Hoofdnavigatie

Naar content

Saldo laden op uw OV-chipkaart

Voordat u met een OV-chipkaart in het openbaar vervoer kunt reizen, moet u eerst voldoende saldo op uw kaart laden. Dit kan bij elk OV-chipkaart oplaadpunt, ongeacht de vervoerder.


Reizen met uw OV-chipkaart

Voordat u met een OV-chipkaart in het openbaar vervoer kunt reizen, moet u eerst voldoende saldo op uw kaart laden. Dit kan bij elk OV-chipkaart oplaadpunt, ongeacht de vervoerder. Op NS-stations kan dit bij de NS-kaartautomaat met OV-chipkaartlogo . Laad altijd eerst saldo (of een product) op uw OV-chipkaart en check daarna pas in. U kunt maximaal € 150 op uw kaart laden.

De eerste keer reizen

Als u voor de eerste keer met uw OV-chipkaart bij NS reist, dan moet u deze eenmalig activeren. Activeren gaat automatisch door bij een NS-kaartautomaat saldo op uw OV-chipkaart te laden (standaard 2e klas). Ook als er al voldoende saldo op uw kaart staat, moet u uw OV-chipkaart activeren voor het eerste gebruik. Bij de NS-kaartautomaat legt u de kaart op het OV-chipkaartlogo rechtsonder. Volg de aanwijzingen op het scherm. Zo is uw kaart geactiveerd en kunt u met de trein reizen door in en uit te checken.

Precies genoeg saldo laden

U kunt bij de NS-kaartautomaat precies genoeg saldo op uw OV-chipkaart laden voor het inchecken bij trein, bus, tram of metro. Saldo aanvullen gaat heel eenvoudig:

  • Kies ‘Saldo laden’ op de NS-kaartautomaat
  • Kies voor ‘Saldo aanvullen’ op de NS-kaartautomaat
  • Bepaal het bedrag, bijvoorbeeld ‘Aanvullen tot € 10’. Dit kan nodig zijn als u bijvoorbeeld met Samenreiskorting in de trein wilt reizen. De automaat toont de bedragen die voor uw kaart mogelijk zijn. Als u al bent ingecheckt ziet u deze optie niet op de NS-kaartautomaat.
  • Het minumum saldo dat op uw OV-chipkaart moet staan om met NS te reizen is € 20.

Mocht u een andere OV-chipkaart gaan gebruiken, dan kunt u het saldo dat nog op de oude OV-chipkaart staat terug laten storten via het formulier ‘Saldo restitutie OV-chipkaart'. U haalt dit formulier bij een NS- of OV-balie. Het is ook mogelijk uw saldo over te laten zetten op uw nieuwe OV-chipkaart. Ook dat regelt u bij de NS-balie.

Automatisch saldo opladen

Heeft u een persoonlijke OV-chipkaart? U kunt er dan ook voor zorgen dat u altijd genoeg saldo heeft door Automatisch opladen (automatisch opwaarderen) aan te vragen. Zodra uw saldo lager is dan € 0 wordt er via uw bankrekening automatisch een vast bedrag op uw kaart bijgeschreven. Automatisch opladen kan alleen met een persoonlijke OV-chipkaart. Het opladen gebeurt automatisch bij de in- en uitcheckpaal.