Naar content

Hoofdnavigatie

Mooiste treinreis van Nederland

Met 37 procent van de stemmen is het tracé Almere Centrum- Lelystad Centrum door treinreizigers gekozen als ‘Mooiste treinreis van Nederland 2016'. Het uitzicht op de ruige natuur van de Oostvaardersplassen vanuit de trein gaf daarbij de doorslag. 

Hoogtepunten van deze mooiste treinreis van Nederland

Moderne architectuur

Deze reis start op station Almere Centrum bij een van de grootste winkelcentra van Nederland. Er zijn zes treinstations in de jonge stad die bekend staat om gebouwen van toonaangevende architecten. Vooral in het stadscentrum is veel moderne architectuur te vinden, bijvoorbeeld De Citadel, The Wave en Kunstlinie Almere Flevoland.

Ruig natuurgebied

Over het spoor richting Lelystad laat Flevoland zich na station Almere Oostvaarders van een heel andere kant zien. Treinreizigers kunnen 10 minuten lang ongestoord genieten van het prachtige, ruige landschap van de Oostvaardersplassen dat voorbijtrekt. Dit natuurgebied van zo’n zesduizend hectare is ontstaan na de drooglegging van de Flevopolders.

Lepelaars en grote grazers

Het gebied bestaat uit zoetwaterplassen, riet, moeras en moerasbos en is uniek in Europa. Het is een belangrijke plek voor vogels om te overwinteren en te broeden. Zo zitten er aalscholvers en jonge zeearenden en vind je er de grootste kolonie lepelaars van Nederland. De kans is bovendien groot dat je vanuit de trein de heckrunderen, konikpaarden en edelherten ziet grazen.

Nog dichterbij

Als je het gebied verder wilt verkennen, huur je een OV-fiets op station Almere of Lelystad. Je kunt dan gebruikmaken van de vele uitkijkposten, observatiehutten en -heuvels om de prachtige natuur van de Oostvaardersplassen van nog dichterbij te beleven.

     Carola Nummerdor, hoofdconducteur:

     ‘Je ziet heel goed de wisseling van de seizoenen.
     Het prachtige uitzicht op het natuurgebied is
     geen dag hetzelfde.’

Dit waren de andere genomineerden

Utrecht Centraal - Amsterdam Centraal

Van stad naar stad langs het Amsterdam-Rijnkanaal.

Baarn – Utrecht Overvecht

Treinreis door een koninklijke, landelijke omgeving

Haarlem - Hoorn

Afwisselende reis tussen de duinen en de polder.

Haarlem – Zandvoort aan Zee

De verborgen geschiedenis tussen stad en strand.

Sittard – Maastricht

Door de mijnstreek richting het zuiden.