Naar content

Hoofdnavigatie

Haarlem - Hoorn

Afwisselende reis tussen duinen en het Noord-Hollandse polderlandschap naar een van de zes VOC-steden.


Slot Assumburg

Op station Haarlem kan het mooie interieur je niet ontgaan: het is het enige station in Nederland in de Jugendstil-stijl. Na de Velserspoortunnel onder het Noordzeekanaal rijdt de trein naar Heemskerk. De provincie Noord-Holland telde in de middeleeuwen een groot aantal burchten en kastelen. Een van die kastelen is het slot Assumburg in Heemskerk dat nu in gebruik is als bijzondere jeugdherberg.

Huis van Hilde

Station Castricum ligt vlakbij het Noordhollands Duinreservaat en is populair bij wandelaars. Naast het station ligt Huis van Hilde dat ook een bezoek waard is. Dit archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland werd vorig jaar geopend en laat bezoekers letterlijk oog in oog staan met de geschiedenis. Tussen Castricum en Heiloo zijn er mooie poldervergezichten, terwijl aan de andere kant zee en duinen nooit ver weg zijn.

Molens en koeien

Station Obdam werd in 1898 in gebruik genomen en is het enige treinstation van de gemeente Koggenland. De Sint-Victorkerk in het dorp werd in 2008 gekozen tot ‘Mooiste Kerk van Noord-Holland’. Vanuit de trein kun je de molen Weel & Braken en de Obdammermolen trots in de West-Friese polder zien staan.

VOC-stad Hoorn

Eindpunt van deze reis is Hoorn. Na Amsterdam en Haarlem is dit de derde monumentenstad van Noord-Holland. Sinds 1970 is de binnenstad beschermd stadsgezicht met maar liefst 347 Rijksmonumenten en 212 gemeentelijke monumenten. Er is veel bewaard gebleven uit de rijke 16e en 17e eeuw toen Hoorn een van de zes VOC-steden was.

         Hans van de Beek, hoofdconducteur:

         ‘Prachtig groen traject met het sfeervolle station Haarlem
         dat voor mij het mooiste station van Nederland is.’