Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Btw op het openbaar vervoer
Is de btw op openbaar vervoer aftrekbaar? We vertellen je hier alles over en nemen je mee in de tarieven.
Loading...
Vrouw met laptop in de trein
Artikel
Leestijd: 1 minuten
Wat is het btw-tarief op het openbaar vervoer?
Over de reiskosten met al het openbaar vervoer binnen Nederland (trein, bus, tram en metro) betaal je 9% btw. Ook over de maandelijkse kosten van onze abonnementen betaal je dit lage btw-tarief.
Wat is het btw-tarief voor andere vervoersmiddelen?
Reizen je medewerkers (via de NS-Business Card) ook met bijvoorbeeld de OV-fiets of een deelauto? Dan kan het hogere btw-tarief gelden. 
  • OV-fiets: 21% btw
  • Q-Park P + R terrein: 21% btw
  • Greenwheels deelauto: 21% btw
  • Taxi: 9% btw
Maak je gebruik van ons mobiliteitsplatform NS Go en bied je nog meer deur-tot-deurdiensten aan, zoals een parkeer-app of deelscooter? De hoogte van de btw per aanbieder zie je altijd op onze maandelijkse factuur. 
Meer over facturatie en betaling.
Is de btw op het ov aftrekbaar?
In veel gevallen is de btw op openbaar vervoer aftrekbaar, maar niet altijd. We leggen je per reisreden uit hoe het zit.
Btw over zakelijke ritten
Voor al het zakelijk vervoer en dienstreizen met het ov is de btw aftrekbaar.
Btw over woon-werkverkeer
Voor medewerkers zonder abonnement mag je de btw over het woon-werkverkeer aftrekken.
Voor medewerkers mét een abonnement, mag je alleen de btw terugvragen als de abonnementskosten onder de € 227 per jaar blijven. Dat is bijvoorbeeld bij ons Dal abonnement het geval.  
De voordelen van de NS-Business Card
Voor veel van de ov-kosten die je organisatie maakt, mag je dus de btw terugvragen. Met de NS-Business Card gaat dat heel makkelijk: je ontvangt namelijk elke maand een btw-factuur met een duidelijk overzicht van alle gemaakte vervoerskosten en de bijbehorende btw-percentages. Geheel fiscus-proof uiteraard!
Tijd, CO2 en kosten besparen
Wist je trouwens al dat onze mobiliteitskaart je ook helpt om tijd, CO2-uitstoot én kosten te besparen?
Medewerkers die met de trein reizen, zijn per zakelijke kilometer namelijk tot wel 30% goedkoper uit dan met de auto. En dan worden ze nog gereden ook! In de trein, bus, tram of metro kunnen je medewerkers hun werkdag voorbereiden en fris en ontspannen op hun werkplek aankomen. Bovendien lopen en/of fietsen ov-reizigers gedurende hun werkdag vaak meer dan automobilisten. Dankzij de fietstocht van huis naar het station bijvoorbeeld. Of met een ontspannen wandeling van de ov-halte naar kantoor: een gezond begin van de dag!