Naar content

Hoofdnavigatie

Haarlem – Zandvoort aan Zee

De verborgen geschiedenis tussen stad en strand. Met sporen uit het verleden van vroegere nederzettingen, historische buitenplaatsen en betonnen bunkers.


Haarlems bier

Van Haarlem naar Zandvoort rijdt de trein bij Overveen langs het Brouwerskolkpark waar in de 17e eeuw zuiver water gewonnen werd voor het brouwen van Haarlems bier. Station Overveen werd in 1881 geopend als Overveen-Bloemendaal maar toen Bloemendaal in 1900 een eigen station kreeg, veranderde de naam in de huidige.

Nationaal Park

Het Brouwerskolkpark gaat over in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Dat kun je vanuit de trein richting Zandvoort aan de rechterkant bewonderen. Hier zijn overal sporen uit het verleden te vinden, zoals overblijfselen van vroegere nederzettingen, historische buitenplaatsen en betonnen bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Net voor Zandvoort ligt links de Kennemer Golf & Country Club, met het clubhuis bovenop een hoge duin.

Betonnen bunkers

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden door de bezetter verschillende vestingwerken op deze golfbaan gebouwd, zoals betonnen bunkers en een anti-tankmuur dwars over de baan. Onder de groene hellingen ligt nog steeds een betonnen paardenstal verstopt. Ook in Zandvoort zijn er aan het strand nog overblijfselen uit deze tijd te vinden; zo zijn aan de rand van de badplaats 37 kleine bunkers omgetoverd tot zomerverblijven.

     

      Thurstan Saridjo, hoofdconducteur:

      ‘Tussen Overveen en Zandvoort aan Zee is het altijd mooi.
      Alleen maar duinen om je heen en dan: het strand!’