vergeten: een mondkapje is verplicht voor reizigers vanaf 13 jaar oud. We vragen je deze op te zetten bij het betreden van het stationsgebouw en zo weinig mogelijk aan te raken met je handen. Daarnaast vragen we je zoveel mogeiijk verspreid te gaan zitten in de trein en ook tijdens het in- en uitstappen afstand te bewaren. Met de uitjes van Spoordeelwinkel reis je tijdens de daluren. Op deze momenten is het normaal gesproken relatief rustig in de trein.
Mondkapje vergeten? Je kunt er alsnog eentje aanschaffen bij diverse winkels op de stations en bij veel stationsautomaten.

Treinreis aanmelden

Wil je inzicht in de verwachte drukte per trein? Meld jouw treinreis dan aan via de Treinwijzer in de NS-app. Hoe meer reizigers hun reis aanmelden, hoe nauwkeuriger de voorspelling. Zo zorgen we samen dat zoveel mogelijk reizigers verantwoord kunnen reizen. Het aanmelden van je reis is niet verplicht.

Dagje uit in de kerstvakantie?

Voor het gemak vind je hier de data van de kerstvakantie in 2020:

 • Regio Noord heeft vakantie van 19 december 2020 t/m 3 januari 2021
 • Regio Midden heeft vakantie van 19 december 2020 t/m 3 januari 2021
 • Regio Zuid heeft vakantie van 19 december 2020 t/m 3 januari 2021

Extra tips voor in de kerstvakantie

We hebben natuurlijk nog veel meer voordelige dagjes weg. Nieuwsgierig? Neem dan eens een kijkje bij de andere uitjes.