Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Stationskiekje

Nederland heeft 396 stations. Van enorme knooppunten zoals Utrecht Centraal, tot kleinere regionale stations zoals Eijsden. Elk station heeft zijn charme, als je maar goed kijkt. Dat willen we laten zien, door ze stuk voor stuk op hun mooist op de foto te zetten. En wie kunnen dat beter dan onze reizigers? Al onze stations worden immers dagelijks gezien door een enorme hoeveelheid mensen, met elk een eigen, unieke blik. Hoe kijk jij naar jouw station?


Zo werkt het

Maak een mooie foto van jouw station, plaats hem op Instagram en tag #stationskiekje en @NS_online. Per station kiezen we één foto uit als omslagfoto voor de stationspagina op ns.nl (inclusief naamsvermelding uiteraard). Wanneer we voldoende foto’s binnen hebben, verzamelen we de aller- allermooiste foto’s in een expositie in het voorjaar van 2020.

Als jouw foto wordt uitgekozen, vragen we je via Instagram om de originele foto naar ons te mailen: gooi 'm dus niet weg! Je kunt uiteraard zo veel verschillende stations fotograferen als je wilt. Hieronder kun je opzoeken welke stationspagina’s nog geen omslagfoto hebben. Best handig om te zien met welk #stationskiekje je dus de meeste kans hebt op plaatsing!

Inspiratie nodig? Bekijk voor een mooi voorbeeld de stationspagina van Arnhem Centraal.

3 tips voor de meeste kans op plaatsing

Grote, liggende foto’s werken het beste

De eerste tip is heel praktisch: zorg dat je #stationskiekje een liggende (landscape) foto is. De omslagfoto van de stationspagina is dat namelijk ook. Extra fijn is het wanneer het origineel zo veel mogelijk pixels bevat (liefst 12 megapixel of meer). Als je een foto maakt met je telefoon, zorg er dan dus voor dat hij op de hoogste kwaliteit staat ingesteld.

(On)Herkenbaarheid

Als iemand de stationspagina van een bepaald station bezoekt, is het fijn als in één oogopslag duidelijk is dat hij op de goede plek is. Het #stationskiekje kan daarbij helpen. Met een verrassende compositie kan zelfs het kleinste station een herkenbaar en prachtig beeld opleveren. We vinden het hartstikke leuk als onze reizigers creatief zijn. Lange sluitertijden, close-ups, abstractie: alle middelen zijn geoorloofd om een kenmerkende foto te maken. Ga los! Er is slechts één ding dat we (i.v.m. privacy) liever niet herkenbaar op de foto willen hebben: reizigers! 

Buiten is beter dan binnen

We zijn nadrukkelijk op zoek naar exterieurfoto’s. Mocht je foto’s binnen in het station willen maken, let dan even op: het is, zeker op de grote stations, niet toegestaan om zonder vergunning met (semi)professionele apparatuur te fotograferen of filmen. Je zult hierop worden aangesproken door ons personeel. Foto’s maken met een mobiele telefoon is wel toegestaan. Mocht je om welke reden dan ook professionele foto's willen maken op of van het station, vraag dan een vergunning aan via www.activatieopstations.nl.

Verwerking persoonsgegevens

Om deel te kunnen nemen aan de ‘Stationskiekje’-actie hebben we jouw persoonsgegevens nodig, te weten: naam, e-mailadres, Instagramnaam en Instagramlink. In dit privacy statement informeren we je over de verwerking van deze gegevens.

Voorwaarden Stationskiekje

Op deelname aan de ‘Stationskiekje’-actie zijn deze voorwaarden van toepassing. In het kort: alle rechten blijven bij de maker van de foto liggen. Als je de foto weer verwijderd wil hebben, zullen we daar gehoor aan geven. Je leest in de voorwaarden hoe dat werkt. En mocht jouw foto bijvoorbeeld worden uitgekozen voor de expositie, dan benaderen we je gewoon opnieuw voor toestemming.