Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Vrouw met mondkapje op leest de krant in de trein.

Mondkapjes in de trein en op stations

Ga je met de trein, dan draag je altijd je mondkapje. Ook in het station, op de perrons en in de winkels op het station. Zo houden we de reis samen veilig. Bereid je goed voor en lees onze antwoorden op vragen over mondmaskers.


Veelgestelde vragen over mondkapjes

 • Waar moet ik allemaal een mondkapje dragen?

  Het gebruik van een mondkapje is voor reizigers van 13 jaar en ouder verplicht in de trein, in het station, op perrons, bij haltes en in de winkels op het station. In restaurants op het stations mag het mondkapje alleen af als je een toegewezen zitplaats hebt.

 • Ben ik verplicht om een mondmasker te dragen op het NS station?

  Het gebruik van een mondkapje is voor reizigers van 13 jaar en ouder verplicht in het hele stationsgebouw. Dus ook in de winkels op het station. Daarbij ben je ook verplicht om een mondkapje te dragen op perrons en in de trein. In restaurants op het stations mag het mondkapje alleen af als je een toegewezen zitplaats hebt.

 • Waarom moet ik een mondkapje op in de trein?

  In de trein kun je vaak geen 1,5 meter afstand houden van andere reizigers. Je zit bijvoorbeeld vaak tegenover of naast elkaar. Of je loopt langs elkaar in het gangpad. Een mondkapje is een extra maatregel op de basisregels: blijf bij klachten thuis, houd afstand, was vaak je handen en hoest en nies in je elleboog.

 • Ik word snel benauwd/ heb een longziekte. Moet ik een mondkapje dragen?

  Het kabinet stelt een uitzondering voor reizigers die vanwege hun beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. Hierbij geldt dat je bij controle dit zelf moet kunnen aantonen. 

  Eigen verklaring uitzondering mondkapjesplicht

  Dit kan op één van de manieren die door de overheid zijn aangegeven. Belangrijk is dat je in het bezit bent van de Eigen verklaring uitzondering mondkapjesplicht en een geldig vervoersbewijs. 

  Spatscherm (faceshield) i.p.v. een mondkapje

  Ben je wel in staat om met een spatscherm (faceshield) te reizen, dan mag je daarvoor kiezen. Ook hierbij gelden de bovengenoemde regels.

  Lees meer over de mondkapjesplicht van de Rijksoverheid.

 • Is een mondkapje in de trein ook verplicht voor mijn kind?

  Reizigers van 13 jaar en ouder zijn verplicht om een mondkapje op te zetten in de trein en in het hele stationsgebouw. Dus ook op perrons en in de winkels op het station. Is je kind jonger dan 13 jaar? Dan hoeft hij of zij geen mondkapje te dragen.

 • Welk mondkapje mag ik dragen?

  Het kabinet vraagt om mondmaskers voor publiek gebruik te dragen. Zo blijven de medische mondkapjes voor de medewerkers in de zorg. Ze zijn te koop bij diverse winkels op onze stations en in veel stationsautomaten. Je kunt er ook zelf een maken. Bekijk de voorbeeldinstructie van de Rijksoverheid.

 • Mag ik eten of drinken in de trein?

  Dat mag, maar probeer het zo min mogelijk te doen. Zet daarna ook zo snel mogelijk je mondkapje weer op.

 • Wat als ik mijn mondkapje thuis ben vergeten?

  Geen nood! Mondkapjes zijn bij diverse winkels op onze stations en in veel stationsautomaten te koop. 

 • Hoe hoog is de boete als ik geen mondmasker draag?

  Je krijgt een boete van € 95,- als je zonder mondkapje de trein, tram, bus en metro in stapt. Als je dat meerdere keren doet, kan het bedrag oplopen tot € 350,-.

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met NS Klantenservice.

Lees ook meer op onze pagina over verantwoord reizen tijdens corona.