Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Zakelijke mobiliteit in Nederland
Werknemers willen meer keuzevrijheid en flexibiliteit in hoe ze werken én reizen. Bekijk daarom het advies voor zakelijke mobiliteit van NS Zakelijk.
Loading...
Combineer OV en deelvervoer
Benchmarkrapport 2018
In de Nationale Benchmark Zakelijke Mobiliteit 2018 lees je hoe 601 organisaties uit uiteenlopende sectoren hun mobiliteitsbeleid hebben vormgegeven. Hieronder lichten we een paar cijfers uit.
Download het Benchmark rapport
Wat kost een reizende medewerker?
Weet jij wat ieder vervoersmiddel gemiddeld kost per jaar? De leaseauto staat met bijna € 18.000 stipt op de 1e plaats als duurste vervoersmiddel voor de werkgever. Het OV staat met € 3.280 op de tweede plaats. De fiets kost een werkgever gemiddeld € 555 per jaar.
Bron: MT/Workaway
Wat zijn populaire regelingen?
Organisaties geven mobiliteit ieder op hun eigen manier vorm. Toch zijn er een aantal regelingen die populair zijn. Werkgevers in Nederland kiezen (in de periode vóór de coronacrisis) vooral voor:
  • reiskostenvergoeding (48%)
  • auto-regeling (17%)
  • OV-regeling (11%)
Hoe stimuleren organisaties bewuster reizen?
In de benchmark uit 2018 zegt 32% van de organisaties autogebruik actief te ontmoedigen. Zij bieden hun medewerkers vaak een mobiliteitskaart, om meerdere vervoersmiddelen te combineren. Zo kunnen zij bijvoorbeeld hun auto op een P&R parkeren en vervolgens met OV of OV-fiets verder reizen. Sneller, efficiënter en vaak goedkoper!