Naar content

Hoofdnavigatie

Naar content

Hoofdnavigatie

Zo gebruik je ‘m

Met een week- of weekendabonnement op je persoonlijke OV-chipkaart, ben jij klaar om te reizen.


In de praktijk

Je checkt in en uit door je OV-chipkaart voor het paaltje of poortje te houden. Verder hoef je niets te doen. Maar wat als je op een ander moment reist en saldo nodig hebt? Of als je je OV-chipkaart kwijt bent? Lees hier wat je dan doet.

In- en uitchecken verplicht

Met je studentenreisproduct moet je altijd in- en uitchecken. Dat doe je in de trein, bus, tram en metro per vervoerder. Let goed op dat je het juiste in- of uitcheck poortje gebruikt. Stap je bijvoorbeeld van NS over op een andere treinvervoerder? Dan check je eerst uit bij NS en vervolgens in bij de andere vervoerder. Ga je na de trein met de bus? Check dan uit bij de trein en in bij de bus. Oók in de periode dat je gratis reist, want anders heb je geen geldig vervoersbewijs.

Op saldo reizen

Buiten de tijden dat je gratis kunt reizen, reis je op saldo. In de kortingsuren krijg je 40% korting. Reis je met je weekendabonnement op dinsdag, woensdag, donderdag of vrijdag tussen 7.00 uur en 9.00 uur, dan betaal je het volle tarief. In de overige reisuren krijg je 40% korting. Er moet altijd een minimaal saldo op je OV-chipkaart staan. Dat bedrag wordt bij het inchecken afgeschreven van je saldo en bij het uitchecken automatisch verrekend met het rittarief. Je krijgt dus automatisch geld teruggestort op je OV-chipkaart als de ritprijs lager ligt dan € 10.

Saldo laden op je OV-chipkaart

  • Saldo laden kan bij de NS-kaartautomaat of een ander OV-chipkaart servicepunt. Je kunt zelf het bedrag bepalen.
  • Wil je er geen omkijken meer naar hebben? Vraag dan ‘Automatisch opladen’ aan. Wanneer je saldo te laag is, wordt via je bankrekening automatisch een vast bedrag op je kaart bijgeschreven.

Kaart kwijt, kapot of verlopen

Dit is allemaal online op te lossen. Hoe je snel weer gratis kunt reizen, staat hier voor je opgesomd.

Je reis voorbereiden

Raadpleeg de Reisplanner voor exacte vertrek- en aankomsttijden. Zo heb je een compleet reisadvies vanaf het begin tot het einde van je reis. Dit kan via je desktop, of download de Reisplanner Xtra app in de Google playstore of de App store.