Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Mondkapjes in de trein

Ga je met de trein, dan draag je altijd je mondkapje. Zo houden we de reis samen veilig. Bereid je goed voor en lees hier onze antwoorden op vragen over mondmaskers.


Veelgestelde vragen over mondkapjes

 • Waar moet ik allemaal een mondkapje dragen?

  Je draagt je mondkapje als je met het openbaar vervoer reist. In de trein is het dragen van een mondkapje dus verplicht. Zet je mondkapje op bij het instappen van de trein.

 • Ben ik verplicht om een mondmasker te dragen op het NS station?

  Nee, je bent niet verplicht een mondkapje te dragen in het hele stationsgebouw. Dus ook niet in winkels op het station. Wel ben je verplicht om je mondkapje te dragen in de trein.

 • Waarom moet ik een mondkapje op in de trein?

  De overheid verplicht het gebruik van een mondkapje in het openbaar vervoer. Het gebruik van een mondkapje in de trein blijft dus nodig. Dit geldt voor reizigers van 13 jaar en ouder. Heb je geen mondkapje? Geen nood! Mondkapjes zijn bij diverse winkels op onze stations en in veel stationsautomaten te koop.

 • Ik word snel benauwd/ heb een longziekte. Moet ik een mondkapje dragen?

  Het kabinet stelt een uitzondering voor reizigers die vanwege hun beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. Hierbij geldt dat je bij controle dit zelf moet kunnen aantonen. 

  Eigen verklaring uitzondering mondkapjesplicht

  Dit kan op één van de manieren die door de overheid zijn aangegeven. Belangrijk is dat je in het bezit bent van de Eigen verklaring uitzondering mondkapjesplicht en een geldig vervoersbewijs. 

  Spatscherm (faceshield) i.p.v. een mondkapje

  Ben je wel in staat om met een spatscherm (faceshield) te reizen, dan mag je daarvoor kiezen. Ook hierbij gelden de bovengenoemde regels.

  Lees meer over de mondkapjesplicht van de Rijksoverheid.

 • Is een mondkapje in de trein ook verplicht voor mijn kind?

  Reizigers van 13 jaar en ouder zijn verplicht om een mondkapje te dragen in de trein. Is je kind jonger dan 13 jaar? Dan hoeft die geen mondkapje te dragen.

 • Welk mondkapje mag ik dragen?

  Het kabinet vraagt om mondmaskers voor publiek gebruik te dragen. Zo blijven de medische mondkapjes voor de medewerkers in de zorg. Ze zijn te koop bij diverse winkels op onze stations en in veel stationsautomaten. Je kunt er ook zelf een maken. Bekijk de voorbeeldinstructie van de Rijksoverheid.

 • Mag ik eten of drinken in de trein?

  Dat mag, maar probeer het zo min mogelijk te doen. Zet daarna ook zo snel mogelijk je mondkapje weer op.

 • Wat als ik mijn mondkapje thuis ben vergeten?

  Geen nood! Mondkapjes zijn bij diverse winkels op onze stations en in veel stationsautomaten te koop. 

 • Hoe hoog is de boete als ik geen mondmasker draag?

  Je krijgt een boete van € 95,- als je zonder mondkapje de trein, tram, bus en metro in stapt. Als je dat meerdere keren doet, kan het bedrag oplopen tot € 350,-.

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met NS Klantenservice.

Lees ook meer op onze pagina over verantwoord reizen tijdens corona.