Naar content

Hoofdnavigatie

Eerste update van de Reisplanner gelanceerd

Sinds dinsdag 2 december 2015 is de nieuwe website van NS online. Met deze nieuwe website is ook de nieuwe Reisplanner in gebruik. Sindsdien hebben we reizigers via meerdere kanalen om feedback gevraagd. We hebben goed geluisterd naar deze ervaringen van gebruikers en op basis van hun op- en aanmerkingen mogelijkheden gezocht om de gebruikerservaring te verbeteren. We bedanken dan ook iedereen voor de gegeven feedback.


Verbeteringen

Vergelijken van reisadviezen

Reizigers lieten weten dat de overzichtelijkheid van het reisadvies beter kon. Het vergelijken van verschillende reisadviezen in de nieuwe Reisplanner werd soms lastig gevonden. Vaak werd genoemd dat de reisduur het eerst en meest zichtbaar was, terwijl reizen vaak worden vergeleken op basis van hun vertrek- en aankomsttijd.

De verbeteringen

  • Vertrektijden: We hebben de reisduur, bovenin elk reisadvies, vervangen door de vertrek- en aankomsttijd.
  • Reisduur: de reisduur is nu rechts bovenin elk reisadvies te zien, gemarkeerd met een klokje als icoon.
  • Ideale reisadvies: Het ideale reisadvies is gemarkeerd met een gele lijn aan de linkerzijde van het advies

Overige aanpassingen

  • Overstappen: Om ruimte te maken voor de vertrek- en aankomsttijd wordt het aantal overstappen nu aangegeven met een icoon.
  • App: We hebben het ontwerp van het reisadvies meer in lijn gebracht met de Reisplanner Xtra app. Iconen zijn nu bijvoorbeeld dezelfde.

Informatie direct zichtbaar in het reisoverzicht

Reizigers gaven aan bepaalde belangrijke informatie graag direct in het overzicht van reisadviezen te kunnen zien, zonder daarvoor extra te hoeven klikken.

Verbeteringen:

  • Treintype: In het overzicht van reisadviezen is het treintype toegevoegd. U kunt nu direct zien of u op een bepaald deel van het traject reist met een Sprinter, een Intercity of bijvoorbeeld een Thalys. Bovendien ziet u welke vervoerder op elk deel van het traject rijdt.
  • Overstappen: Een bijkomend voordeel hiervan is, dat het aantal overstappen nog iets intuïtiever te vinden is.

Openen en sluiten reisdetails

We kregen veel feedback over het openen en sluiten van reisadviezen. Enerzijds was tot nu toe niet duidelijk genoeg dat een reisadvies kon worden ‘uitgevouwen’ om meer informatie over een reis te vinden. Anderzijds was het veel gebruikers niet duidelijk hoe een eenmaal geopend reisadvies kon worden gesloten.

Verbeteringen:

  • Bekijk details: wanneer u op een laptop of desktop met uw muis over een advies zweeft, wordt het advies een beetje groter. Bovendien verschijnt: “Bekijk details”.
  • Knop ‘sluiten’: een uitgevouwen reisadvies heeft nu rechtsboven een blauwe sluitknop, te herkennen aan het kruisje. Na het klikken ervan, krijgt u weer het overzicht van reisadviezen te zien.

Continu proces

De update van de Reisplanner is geen eindpunt. NS blijft eraan werken de Reisplanner functioneler en gebruiksvriendelijker te maken. We zijn dan ook erg blij met nieuwe reacties van reizigers – juist nu een eerste serie verbeteringen is doorgevoerd. Zo kunnen we onze aanpassingen beoordelen en nieuwe mogelijkheden ontdekken om de Reisplanner te verbeteren.

We nodigen u dan ook van harte uit uw feedback te geven via de blauwe feedbackknop (in de rechterrand van uw scherm op NS.nl) of via het Forum.