Naar content

Hoofdnavigatie

Praktische informatie

Om tijdens Koningsnacht en Koningsdag het voor iedereen gezellig te houden zijn er op vrijdag 26 april en zaterdag 27 april een aantal regels en maatregelen getroffen in de treinen en op de stations.


Alcohol

Om de sfeer en de veiligheid tijdens je reis te waarborgen, is het tijdens Koningsnacht en Koningsdag in het hele land niet toegestaan om alcohol op het station of in de trein mee te nemen. Dit geldt van vrijdagavond 26 april 19.00 uur tot zondagochtend 28 april 7.00 uur. De winkels op het station zullen dan ook geen alcoholhoudende dranken verkopen.

Bagagekluizen

Met het oog op de veiligheid van de reizigers, zijn op sommige stations de bagagekluizen en -depots tijdens Koningsnacht en Koningsdag gesloten. Het gaat om stations in de buurt van grote evenementen.

Op station Amsterdam Amstel, Amsterdam Centraal, Alkmaar, Haarlem, ’s-Hertogenbosch, Eindhoven Centraal, Tilburg, Breda, Groningen en Amersfoort Centraal zijn de bagagekluizen gesloten van vrijdagavond 26 april 19.00 uur tot zondagochtend 28 april 7.00 uur. Op station Utrecht Centraal sluiten de bagagekluizen al op donderdagavond 25 april om 19.30 uur.

Vervoerbewijs

Ook op Koningsdag heb je een geldig vervoerbewijs nodig. Zorg daarom dat je de trein instapt met een geldig treinkaartje. We adviseren je vooraf je reis te plannen en online je treinkaartje te kopen. Reis je met je OV-chipkaart? Laad het saldo op je kaart dan van tevoren al op. Je kunt er ook voor kiezen dit automatisch te doen, dan heb je altijd voldoende saldo op je kaart staan. Reizigers met een NS Flex abonnement betalen achteraf.

Let op: Actiekaarten zijn niet geldig op Koningsdag!

Studentenreisproduct

Als student met een weekabonnement kun je op Koningsdag niet vrij reizen; je reist op saldo met 40% korting. Met een weekendabonnement kun je op Koningsdag wel vrij reizen.

Snel door de poortjes

Op de meeste grote stations in Nederland zijn de poortjes inmiddels gesloten, ook op Amsterdam Centraal. Houd voor een snelle doorstroom je vervoerbewijs vast gereed. Wist je dat je niet hoeft te wachten met in- of uitchecken tot het poortje na je voorganger weer gesloten is? Je kunt achter elkaar in- of uitchecken.

Heb je een e-ticket, dan kun je alleen de poortjes met een barcodelezer openen. Een poortje met een barcodelezer herken je aan het “glaasje” en scanticket symbool.  Dit geldt ook voor een ticket dat je op je mobiel hebt geladen. Zet je scherm alvast op helder om opstopping te voorkomen.

Goed om te weten

Houd rekening met extra drukte in de treinen en op stations, we verwachten veel bezoekers.

Plan je reis

Ga goed voorbereid op pad en plan je reis met de NS Reisplanner of met de NS-app. Hierin kun je zien wat onze Oranjedienstregeling voor jouw reis betekent. Houd rekening met veel drukte en eventueel extra reistijd. Check vooraf ook alvast je terugreis als je laat op de avond nog naar huis reist, zodat je je aansluiting kunt halen.

Kijk op de dag zelf, kort voor vertrek, voor het meest actuele advies. Op het station zie je de actuele vertrekinformatie op de digitale schermen. Check onderweg de NS Reisplanner of de NS-app.