Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Reizen naar het strand

Met het strandweer in aantocht willen veel Nederlanders genieten van het strand en de zee. Wij helpen je graag om veilig en verantwoord met de trein naar het strand te reizen. Samen met gemeente, politie en veiligheidsregio nemen we maatregelen om te grote drukte te voorkomen.


Tips om veilig en verantwoord met de trein naar het strand te reizen

  • Neem de tijd voor je reis, mijd drukke treinen van en naar Zandvoort en hou rekening met elkaar en de RIVM-richtlijnen.
  • Is het te druk op het station of in de trein? Overweeg dan een andere bestemming of neem een trein later.
  • Reis op tijd weer terug naar huis, wacht niet tot de laatste treinen.
  • Vanwege het warme weer raden we je ook aan voldoende water mee te nemen voor onderweg.

Reis je tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort aan Zee?

Twee treinen rijden direct van Amsterdam naar Zandvoort aan Zee en terug. Deze treinen zijn vaak het drukst bezet. De overige vier treinen rijden tussen Haarlem en Zandvoort aan Zee. Heb je net de rechtstreekse trein van/naar Amsterdam gemist of was deze te druk? Geen probleem. Pak de eerstvolgende trein richting Haarlem en stap daar over. Er rijden acht treinen per uur op het traject Amsterdam Centraal-Haarlem. De reistijd is even lang. Zo maken we optimaal gebruik van de ruimte in alle treinen.

Bekijk in het overzicht de gemiddelde drukte in de treinen vanuit Amsterdam en Haarlem naar Zandvoort op stranddagen. Is het overzicht niet leesbaar? Open dan de pdf

Naar het strand met het openbaar vervoer

We hebben in Nederland een kustlengte van 523 kilometer. Hiervan is 353 kilometer Noordzeekust, de rest betreft de kust van de Waddenzee en de Westerschelde. Genoeg plek dus om te genieten van de zon en de zee. Onderstaande stranden zijn eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer.

Katwijk aan Zee

Vanaf station Leiden Centraal vertrekken zeer regelmatig bussen naar Katwijk aan Zee. Met de bus ben je in ongeveer een kwartier op het strand. 

Ook op station Leiden Centraal kun je overstappen op de OV-fiets. Op en bij station Leiden Centraal vind je twee OV-fietshuurlocaties. Vanaf het station is het ongeveer 20 minuten fietsen naar het strand.

Egmond aan Zee

Vanaf station Alkmaar ben je in ongeveer een kwartier met de bus in Egmond aan Zee. Liever met de OV-fiets? Ook op station Alkmaar vind je een OV-fietshuurlocatie. Vanaf het station is het ongeveer een halfuur fietsen naar het strand.

Domburg

Op station Middelburg kun je de bus naar Domburg nemen. Binnen een halfuur sta je op het strand. Liever met de OV-fiets? Ook op station Middelburg vind je een OV-fietshuurlocatie. Vanaf het station is het ongeveer drie kwartier fietsen naar het strand.

Scheveningen

Scheveningen heeft geen eigen treinstation. Om met het openbaar vervoer naar Scheveningen te reizen, reis je met de trein naar station Den Haag Centraal. Daar stap je over op de bus of tram naar Scheveningen.

Ook is het mogelijk om op station Den Haag Centraal over te stappen op de OV-fiets. Op en bij station Den Haag Centraal vind je twee OV-fietshuurlocaties. Het is ongeveer 20 minuten fietsen vanaf station Den Haag Centraal naar het strand.

Bloemendaal

Om naar het strand in Bloemendaal te gaan, neem je de trein naar Haarlem en stap je vervolgens over op de bus naar Bloemendaal. Ook op station Haarlem kun je overstappen op de OV-fiets. Vanaf het station is het ongeveer 20 minuten fietsen naar het strand.

Met de OV-fiets naar het strand

Geen zin om te lopen vanaf het station of om de bus of tram te pakken? Pak dan de OV-fiets! OV-fiets is de makkelijke huurfiets voor het laatste stukje van je reis. Er zijn bijna 300 huurlocaties: op veel stations, bij bus- of metrohaltes en bij P+R terreinen. Voor het gebruik van een OV-fiets betaal je € 3,95 per keer, tot 24 uur.