Naar content

Hoofdnavigatie

Utrecht Centraal - Amsterdam Centraal

Van stad naar stad langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Eindigend met uitzicht over het Amsterdamse IJ en op de nieuwe A’DAM Toren.


Kasteel en paleis

Al na vijf minuten rijden, laat de trein de laatste bebouwing van de Domstad achter zich. Een stukje verder, net buiten Maarssen, ligt aan de rechterkant van het spoor de Nyenrode Business Universiteit in een prachtig kasteel uit de 13e eeuw. Een groot contrast met Hotel Breukelen: een kopie van het keizerlijke paleis in de Verboden Stad in Peking.

Passerende schepen

Een groot deel van deze route loopt langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Dit is een van de drukst bevaren kanalen ter wereld met zo’n 100.000 passerende schepen per jaar. Tussen de Vinkeveense Plassen en het Amsterdam Rijnkanaal passeert de trein het dorpje Baambrugge. Weetje: The Beach Boys hebben hier in 1973 hun album ‘Holland’ opgenomen. Net voor Abcoude ligt aan de linkerkant het ‘Fort bij Abcoude’. Dit fort werd in 1884 gebouwd, maar doet sinds de Eerste Wereldoorlog geen dienst meer.

Oude en nieuwe historie

Met station Amsterdam Centraal in het vizier rijdt de trein langs de Oostelijke Handelskade. In de jaren ’90 werd dit oude havengebied getransformeerd tot modern woon- en werkgebied met een mix van historische en nieuwe gebouwen. Links van het spoor liggen het groene NEMO Science Museum en het Scheepvaartmuseum met de kopie van het beroemde VOC-schip de Amsterdam. Rechts hebben reizigers een prachtig uitzicht over het Amsterdamse IJ met onder andere het filmmuseum EYE en de onlangs geopende A’DAM Toren.

                   

Paul Derks, machinist:

‘Dit tracé verbindt twee mooie steden. Mijn favoriete stukje is de oude haven van Amsterdam vlak voordat je het Centraal Station binnenrijdt.’