Skip to main content

Mainnavigation

Drie grootste wetswijzigingen rondom zakelijke mobiliteit
2024. Een nieuw jaar waarin er veel verandert. Zo zijn er verschillende wetswijzigingen rondom zakelijke mobiliteit. Wat is er voor jouw organisatie veranderd per 1 januari 2024*? We delen de drie belangrijkste wijzigingen met je.
*De fiscale gevolgen kunnen voor jouw organisatie mogelijk anders zijn. Neem contact op met je belastingadviseur om de specifieke gevolgen vast te stellen. 
CO2-rapportageplicht
Heeft jouw organisaties 100 of meer medewerkers? Dan ben je verplicht om vanaf 1 juli 2024 woon-werk en zakelijke kilometers van al die medewerkers te registreren. En deze uiterlijk 1 juli 2025 voor het eerst te rapporteren aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. In die registratie is een splitsing nodig in vervoermiddelen – denk aan auto, fiets, openbaar vervoer en deelvervoer - én brandstoftypes.
Free white paper CO2-rapportageplicht
Interested in how the recording and reporting works, and whether your organisation is adequately prepared for the 'CO2-rapportageplicht' (or ‘Normerende regeling werkgebonden personenmobiliteit’)? You can find everything you need to know in our free white paper.
Download free whitepaper (in Dutch)
Loading...
Whitepaper -Normerende regeling werkgebonden personenmobiliteit-
Loading...
2 Business cards
Makkelijker belastingvrij mobiliteitskaart aanbieden
Je hoefde al geen loonheffing in te houden op het salaris van je medewerker als je een mobiliteitskaart zoals de NS-Business Card gaf, maar als organisatie eigenaar van die kaart bleef. Vanaf 1 januari 2024 geldt dat er ook geen loonheffing nodig is als:   
  • Je een mobiliteitskaart aan je medewerker geeft en zij zelf eigenaar hiervan is.  
  • Je de kosten van een mobiliteitskaart (ook OV-abonnement of voordeelurenkaart) voor je medewerker vergoedt.  
Goed nieuws dus! In beide gevallen is de voorwaarde wel dat je medewerker de kaart óók zakelijk gebruikt. De hoeveelheid zakelijke reizen maakt daarbij niet uit.  
Deze verandering maakt het makkelijker om belastingvrij een mobiliteitskaart zoals de NS-Business Card aan te bieden. Je hoeft als organisatie namelijk niet meer aan te tonen dat de kosten van de kaart niet hoger zijn dan de zakelijke reiskosten.   
Stijging onbelaste reiskostenvergoeding
De onbelaste reiskostenvergoeding stijgt op 1 januari 2024 van € 0,21 naar € 0,23 per kilometer. 
Als zzp'er mag je dit bedrag per kilometer aftrekken van je winst. Als organisatie mag je de zakelijke reiskosten van medewerkers belastingvrij vergoeden. Dit geldt ook voor reiskosten van het openbaar vervoer. En voor kosten van een taxi, boot of vliegtuig. Zolang deze kosten redelijk zijn. 
Wil je als organisatie een hogere reiskostenvergoeding dan € 0,23 per kilometer geven, dan mag dat natuurlijk. Die verhoging wordt als salaris van de medewerker gezien. Je kunt via de werkkostenregeling de verhoging aanwijzen als eindheffingsloon. Afhankelijk van de vrije ruimte, blijft de extra verhoging onbelast. De onbelaste reiskostenvergoeding is niet voor organisaties die voor hun medewerkers een auto of fiets van de zaak vergoeden. 
Alle wetswijzigingen in 2024
Er zijn meer wetswijzigingen in 2024. Zo zijn duurzaamheidsrapportages verplicht voor grote bedrijven en de mkb-winstvrijstelling daalt naar 12,7%. Ook is de energie-investeringsaftrek (EIA) lager en verlengd en zijn er strengere voorwaarden voor de bedrijfsopvolgings- en doorschuifregeling bij bedrijfsopvolging.
Ontdek alle wetswijzigingen op Ondernemersplein
Loading...
Ontdek het NS-Business Collectief
Meer informatie of advies?
Wil je meer informatie over de wetswijzigingen van 2024? Of advies over hoe jouw organisatie hier goed op kan inspelen? Vul het formulier in en we nemen snel contact met je op.
Loading...