Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Service en Contact
Abonnementen
Op deze pagina vind je antwoorden op veelgestelde vragen over onze zakelijke abonnementen. Wat wil jij weten?
Filter op
KaarthouderContactpersoon
Wat betekenen deze filters?
Over zakelijke abonnementen
Een NS-Business Card met of zonder abonnement. Wat houdt dat in?
De NS-Business Card is een fysieke kaart waarmee je in- en uitcheckt in het ov en bij onze deur-tot-deurdiensten. De factuur ontvangt je werkgever achteraf. Het is geen abonnement (want je betaalt alleen je gemaakte reizen): het is een kaart waarmee je reist.
Reis je regelmatig met de trein op hetzelfde traject? Of buiten de spits? Dan is een abonnement bijna altijd voordeliger. Je werkgever kan heel eenvoudig een abonnement aan je NS-Business Card toevoegen. Dit is geheel optioneel en flexibel aan- en uit te zetten.
Met een NS-Business Card zonder abonnement kun je - net zoals met een OV-chipkaart - gewoon reizen, alleen krijg je geen korting op de ritprijzen.
 • Lees meer over de NS-Business Card
 • Bekijk onze abonnementen
Wat is het verschil tussen de NS-Business Card en NS Flex?
Met de NS-Business Card of NS Flex kies je voor een manier van reizen die bij jou past. Je reist op rekening en hoeft daardoor geen saldo op je kaart te zetten. Het verschil tussen de NS-Business Card en NS Flex?
 • Manier van factureren
  • Met de NS-Business Card ontvang je alle gemaakte reizen op één maandelijkse btw-factuur.
  • Met NS Flex ontvang je geen factuur maar heb je de mogelijkheid om een apart declaratie-overzicht zonder BTW-percentages te maken in je Mijn NS-account.
 • Gebruik van deelvervoer
  • Je kan met beide kaarten eenvoudig gebruikmaken van de trein, bus, tram, metro, OV-fiets en Stallen op rekening. Met de NS-Business Card kan je ook kiezen voor de internationale trein, deelauto’s en deelscooters. Ook kan je voordelig parkeren op P+R terreinen. Alle kosten verschijnen dan achteraf op één factuur.
 • Kosten kaart of abonnement
  • De NS-Business Card en de meeste NS Flex-abonnementen vraag je gratis aan. Alleen voor Flex Basis en Flex Weekend Voordeel betaal je eenmalig € 10 administratiekosten.
Er zijn ook overeenkomsten. Wil je meer weten over de twee mogelijkheden?
Meer over NS-Business Card en NS Flex
Uit welke zakelijke abonnementen kan ik kiezen?
De NS-Business Card is gratis, je betaalt alleen voor de reizen die je maakt. Alle deur-tot-deurdiensten zijn inbegrepen: van trein, bus en tram tot OV-fiets, deelauto en deelscooter.
Goed om te weten is dat het toevoegen van een abonnement aan je NS-Business Card vaak voordeliger is. Bijvoorbeeld wanneer je regelmatig buiten de spits reist of op een bepaald traject. Hieronder vind je de mogelijkheden.
Dal Voordeel
Interessant wanneer je minimaal één keer per maand in daluren* reist en verschillende bestemmingen hebt. Je ontvangt dan 40% korting op je reizen. 
*Op werkdagen voor 6.30 uur, van 9.00 - 16.00 uur en na 18.30 uur. In het weekend tussen vrijdag 18.30 uur en maandag 4.00 uur. Op feestdagen de hele dag. 
Traject Vrij
Reis je op een vast traject? Met dit abonnement reis je hier onbeperkt op. En krijg je 40% korting op andere trajecten in de daluren.
Trein Vrij
Voor de treinkilometervreters onder ons. Hiermee reis je onbeperkt met de trein.
OV Vrij
Maandelijks onbeperkt reizen met de trein, bus, metro en tram doe je met dit abonnement.
NS-Business Collectief 
Al mogelijk vanaf 30 medewerkers. Hiermee reizen zij het hele jaar onbeperkt met de trein óf het gehele ov. Het tarief verandert automatisch mee met het reisgedrag. 
Traject op Maat 
Hét abonnement voor hybride werken. Geschikt als je twee tot drie keer per week op een vast traject reist. 
Meer informatie per abonnement lees je hier.
Wat kosten de NS-Business Card abonnementen?
Bekijk alle tarieven hier.
Hoe kan ik een abonnement toevoegen aan een NS-Business Card?
Heb je nog geen NS-Business Card, dan voeg je een abonnement toe tijdens het bestellen van je kaart.
Reizen jij en/of je medewerkers al met de kaart, dan kan je een abonnement toevoegen als contactpersoon, of - als dit voor je organisatie is ingeregeld - als kaarthouder.
Abonnement toevoegen als contactpersoon
Je kan als contactpersoon een abonnement toevoegen aan een NS-Business Card in Mijn NS Zakelijk voor contactpersonen. Dit doe je onder het kopje 'Kaarten en kaarthouders beheren'. Klik op het kaartnummer van je medewerker, kies voor 'Abonnement wijzigen' en daarna voor het gewenste abonnement.
Wil je een Traject op Maat abonnement? Neem dan contact op met je NS-accountmanager. Of, als je zzp'er bent met Klantenservice NS Zakelijk. Het Traject op Maat abonnement voegen we dan toe aan je overeenkomst met NS. Daarna is het beschikbaar in Mijn NS Zakelijk en kan je als contactpersoon het abonnement toevoegen aan één of meerdere NS-Business Cards. Dit doe je onder het kopje 'Kaarten en kaarthouders beheren'.
Abonnement toevoegen als kaarthouder
Heeft je organisatie in de overeenkomst met NS vastgelegd dat medewerkers zelf abonnementen kunnen bestellen en wijzigen, dan kan je dit doen in Mijn NS Zakelijk voor kaarthouders onder 'Mijn NS-Business Card'.
Zit ik aan een abonnement vast en kan ik tussendoor van abonnement wijzigen?
Nee, je zit nergens aan vast. Wanneer je een NS-Business Card met abonnement hebt, kun je deze na de eerste maand per dag beëindigen. Ook kun je gemakkelijk switchen tussen de verschillende abonnementen.
Wijzigen naar een uitgebreider abonnement kan altijd. Beëindigen of aanpassen naar een voordeliger abonnement kan na de eerste maand. Wanneer je een Traject Vrij abonnement hebt, kun je je traject op elk moment wijzigen. Oók binnen de eerste maand. Alles gemakkelijk via je je Mijn NS Zakelijk-account.
Hoe kan ik mijn abonnement op de NS-Business Card wijzigen?
Dat doe je in drie stappen in Mijn NS Zakelijk:
 1. Log in als kaarthouder
 2. Klik in het linker menu op 'Mijn NS-Business Card'
 3. Klik op 'Abonnement wijzigen' in het blok 'Direct regelen'
Wijzigen naar een uitgebreider abonnement kan altijd. Aanpassen naar een voordeliger abonnement kan na de eerste maand. Handig als je reisgedrag verandert. Goed om te weten: ontvang je een NS-Business Card via je werkgever? En heb je zelf niet de rechten om je abonnement aan te passen? Vraag dan of de contactpersoon voor de NS-Business Cards binnen je organisatie het abonnement verandert in Mijn NS Zakelijk voor contactpersonen.
Wat is de opzegtermijn van een NS-Business Card-abonnement?
Een beëindiging van een abonnement voeren wij in principe direct door. De kaarthouder moet de beëindiging wel 'ophalen' bij de kaartautomaat. Mogelijk duurt het - vanaf het moment dat het abonnement beëindigd wordt - nog maximaal 30 minuten voordat de beëindiging opgehaald kan worden bij het kaartautomaat.
Is jouw organisatie een grootzakelijke klant van NS? Dan verzorgt onze afdeling Salessupport de beëindiging voor je.
Hoe kan ik een abonnement op de NS-Business Card beëindigen?
Je kunt een zakelijk abonnement op de NS-Business Card na de eerste maand elke dag beëindigen. Dit doe je in Mijn NS Zakelijk voor contactpersonen onder 'Kaarten en kaarthouders beheren' en door vervolgens op het kaartnummer te klikken.
Ben je een medewerker en is de afspraak binnen je organisatie dat jij als kaarthouder ook je abonnement kan beëindigen? Dan doe je dat in Mijn NS Zakelijk voor kaarthouders onder 'Mijn NS-Business Card'.
Wat is Samenreiskorting?
Je kunt met Samenreiskorting maximaal drie medereizigers tijdens de daluren 40% korting geven op hun treinritprijs. Samenreiskorting is iets waar je recht op hebt als je reist met een Dal Voordeel, Traject Vrij, Trein Vrij, OV Vrij of Traject op Maat abonnement op je NS-Business Card. Maar ook als je organisatie gebruikmaakt van het NS-Business Collectief.
Wil je Samenreiskorting geven, dan hoef jij niets te doen. Je medereiziger zet vóór het inchecken Samenreiskorting aan in Mijn NS via de NS-app, laadt de korting op de OV-chipkaart via de NS-kaartautomaat of koopt een Samenreisticket op ns.nl. Belangrijk om te weten is dat Samenreiskorting voor je medereiziger(s) alleen geldig is als je met elkaar in dezelfde treincoupé reist.
Meer informatie over het aanzetten van Samenreiskorting vind je op ns.nl
Wanneer mag ik met mijn NS-Business Card Samenreiskorting geven?
Je kunt Samenreiskorting aan maximaal drie medereizigers geven als je op je NS-Business Card één van de volgende abonnementen hebt staan: 
 • Dal Voordeel  
 • Traject Vrij  
 • Trein Vrij  
 • OV Vrij  
 • Traject op Maat 
Of als je organisatie gebruikmaakt van het NS-Business Collectief.  
Hoe kan ik met mijn NS-Business Card een ander met Samenreiskorting mee laten reizen?
Wil je Samenreiskorting geven, dan hoef jij niets te doen. Je medereiziger zet Samenreiskorting aan in Mijn NS via de NS-app, laadt de korting op de OV-chipkaart via de NS-kaartautomaat of koopt een Samenreisticket op ns.nl.
Meer informatie over het aanzetten van Samenreiskorting vind je op ns.nl
Dal Voordeel
Wanneer zijn de daluren?
Maandag t/m vrijdag 0.00 - 6.30 uur 9.00 - 16.00 uur 18.30 - 0.00 uur Zaterdag, zondag & feestdagen Hele dag
Wat levert een Dal abonnement mij op?
Gedurende de daluren krijg je 40% korting op je treinreizen. Reis jij net als 90% van alle zakelijke reizigers wel eens buiten de spits of in het weekend? Dan heb je de vaste maandelijkse kosten er vaak na 1 reis per maand al uit.
Een rekenvoorbeeld
Stel: je reist 1 x per maand in de daluren van Den Haag CS naar Amersfoort en terug. Dan ben je met het Dal abonnement € 8,28 voordeliger uit.  
Zonder Dal abonnement
 • € 32,40 voor het ticket
 • € 0,00 vaste maandelijkse kosten
 • € 32,40 totale kosten per maand
Met Dal abonnement
 • € 19,44 voor het ticket
 • € 4,68 vaste maandelijkse kosten
 • € 24,12 totale kosten per maand
Alles over het Dal abonnement
Hoe weet ik of een Dal abonnement op mijn NS-Business Card voordeliger voor mij is?
Een Dal abonnement is in veel gevallen al voordelig als je één of twee keer per maand buiten de spits of in het weekend reist. Dit hangt af van de afstand die je met de trein aflegt. In onze Keuzehulp zie je snel wat voor jou de voordeligste keuze is.
De daluren zijn op werkdagen van 0.00 - 6.30 uur, van 9.00 - 16.00 uur en van 18.30 - 0.00 uur. Op zaterdag, zondag en op feestdagen de hele dag.
Is een Dal abonnement wel het meest passende abonnement voor mij?
Om erachter te komen welk abonnement het meest geschikt is voor jou of jouw werknemers, hebben we een Keuzehulp. Na het beantwoorden van enkele vragen, ontvang je van ons persoonlijk advies over het meest passende abonnement. 
Kan ik met een Dal abonnement alleen buiten de spits reizen?
Nee hoor! Met het Dal abonnement kun je áltijd reizen, of dit nou tijdens de dal- of spitsuren is. Je betaalt tijdens de daluren alleen 40% minder dan tijdens de spits (dan betaal je namelijk het reguliere tarief voor je reizen). In- en uitchecken kan dus gewoon wanneer je maar wilt.
De daluren zijn op werkdagen van 0.00 - 6.30 uur, van 9.00 - 16.00 uur en van 18.30 - 0.00 uur. Op zaterdag, zondag en op feestdagen geldt dit voor de hele dag.
Maakt het uit of mijn medewerkers in de spits of in de daluren reizen?
Nee, voor reizen op het traject en de berekening van de prijs van Traject op Maat is dit niet relevant. Wanneer er buiten het traject wordt gereisd gelden voor spits- en dalreizen wel verschillende tarieven.
Kan ik zelf een Dal abonnement activeren?
Ja, in de meeste gevallen kun je in Mijn NS Zakelijk zelf een Dal abonnement activeren op je NS-Business Card.
In sommige gevallen kan alleen de contactpersoon voor de NS-Business Cards binnen jouw organisatie abonnementen wijzigen of bestellen. In dat geval zal deze contactpersoon het abonnement dus voor je moeten activeren in zijn of haar Mijn NS Zakelijk-account.
Zit ik aan het Dal abonnement vast?
Na 1 maand mag je het Dal abonnement dagelijks beëindigen of wijzigen naar een ander abonnement.
Weet je bijvoorbeeld dat je een paar weken op vakantie gaat of niet reist? Dan wijzig je voor die periode naar de NS-Business Card zonder abonnement (reis je niet, dan betaal je ook niet). Of ga je toch vaker op een vast traject reizen? Dan is het Traject Vrij abonnement waarschijnlijk voordeliger voor je. Heel flexibel!
Kortom: je zit dus, naast die ene maand looptijd van je Dal abonnement, nergens aan vast.
Traject op Maat
Voor wie is Traject op Maat bedoeld?
Traject op Maat is bedoeld voor organisaties met meer dan 30 NS-Business Cards die een oplossing zoeken voor het woon-werk traject van medewerkers die niet meer 4 tot 5 dagen per week naar kantoor gaan. Reizen medewerkers 2 tot 3 dagen per week op een vast traject? Dan is Traject op Maat een goede en voordelige keuze.
Wat zijn de belangrijkste voordelen van Traject op Maat?
 • Een voordelig abonnement voor 2 tot 3 dagen per week reizen op een vast traject. 
 • Een flexibel tarief in combinatie met budgetzekerheid.
 • 40% korting op reizen buiten je traject, buiten de spits.
 • 40% Samenreiskorting in de daluren voor 3 medereizigers.
 • Traject op Maat is na één maand dagelijks opzegbaar.
Lees meer over het Traject op Maat abonnement
Hoe bestel ik/stap ik over naar Traject op Maat?
Wil jij Traject op Maat bestellen? Neem dan contact op met je NS accountmanager. Het abonnement Traject op Maat voegen we vervolgens toe aan je overeenkomst met NS. Ook is het dan als bestelbaar product zichtbaar in Mijn NS Zakelijk en kun jij, als werkgever, Traject op Maat bestellen. Het is ook mogelijk dat je medewerkers zélf hun Traject op Maat bestellen in hun eigen Mijn NS Zakelijk account. Dit kan alleen als je in de overeenkomst met NS vastlegt, dat medewerkers zelf abonnementen kunnen bestellen en wijzigen.
Lees meer over Traject op Maat
Kunnen medewerkers ook buiten hun vaste traject reizen met Traject op Maat?
Ja, medewerkers kunnen ook buiten het traject reizen. Hiervoor geldt in de spits het reguliere tarief. In de daluren geldt hiervoor een korting van 40% op het reguliere tarief bij zowel reizen met NS als bij andere treinvervoerders. 
Lees meer over Traject op Maat
Wanneer gaat de abonnementsperiode van Traject op Maat in?
Je kunt als werkgever tijdens het bestellen van Traject op Maat zelf bepalen wanneer het abonnement ingaat. De abonnementsperiode hoeft daarbij niet precies over een hele kalendermaand te lopen.
Lees meer over Traject op Maat
Hoe werkt de prijsopbouw van Traject op Maat?
Dit wordt mede bepaald door de lengte van het gekozen traject, in combinatie met het aantal dagen in de maand waarop je medewerker op het vaste traject heeft gereisd. ​
Traject op Maat onderscheidt zes categorieën: '0 t/m 8 reisdagen', '9', '10', '11', '12' of '13 of meer reisdagen'. Zo staan de kosten altijd in verhouding tot het reisgedrag.​
Voorbeeld voor het traject Amsterdam Centraal – Utrecht Centraal*:​
0 t/m 8 reisdagen: € 108,63​
9 dagen gereisd: € 130,35​
10 dagen gereisd: € 152,08​
11 dagen gereisd: € 173,80​
12 dagen gereisd: € 195,53​
13 of meer dagen gereisd: € 217,25​
* bedragen zijn excl. btw
Wat is inzichtelijk op de factuur bij Traject op Maat? Alleen de categorieën of ook het specifieke aantal reizen?
Op de factuur staan alleen de categorieën op basis waarvan is gefactureerd.
Kan ik Traject op Maat ook bestellen in combinatie met Gesplitst Betalen?
Je kunt het Traject op Maat abonnement afnemen in combinatie met de dienst Gesplitst Betalen. Uw medewerker reist dan met 1 kaart van deur tot deur door heel Nederland. De factuur voor de reiskosten buiten het traject voldoet uw medewerker rechtstreeks aan NS.
Hoe kunnen mijn medewerkers Traject op Maat met Gesplitst Betalen bestellen?
Wij hebben hiervoor een handleiding opgesteld. Volg de stappen in deze handleiding om (als medewerker) Traject op Maat met Gesplitst Betalen te bestellen.
Ik wil graag gebruikmaken van de dienst Gesplitst Betalen. Hoe komt de factuur rechtstreeks bij de kaarthouder?
De kaarthouder logt in op Mijn NS Zakelijk en bestelt zelf Traject op Maat in combinatie met de dienst Gesplitst Betalen. Tijdens dat bestelproces geeft de kaarthouder akkoord op diverse sets algemene voorwaarden, waaronder de Productvoorwaarden NS-Business Card. Ook geeft de kaarthouder dan toestemming voor automatische incasso.​
De eigen privé gegevens en het bankrekeningnummer moeten tijdens het bestelproces door de kaarthouder worden gecontroleerd en eventueel aangevuld.
Wat is de opzegtermijn van Traject op Maat?
Na de eerste contractmaand is Traject op Maat dagelijks opzegbaar. Dit is gelijk aan andere zakelijke abonnementen die NS aanbiedt.
Lees meer over Traject op Maat
Traject Vrij
Wat is een Traject Vrij abonnement?
Traject Vrij is een abonnement dat je op je NS-Business Card kunt zetten. Dit abonnement is voordelig als je regelmatig (lees: drie of meer dagen per week) op een vast treintraject reist. Voor een vast bedrag per maand reis je van maandag tot en met vrijdag onbeperkt op dit traject.
Meer weten over het Traject Vrij abonnement? Lees er hier alles over.
Wat zijn de belangrijkste voordelen van een Traject Vrij abonnement op je NS-Business Card?
Met een Traject Vrij abonnement reis je voor een vast bedrag onbeperkt met de trein op een vast traject. Ook ontvang je 40% korting op reizen tijdens het weekend en buiten de spits. Meer weten over dit abonnement en de voordelen? Je leest er hier alles over.
Een Traject Vrij abonnement met of zonder BudgetZeker BTM, wat houdt dat in?
BudgetZeker BTM is een aanvulling op een Traject Vrij abonnement. Het is voordelig om hiervoor te kiezen als je medewerkers niet alleen met de trein op een vast traject reizen, maar ook de bus, tram en/of metro nodig hebben om op hun zakelijke bestemming te komen.
Kies je voor een Traject Vrij abonnement met BudgetZeker BTM, dan reizen je medewerkers voor een vast bedrag per jaar onbeperkt met bus, tram, metro én met de trein op een vast traject. Alle kosten komen op de maandelijkse NS-Business Card factuur en je kunt het abonnement wijzigen of opzeggen wanneer je wilt.
Wil je BudgetZeker BTM als aanvulling op een Traject Vrij abonnement? Neem dan contact op met je NS-accountmanager.
Hoe bestel ik/stap ik over naar Traject Vrij?
Heb je nog geen NS-Business Card, dan voeg je het Traject Vrij abonnement toe tijdens het bestellen van je kaart.
Reis je al met de NS-Business Card, dan voeg je een abonnement als volgt toe.
Bus, tram, metro (BTM)
Welk abonnement voor bus, tram en metro hebben jullie?
Voor mensen die veel met bus, tram en metro reizen (naast de trein), is het BudgetZeker BTM abonnement interessant. Dit is een uitbreiding van het Traject Vrij abonnement. Met deze combinatie reis je voor een vast bedrag per jaar met bus, tram en metro bij alle vervoerbedrijven in Nederland.
Alles over BudgetZeker BTM (pdf)
Een Traject Vrij abonnement met of zonder BudgetZeker BTM, wat houdt dat in?
BudgetZeker BTM is een aanvulling op een Traject Vrij abonnement. Het is voordelig om hiervoor te kiezen als je medewerkers niet alleen met de trein op een vast traject reizen, maar ook de bus, tram en/of metro nodig hebben om op hun zakelijke bestemming te komen.
Kies je voor een Traject Vrij abonnement met BudgetZeker BTM, dan reizen je medewerkers voor een vast bedrag per jaar onbeperkt met bus, tram, metro én met de trein op een vast traject. Alle kosten komen op de maandelijkse NS-Business Card factuur en je kunt het abonnement wijzigen of opzeggen wanneer je wilt.
Wil je BudgetZeker BTM als aanvulling op een Traject Vrij abonnement? Neem dan contact op met je NS-accountmanager.
NS-Business Collectief
Wat is het NS-Business Collectief?
Een abonnement waarmee je medewerkers het hele jaar onbeperkt met alleen trein of met het gehele openbaar vervoer mogen reizen. Tegen een vast bedrag, dat automatisch meeverandert met het recente reisgedrag. Het NS-Business Collectief is mogelijk vanaf 30 medewerkers. Lees alles over het NS-Business Collectief
Wat zijn de belangrijkste voordelen van het NS-Business Collectief?
De belangrijkste voordelen van het NS-Business Collectief zijn:
 • Onbeperkt vrij reizen voor alle medewerkers in een collectief contract voor je organisatie.
 • 100% grip op je mobiliteitsbudget: je kosten zijn gebaseerd op het daadwerkelijke reisgedrag van je medewerkers. Het tarief wordt elk kwartaal herzien.
 • Minimale administratie en geen gedoe met losse declaraties.
 • Een mooie basis voor een duurzaam mobiliteitsbeleid.
 • Je biedt een zeer aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. Zowel woon-werk, zakelijk als privé mogen je medewerkers vrij reizen.
Het NS-Business Collectief is geschikt vanaf 30 medewerkers. Wil je advies of meer weten over wat het Collectief voor jouw organisatie kan betekenen? Vul ons formulier in en we nemen snel contact met je op.
Hoe stap ik als organisatie over naar het NS-Business Collectief?
Ben je al klant bij NS Zakelijk en wil je als organisatie het NS-Business Collectief, neem dan gerust contact op met je NS-accountmanager.
Ben je nog geen klant bij NS Zakelijk, vul dan ons formulier in en we nemen snel contact met je op.
Liever contact?
Niet gevonden wat je zocht? We helpen je graag. Bel ons, vul ons contactformulier in of stuur een berichtje via X.
Bel ons
Je kunt ons 24/7 bereiken.
+31 (0)30 300 11 11
Vul ons contactformulier in
Ontvang binnen 5 werkdagen antwoord.
Stel je vraag
Stuur een X-bericht
Je krijgt binnen 15 minuten een reactie.
X (voorheen Twitter)