Naar content

Hoofdnavigatie

De nieuwe Reisplanner

De Reisplanner is een veelgebruikt onderdeel van ns.nl. Deze is helemaal opnieuw vormgegeven. Nieuw is onder meer de toevoeging van een spoorkaart. Hier ziet u duidelijk waar u bent en waar u moet overstappen. Ook ziet u alle stationsinformatie, zoals aanwezigheid van OV-fiets of een toilet. En mochten er onverwachts vertragingen of spoorwijzigingen zijn, dan krijgt u hier direct melding van én meer informatie over de gevolgen voor uw treinreis.


Hoe werkt het?

Na het invoeren van uw reiswensen en het klikken op de knop 'plan', krijgt u een overzicht te zien van een aantal reisadviezen dat met uw wensen overeenkomt. Dit overzicht geeft u een opsomming van beknopte gegevens van elke reis, zodat u alternatieven kunt vergelijken.Met de pijlen in blauwe knoppen, uiterst links en rechts op uw scherm, kunt u eerdere en latere reisadviezen raadplegen.

Het reisadvies en de spoorkaart

Wanneer u op een van deze reisadviezen klikt, vouwt dit advies uit. U krijgt dan meer informatie te zien. Bovendien ziet u, rechts van het advies, de spoorkaart. Op deze spoorkaart wordt de route van het reisadvies weergegeven. Zo kunt u, zeker bij langere trajecten, snel zien welke route dit reisadvies volgt.

Het uitgebreide reisadvies

Wanneer u een reisadvies in het overzicht heeft aangeklikt, heeft u toegang tot meer informatie.Op deze manier begint u met zoveel mogelijk overzicht en kunt u door te klikken informatie vinden die voor u relevant is. Zo ziet u nu de vertrek- en aankomstsporen en aankomsttijden op overstapstations.

Kopen, delen, printen

Naast meer reisinformatie ziet u in deze weergave de knoppen koop, deel en print. Via de knop koop wordt u verwezen naar een pagina waar u online een treinkaartje kunt kopen - handig voor mensen die niet vaak reizen met de trein en geen OV-chipkaart hebben. Onder de knop deel vindt u de mogelijkheid het reisadvies te mailen en (in de meeste browsers) de mogelijkheid om het reisadvies te downloaden en in een digitale agenda op te slaan.

Uitgebreide prijsinformatie

Standaard wordt de normale ritprijs weergegeven. U ziet dus de prijs van een enkele reis zonder eventuele kortingen. Wilt u meer prijzen zien voor het reisadvies dat u heeft geselecteerd? Klik dan op de omcirkelde idie naast de prijs staat. Er opent dan een extra veld (pop-up) met uitgebreide prijsinformatie.

 

 

Tussenliggende stations

Standaard ziet u in deze uitgevouwen reisadviezen alleen de stations waar u moet overstappen. WIlt u tussenliggende stations bekijken? Klik dan op de naam van het traject (bijvoorbeeld: "NS Intercity richting Groningen"). U ziet dan de tussenliggende stations op dat deel van het traject verschijnen. U kunt deze informatie ook weer sluiten door gebruik te maken van de 'X' die er verschijnt.

Stationsinformatie

Op dezelfde manier als u de tussenliggende stations kunt vinden, kunt u ook de voorzieningen op het station raadplegen. Klik daarvoor op de stationsnaam. U ziet dan bijvoorbeeld of er op dit station de mogelijkheid bestaat tot assistentie. Bovendien kunt u er doorklikken naar de uitgebreide stationsinformatie.

Andere tips en trucs

Terug naar het overzicht van reisadviezen

Wilt u het uitgevouwen reisadvies sluiten en terug naar het overzicht van adviezen? Klik dan op de blauwe knop, gemarkeerd met een 'X', rechts van het reisadviesU zult dan zien dat de witte vakken met beknopte reisinformatie weer naar elkaar toe schuiven. De spoorkaart verdwijnt naar de achtergrond.

Meer opties

In de gele reisvoorkeurenbalk, bovenin uw scherm, staat een plus-teken (+). Wanneer u daarop klikt kunt u een aantal extra reisvoorkeuren invoeren, zoals de mogelijkheid tot een langere overstap.

Scrollen

Als een reisadvies is uitgevouwen en het valt daardoor gedeeltelijk buiten uw beeld, kun u verticaal scrollen door uw muis te houden boven het witte vlak waarin het reisadvies staat. U ziet dan een scrollbalk verschijnen en u kunt eventuele andere scrollfuncties op uw computer gebruiken (muiswieltje, bijvoorbeeld). Op een tablet of smartphone kunt u het witte gedeelte naar boven of onder slepen.

Reisadvies van deur tot deur

Aan de functie om uw reis van deur tot deur te plannen, wordt nog hard aan gewerkt. Dit zal uiterlijk april 2016 weer mogelijk zijn, in een verbeterde versie.