Naar content

Hoofdnavigatie

Naar content

Hoofdnavigatie

Ga je studeren?

Als student reis je meestal gratis of met korting met je studentenreisproduct. Zo reis je zorgeloos tussen opleiding, ouderlijk huis en kamer.


Een studentenreisproduct aanvragen

Je vraagt een studentenreisproduct aan bij DUO. Daarvoor moet je een aantal stappen doorlopen. Op ov-chipkaart.nl wordt uitgelegd hoe je dat doet.

Gratis reizen tijdens je studie

Met je studentenreisproduct mag je op bepaalde tijden gratis met het openbaar vervoer reizen. Daar zijn natuurlijk wel voorwaarden aan verbonden. Meer informatie vind je op de site van DUO.

Reis je met korting buiten de periode waarin je gratis reist? Dan heb je saldo op je kaart nodig. Saldo laden kan via de kaartautomaat of OV-chipkaart servicepunt. Wil je er geen omkijken naar hebben? Vraag dan Automatisch opladen aan via ov-chipkaart.nl.

Let op!

Combineer je je studentenabonnement met een abonnement van NS Flex? Bijvoorbeeld Weekend Vrij. Dan kun je niet op 1 OV-chipkaart reizen. Vraag een aparte OV-chipkaart aan bij je bestelling van NS Flex.

In- en uitchecken

Onthoud: check altijd in en uit met je OV-chipkaart. Ook in de periode dat je gratis reist. Dat doe je in trein, bus, tram en metro per vervoerder. Dus stap je over van trein naar bus? Dan check je eerst uit bij NS, en weer in bij de bus. 

Tip: de check out-alert via NS Extra als je met korting reist. Word lid van NS Extra, dan krijg je automatisch bericht van ons hoe je een vergeten check uit kunt herstellen.

Kaart kwijt, kapot of verlopen

Dit is allemaal online op te lossen. Hoe je snel weer gratis kunt reizen, vind je op studentenreisproduct.nl.

Samenreiskorting

Jij kunt met je Studentenreisproduct maximaal 3 personen met je laten meereizen in de daluren. Je meereizende vrienden of familie zetten dan bij de NS-kaartautomaat Samenreiskorting op hun OV-chipkaart en reizen dan met 40% korting op hetzelfde traject met je mee.

De NS-app

De NS-app is dé Reisplanner voor alle OV. Van je huis naar je afspraak in de stad, vanuit je werk naar college; plan je reis naar elk adres met de NS-app. Dus ook voor alle tijden van bus, tram en metro. 

Stap over op de OV-fiets!

OV-fiets is de makkelijke huurfiets voor het laatste stukje van je reis. Handig: je komt aan met de trein op het station, en huurt met je OV-chipkaart snel een OV-fiets om naar je afspraak te fietsen. Het OV-fiets abonnement is gratis en zet je makkelijk online op je persoonlijke OV-chipkaart. Per rit tot 24 uur betaal je € 3,95. 

Haal meer uit je treinleven met NS Extra!

Meld je gratis aan voor NS Extra Studenten, ontvang informatie over jouw traject en krijg korting op door jouw bezochte stations. Je ontvangt regelmatig e-mails met persoonlijke extra’s en speciale services en acties voor studenten. Bij aanmelding sturen we je een leuk introductiecadeautje.

Toch niet studeren?

Heb je jouw studentenreisproduct al wel opgehaald, maar ga je toch niet (verder met) studeren? Vergeet dan niet om zelf je studentenreisproduct stop te zetten. Je kunt dat eenvoudig bij de automaat doen. Wanneer je dat moet doen en waar je verder rekening mee moet houden, lees je op de site van DUO. Let op: je krijgt een boete als je dit niet op tijd doet.