Hoofdnavigatie

Naar content

NS-abonnement? Profiteer van Samenreiskorting!

Met een NS-abonnement (uitgezonderd KidsVrij) en een NS Business Card met daarop een NS-abonnement, mag u in de daluren maximaal 3 personen met 40% korting met u mee laten reizen. Uw medereiziger moet hiervoor Samenreiskorting op zijn of haar eigen OV-chipkaart zetten.


Wijziging Samenreiskorting

Let op: Vanaf 1 januari 2016 zijn de voorwaarden van de Samenreiskorting veranderd.

De periode waarin u gebruik kan maken van Samenreiskorting is gelijk aan de daluren. U reist met korting op werkdagen tussen 9:00 uur en 16:00 uur en tussen 18:30 uur en 6:30 uur. In het weekend geldt geen tijdsbeperking. 

Samenreiskorting op uw OV-chipkaart laden

Uw medereiziger laadt Samenreiskorting op zijn of haar eigen persoonlijke of anonieme OV-chipkaart met daarop minimaal € 10 saldo bij de NS-kaartautomaat of NS-servicebalie en volgt daarbij deze stappen:

 1. Houd de OV-chipkaart voor de kaartlezer (met het OV-chipkaartlogo) rechtsonder op de NS-kaartautomaat.
 2. Kies voor ‘Samenreiskorting’ en vervolgens voor de gewenste klasse. Als u met Samenreiskorting wilt reizen in een andere klasse dan u standaard op uw OV-chipkaart heeft staan, laadt u geen klassewissel, maar alleen een Samenreiskorting waarbij u de juiste klasse kiest.
 3. Klik op 'Akkoord' en houd de OV-chipkaart opnieuw voor de kaartlezer rechtsonder op de NS-kaartautomaat.
 4. Zet voldoende saldo op de eigen OV-chipkaart. Voor Samenreiskorting is minimaal € 10 nodig om te kunnen reizen.
 5. Check tijdens de daluren in en aan het einde van de reis uit. Zo reist u automatisch met 40% korting.

Laad altijd eerst uw saldo of product op uw OV-chipkaart en check daarna pas in.

Samenreiskorting vervalt automatisch 35 minuten na het uitchecken. Checkt uw medereiziger binnen 35 minuten weer in bij NS of een andere treinvervoerder dan kan hij nog steeds met Samenreiskorting met iemand meereizen.

Wilt u controleren of er nog Samenreiskorting op uw OV-chipkaart staat? Houd dan uw OV-chipkaart voor de kaartlezer bij een NS-automaat en kijk onder ‘Tonen alle producten op kaart’. Samenreiskorting laadt u op de dag dat u gaat reizen, want de korting is maar 1 dag geldig.

Samenreiskorting voor de terugreis

Reist u ook weer samen terug, kies dan voor aanvang van uw heenreis op de NS-kaartautomaat bij de knop 'kies aantal' voor 2 x laden. Reist uw medereiziger alleen verder? Dan moet hij Samenreiskorting van zijn kaart verwijderen. Dit kan bij de NS-kaartautomaat. 35 minuten na het uitchecken vervalt de Samenreiskorting automatisch.

Samenreiskorting op binnenlandse trajecten van NS International

Samenreiskorting is geldig op de IC Berlijn. Voor de Intercity direct heeft u nog een Intercity direct Toeslag nodig en voor Samenreiskorting met de ICE International is een ICE Toeslag verplicht. Samenreiskorting is niet mogelijk voor Thalys. Hiervoor moet u reserveren. Bij aankoop van een internationaal vervoerbewijs via NS International of bij de NS-kaartautomaat, kiest u voor de optie ‘Samenreiskorting’. De korting wordt dan voor het binnenlandse deel van uw reis verrekend.

Samenreiskorting verwijderen van uw OV-chipkaart

 1. Houd uw OV-chipkaart voor de kaartlezer rechtsonder op de NS-kaartautomaat
 2. Kies 'Tonen alle producten op kaart'
 3. Selecteer 'Samenreiskorting'
 4. Kies 'Verwijderen'
 5. Houd uw OV-chipkaart opnieuw voor de kaartlezer

Handig om te weten

De Daluren zijn op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur en tussen 18.30 uur en 6.30 uur en in de weekenden en op feestdagen de hele dag.

 1. Samenreiskorting is geldig bij NS en bij de andere treinvervoerders.
 2. Samenreiskorting is verkrijgbaar bij de NS-kaartautomaat en NS-servicebalie en bij de verkoopautomaten van de andere treinvervoerders.
 3. Samenreiskorting is niet online verkrijgbaar.
 4. Als u op uw OV-chipkaart een NS-abonnement of een NS-vervoerbewijs heeft staan én Samenreiskorting daarop heeft geladen, kunt u uw Toeslag Intercity direct op uw kaart laden bij de Toeslagzuil. Heeft u geen NS-abonnement of vervoerbewijs op uw OV-chipkaart staan en wilt u gebruik maken van Samenreiskorting koopt u uw toeslag in dit geval bij de kaartautomaat.

Wilt u de prijs van uw rit met 40% Samenreiskorting weten? Ga dan naar de Reisplanner, voer uw traject in. Rechtsboven in het reisadvies verschijnt een voltarief prijs van deze rit. Als u op het informatie-icoontje (i) ernaast klikt, ziet uw de prijs van deze rit met 40% korting.