Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

De Kleine Komedie

Sinds 2001 is NS hoofdsponsor van de Boekenweek. Dat betekent dat wij dit jaar al twintig jaar hoofdsponsor zijn. Dat kan natuurlijk niet ongemerkt voorbijgaan! Daarom organiseren Stichting CPNB, de Schrijverscentrale en het Letterenfonds in De Kleine Komedie auteursoptredens op het (online) podium van het theater. Binnen het Boekenweekthema 'Tweestrijd' gaan auteurs onvoorbereid met elkaar in gesprek en krijgen zij vragen en dilemma's voorgelegd.


In De Kleine Komedie, zijn elke aflevering twee schrijvers te gast: een oud-Boekenweekauteur én een schrijver van een jongere generatie. De combinaties zijn spannend, omdat de schrijvers iets gemeen hebben of juist uit heel andere werelden komen.

Jan Terlouw en Roxane van Iperen

Jan Terlouw is fysicus, schrijver en politicus. Hij schreef inmiddels klassiek geworden jeugdboeken als Pjotr, Koning van katoren en Oorlogswinter, was lijsttrekker van D66 en minister van Economische Zaken en vicepremier in de kabinetten Van Agt II en III.  Roxane van Iperen is schrijver en jurist. Ze debuteerde in 2016 met de roman Schuim der aarde en in 2018 volgde het succesvolle ’t Hooge Nest. In deze aflevering schuwen Jan en Roxane de grote thema’s niet. Ze spreken over de veranderende moraliteit, over de samenleving, over de oorlog, over de toekomst en over de veerkracht van de mens.  

Jan Terlouw en Roxane van Iperen gaan met elkaar in gesprek.

Kader Abdolah en Helena Hoogenkamp

Kader Abdolah debuteerde in 1980 in het Perzisch. In 1988 kwam hij als politiek vluchteling naar Nederland en in 1993 verscheen de verhalenbundel De adelaars, in het Nederlands. Helena Hoogenkamp schreef toneelstukken, droeg poëzie voor op Lowlands en Oerol en debuteerde in 2021 met de roman Het aanbidden van Louis Claus. In deze aflevering spreken Kader en Helena over de invloed van Annie M.G. Schmidt, over familie en verleden en over hoe het vertellen van verhalen bij hen beiden in het bloed zit. 

Kader Abdolah en Helena Hoogenkamp gaan met elkaar in gesprek.

Jan Siebelink en Elfie Tromp

Jan Siebelink debuteerde in 1975 met de verhalenbundel Nachtschade. In de jaren die volgden bouwde hij aan een omvangrijk oeuvre. Elfie Tromp is schrijver, dichter, performer en presentator. Ze debuteerde in 2013 met de roman Goeroe en in 2018 verscheen haar poëziedebuut Victorieverdriet. Jan en Elfie spreken elkaar in deze aflevering over sierlijkheid en flamboyantie, over de muziek van de taal en over de invloed van een hond op het schrijven. 

Jan Siebelink en Elfie Tromp gaan met elkaar in gesprek.

Arnon Grunberg en Joost Oomen

Arnon Grunberg schrijft columns, essays, korte verhalen en romans. Hij debuteerde in 1994 met Blauwe maandagen. Joost Oomen is dichter, schrijver en drummer. Hij debuteerde in 2011 met de bundel Vliegenierswonden. In deze bijzondere ontmoeting tussen Arnon en Joost treffen twee heel verschillende temperamenten elkaar. Gaat grote literatuur altijd over lijden of is er ook ruimte voor optimisme? Grunberg en Oomen spreken over fruit, over verliefdheid, over weemoed en over geluk.

Arnon Grunberg en Joost Oomen gaan met elkaar in gesprek

Hanna Bervoets en Sofie Lakmaker

Hanna Bervoets debuteerde in 2009 met de roman Of hoe waarom en schreef inmiddels zeven romans, scenario’s, korte verhalen en essays. Sofie Lakmaker is schrijver en columnist en debuteerde in 2021 met De geschiedenis van mijn seksualiteit. Hanna en Sofie hebben het in deze aflevering over het schrijven van autobiografisch werk, over sitcoms en schrijftrucs, over plots, personages en over het vieren van schrijfsucces.

 

Hanna Bervoets en Sofie Lakmaker gaan met elkaar in gesprek.

Nelleke Noordervliet en Nina Polak

Nelleke Noordervliet is een veelzijdige schrijver; ze schreef romans, essays, columns en non-fictie. Voor de Boekenweek van 2013 schreef ze het essay De leeuw en zijn hemd. Nina Polak schrijft fictie en non-fictie. Ze debuteerde in 2014 met de veelgeprezen roman We zullen niet te pletter slaan. In deze aflevering spreken Nelleke en Nina over hun gedeelde liefde voor het theater, over de rare bezigheid die schrijven soms is en over hun moeite met de wereld van social media.

Nelleke Noordervliet en Nina Polak gaan met elkaar in gesprek.

Murat Isik en Marjolein Visser

Murat Isik debuteerde in 2012 met de roman Verloren Grond. Met zijn in 2017 verschenen roman Wees onzichtbaar schreef Isik een bestseller die werd bekroond met de Libris Literatuurprijs. Marjolein Visser schrijft proza, poëzie en non-fictie. Haar debuutroman Restmens verscheen in 2020. In deze aflevering komen Murat en Marjolein tot de conclusie dat ze beiden hun blik richten op de buitenbeentjes, de tweederangs burgers. Verder spreken ze over de schoonheid van de racetandem en schrijven in tijden van corona.

Murat Isik en Marjolein Visser gaan met elkaar in gesprek.

Özcan Akyol en Gerda Blees

Özkan Akyol en Gerda Blees spreken vanaf het begin waardering uit over elkaars gepubliceerde werk. Zo is Blees fan van Eus’ Boekenclub en vindt Akyol dat Blees, die voor haar debuutroman Wij zijn licht genomineerd werd voor de Libris Literatuurprijs 2021, de winst verdient. In deze aflevering vertellen Özcan Akyol en Gerda Blees over hun vreemdste ervaringen met lezers, wisselen schrijf- en leestips uit, hebben het over literaire prijzen en over de waardering van de lezers.

Özcan Akyol en Gerda Blees gaan met elkaar in gesprek.

Connie Palmen en Bregje Hofstede

Connie Palmen debuteerde in 1991 met de zeer succesvolle roman De wetten.  Bregje Hofstede publiceert in diverse tijdschriften en kranten. Haar debuutroman De hemel boven Parijs (2014) belandde op de longlist van de Libris Literatuurprijs. In deze aflevering spreken ze over de bijzondere rol van literatuur in hun beide levens. Voor hen allebei is het persoonlijke leven onlosmakelijk verbonden met het schrijven en dus wisselen ze van gedachten over oude liefdes en over de dilemma’s waar je voor komt te staan bij het schrijven van autofictie.

Connie Palmen en Bregje Hofstede gaan met elkaar in gesprek.

Kees van Kooten en Marieke Lucas Rijneveld

Kees van Kooten debuteerde in 1968 als schrijver met Treitertrends en maakte naast zijn satirisch werk vooral furore met zijn autobiografische boeken. Marieke Lucas Rijneveld debuteerde in 2015 met de bundel Kalfsvlies. In deze aflevering praten Kees en Marieke over de liefde, over de liefde voor dieren en over het schrijven, maar ze kletsen ook even over dierenfilmpjes op Youtube en de inmiddels klassieke televisie die Van Kooten maakte met Wim de Bie.

Kees van Kooten en Marieke Lucas Rijneveld gaan met elkaar in gesprek.

Tim Krabbé en Raoul de Jong

Tim Krabbé schreef in 2009 hij het Boekenweekgeschenk Een tafel vol vlinders. Raoul de Jong schreef de roman Jaguarman die werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Tim en Raoul hebben het in deze aflevering over reisboeken en reizen, over de invloed van de Surinaamse schrijver Anton de Kom en over het plezier dat het lezen van de dagboeken van een Japanse hofdame uit het jaar 1000 op kan leveren.

Tim Krabbé en Raoul de Jong gaan met elkaar in gesprek.

Annejet van der Zijl en Johan Fretz

Met Sonny Boy en De Amerikaanse prinses schreef Annejet van der Zijl veelgeprezen bestsellers. Johan Fretz is schrijver, theatermaker en columnist. Zijn tweede roman, Onder de paramariboom, won de Boekhandelsprijs in 2019. Annejet en Johan hebben het in deze aflevering onder andere over hun gedeelde liefde voor Suriname en over hun bewondering voor Barack Obama.

Annejet van der Zijl en Johan Fretz gaan met elkaar in gesprek.

Tommy Wieringa en Niña Weijers

Tommy Wieringa schreef negen romans. Het boek waarmee hij doorbrak naar een groot lezerspubliek, Joe Speedboot, wordt binnenkort verfilmd. Niña Weijers studeerde literatuurwetenschap in Amsterdam en Dublin. Ze debuteerde met korte verhalen en essays en publiceerde in 2014 haar debuutroman De consequenties. Tommy en Niña hebben het in deze aflevering over hun vreemdste ervaringen met lezers, over vooroordelen en wat een treinreis in Djibouti jaren geleden voor Tommy betekend heeft.

Tommy Wieringa en Niña Weijers gaan met elkaar in gesprek.

Thomas Rosenboom en Maartje Wortel

Thomas Rosenboom leverde in 2004 het Boekenweekgeschenk Spitzen. Maartje Wortel publiceerde korte verhalen en columns en debuteerde in 2009 met de verhalenbundel Dit is jouw huis. Thomas en Maartje hebben het in deze aflevering over gestructureerd schrijven én leven, over konijnen houden en over de film Karakter die volgens hen beter was dan het boek.  

Thomas Rosenboom en Maartje Wortel gaan met elkaar in gesprek.

Anna Enquist en Karin Amatmoekrim

Anna Enquist is al tientallen jaren een belangrijke stem in het literaire landschap. Karin Amatmoekrim heeft zich ontpopt tot een literaire alleskunner. Samen praten ze onder andere over Suske en Wiske en over hoe het schrijverschap je door donkere periodes heen kan helpen.

Anna Enquist en Karin Amatmoekrim gaan met elkaar in gesprek.

Esther Gerritsen en Mano Bouzamour

Esther Gerritsen schuift aan bij Mano Bouzamour. Esther Gerritsen schreef mee aan de populaire serie Red Light met Carice van Houten en Halina Reijn. Mano’s filmrechten van zijn boek Bestseller Boy zijn onlangs verkocht in Amerika. De twee auteurs krijgen een spervuur aan vragen voorgelegd.

Esther Gerritsen en Mano Bouzamour gaan met elkaar in gesprek.

Ronald Giphart en Simone Atangana Bekono

Ronald Giphart en Simone Atangana Bekono gaan met elkaar in gesprek over onder andere Ronalds ‘haydays’ in de jaren 0, het prijzengeld voor Simone als ze de Libris Literatuur Prijs wint, haar toekomstplannen en anekdotes uit Ronalds roemruchte verleden.

Ronald Giphart en Simone Atangana Bekono gaan met elkaar in gesprek.

Liever podcasts beluisteren dan video's bekijken?

Dan zijn de losse afleveringen van De Kleine Komedie ook als podcast te beluisteren.