Hoofdnavigatie

Naar content

Saldo laden op uw OV-chipkaart

Voordat u met een OV-chipkaart in het openbaar vervoer kunt reizen, moet u eerst voldoende saldo op uw kaart laden. Dit kan bij elk OV-chipkaart oplaadpunt, ongeacht de vervoerder.


Reizen met uw OV-chipkaart

Voordat u met een OV-chipkaart in het openbaar vervoer kunt reizen, moet u eerst voldoende saldo op uw kaart laden. Dit kan bij elk OV-chipkaart oplaadpunt, ongeacht de vervoerder. Op NS-stations kan dit bij de NS-kaartautomaat. Laad altijd eerst saldo (of een product) op uw OV-chipkaart en check daarna pas in. U kunt maximaal € 150 op uw kaart laden.

Precies genoeg saldo laden

Het minimum saldo dat op een OV-chipkaart moet staan om met NS te reizen is € 20. Heeft u een abonnement bij NS? Dan gelden andere bedragen:

  • Voor een OV-chipkaart met Dal Vrij, Weekend Vrij, Dal Voordeel, Altijd Voordeel of Voordeelurenabonnement is dit € 10. Voor Weekend Vrij en Dal Vrij geldt dat u alleen een instaptarief betaalt als u buiten de periode reist waarin u onbeperkt mag reizen.
  • Voor Altijd Vrij en Traject Vrij geldt geen instaptarief.
  • Met een NS-Business Card reist u op rekening en geldt er geen instaptarief.

Zo werkt het

U kunt bij de NS-kaartautomaat precies genoeg saldo op uw OV-chipkaart laden voor het inchecken bij trein, bus, tram of metro. Saldo aanvullen gaat heel eenvoudig:

  • Kies ‘Saldo laden’ op de NS-kaartautomaat
  • Kies voor ‘Saldo aanvullen’ op de NS-kaartautomaat
  • Bepaal het bedrag, bijvoorbeeld ‘Aanvullen tot € 10’. Dit kan nodig zijn als u bijvoorbeeld met Samenreiskorting in de trein wilt reizen. De automaat toont de bedragen die voor uw kaart mogelijk zijn. Als u al bent ingecheckt ziet u deze optie niet op de NS-kaartautomaat.

Mocht u een andere OV-chipkaart gaan gebruiken, dan kunt u het saldo dat nog op de oude OV-chipkaart staat terug laten storten via het formulier ‘Saldo restitutie OV-chipkaart'. U haalt dit formulier bij een NS- of OV-balie. Het is ook mogelijk uw saldo over te laten zetten op uw nieuwe OV-chipkaart. Ook dat regelt u bij de NS-balie.

Automatisch saldo opladen

Heeft u een persoonlijke OV-chipkaart? U kunt er dan ook voor zorgen dat u altijd genoeg saldo heeft door Automatisch opladen (automatisch opwaarderen) aan te vragen. Zodra uw saldo lager is dan € 0 wordt er via uw bankrekening automatisch een vast bedrag op uw kaart bijgeschreven. Automatisch opladen kan alleen met een persoonlijke OV-chipkaart. Het opladen gebeurt automatisch bij de in- en uitcheckpaal.