Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

De Kleine Komedie

Sinds 2001 is NS hoofdsponsor van de Boekenweek. Dat betekent dat wij dit jaar al twintig jaar hoofdsponsor zijn. Dat kan natuurlijk niet ongemerkt voorbijgaan! Daarom organiseren Stichting CPNB, de Schrijverscentrale en het Letterenfonds in De Kleine Komedie auteursoptredens op het (online) podium van het theater. Binnen het Boekenweekthema 'Tweestrijd' gaan auteurs onvoorbereid met elkaar in gesprek en krijgen zij vragen en dilemma's voorgelegd.


In De Kleine Komedie, zijn elke aflevering twee schrijvers te gast: een oud-Boekenweekauteur én een schrijver van een jongere generatie. De combinaties zijn spannend, omdat de schrijvers iets gemeen hebben of juist uit heel andere werelden komen.

Tim Krabbé en Raoul de Jong

Tim Krabbé schreef in 2009 hij het Boekenweekgeschenk Een tafel vol vlinders. Raoul de Jong schreef de roman Jaguarman die werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Tim en Raoul hebben het in deze aflevering over reisboeken en reizen, over de invloed van de Surinaamse schrijver Anton de Kom en over het plezier dat het lezen van de dagboeken van een Japanse hofdame uit het jaar 1000 op kan leveren.

Tim Krabbé en Raoul de Jong gaan met elkaar in gesprek.

Annejet van der Zijl en Johan Fretz

Met Sonny Boy en De Amerikaanse prinses schreef Annejet van der Zijl veelgeprezen bestsellers. Johan Fretz is schrijver, theatermaker en columnist. Zijn tweede roman, Onder de paramariboom, won de Boekhandelsprijs in 2019. Annejet en Johan hebben het in deze aflevering onder andere over hun gedeelde liefde voor Suriname en over hun bewondering voor Barack Obama.

Annejet van der Zijl en Johan Fretz gaan met elkaar in gesprek.

Tommy Wieringa en Niña Weijers

Tommy Wieringa schreef negen romans. Het boek waarmee hij doorbrak naar een groot lezerspubliek, Joe Speedboot, wordt binnenkort verfilmd. Niña Weijers studeerde literatuurwetenschap in Amsterdam en Dublin. Ze debuteerde met korte verhalen en essays en publiceerde in 2014 haar debuutroman De consequenties. Tommy en Niña hebben het in deze aflevering over hun vreemdste ervaringen met lezers, over vooroordelen en wat een treinreis in Djibouti jaren geleden voor Tommy betekend heeft.

Tommy Wieringa en Niña Weijers gaan met elkaar in gesprek.

Thomas Rosenboom en Maartje Wortel

Thomas Rosenboom leverde in 2004 het Boekenweekgeschenk Spitzen. Maartje Wortel publiceerde korte verhalen en columns en debuteerde in 2009 met de verhalenbundel Dit is jouw huis. Thomas en Maartje hebben het in deze aflevering over gestructureerd schrijven én leven, over konijnen houden en over de film Karakter die volgens hen beter was dan het boek.  

Thomas Rosenboom en Maartje Wortel gaan met elkaar in gesprek.

Anna Enquist en Karin Amatmoekrim

Anna Enquist is al tientallen jaren een belangrijke stem in het literaire landschap. Karin Amatmoekrim heeft zich ontpopt tot een literaire alleskunner. Samen praten ze onder andere over Suske en Wiske en over hoe het schrijverschap je door donkere periodes heen kan helpen.

Anna Enquist en Karin Amatmoekrim gaan met elkaar in gesprek.

Esther Gerritsen en Mano Bouzamour

Esther Gerritsen schuift aan bij Mano Bouzamour. Esther Gerritsen schreef mee aan de populaire serie Red Light met Carice van Houten en Halina Reijn. Mano’s filmrechten van zijn boek Bestseller Boy zijn onlangs verkocht in Amerika. De twee auteurs krijgen een spervuur aan vragen voorgelegd.

Esther Gerritsen en Mano Bouzamour gaan met elkaar in gesprek.

Ronald Giphart en Simone Atangana Bekono

Ronald Giphart en Simone Atangana Bekono gaan met elkaar in gesprek over onder andere Ronalds ‘haydays’ in de jaren 0, het prijzengeld voor Simone als ze de Libris Literatuur Prijs wint, haar toekomstplannen en anekdotes uit Ronalds roemruchte verleden.

Ronald Giphart en Simone Atangana Bekono gaan met elkaar in gesprek.

Liever podcasts beluisteren dan video's bekijken?

Dan zijn de losse afleveringen van De Kleine Komedie ook als podcast te beluisteren.