Hoofdnavigatie

Naar content

In- en uitchecken, poortjes en paaltjes

De OV-chipkaart geeft toegang tot het station als u een NS-abonnement of saldo op uw kaart heeft gezet bij de kaartautomaat. Met de NS-Business Card heeft u altijd toegang tot het station.


In- en uitchecken, poortjes en paaltjes

Houd uw OV-chipkaart, NS-Business Card of eenmalige chipkaart rechts voor de kaartlezer van de poort. Zo checkt u in en opent u tegelijkertijd het poortje. U hoort 1 piepje. Aan het eind van de reis houdt u uw chipkaart weer bij de kaartlezer van een poortje om uit te checken en het poortje te openen. U hoort 2 piepjes.

Als u verder reist met een andere vervoerder dan NS, dan kunt u de overstap regelen bij de paaltjes op het perron. U checkt eerst uit bij de NS paal en vervolgens checkt u in bij de paal van de andere vervoerder.

Wel of niet ingecheckt?

De wachttijd tussen in- en uitchecken bij dezelfde kaartlezer is 100 seconden. Dus als u twijfelt of u goed heeft in- of uitgecheckt kunt u dit controleren door binnen 100 seconden opnieuw de kaart bij dezelfde kaartlezer te houden.

Poortjes en paaltjes

Door het hele land worden 24-uurs proeven gedaan met 100% werkende poortjes. Op deze manier kunt u wennen aan de toekomstige situatie waarbij u op 82 stations (van de in totaal 410 stations) via een poortje toegang tot het station heeft. Op veel van deze stations zijn 50-75% van de poortjes al in gebruik. We doen dit om de sociale veiligheid voor onze klanten op de stations te vergroten. Zwartrijders veroorzaken een groot deel van de overlast, waardoor reizigers zich soms onveilig voelen. Door het gebruik van de poortjes hebben zwartrijders geen toegang meer tot het station en wordt het op het station én in de trein veiliger.

Reist u met een e-ticket? Dan opent u de poortjes met de barcode op het e-ticket.

Stations met meerdere treinvervoerders

Er is een aantal stations in Nederland, waar naast NS ook andere treinvervoerders hun diensten aanbieden. Als op zo’n station toegangspoortjes worden geplaatst, zijn er voor elke treinvervoerder aparte poortjes. Het is belangrijk dat de reiziger bij het poortje van de vervoerder waarmee hij reist, in- en uitcheckt. De reiziger kan dus niet bij de ene vervoerder inchecken en bij een andere vervoerder uitchecken. Reis je met NS dan check je in en uit bij de poortjes van NS. Reist u niet verder, dan kunt u bij het verlaten van het station uitchecken bij de poortjes of paaltjes bij de uitgang.

Goed om te weten

U kunt alleen door de poortjes die met een groene pijl zijn aangegeven. Een rood kruis bij een poortje houdt in dat u niet door dat poortje kunt. U houdt uw vervoerbewijs aan de rechterkant van het poortje op de kaartlezer en loopt door het geopende poortje.

Lukt het niet om de poortjes te openen? Vraag dan een NS-medewerker om u te helpen. U kunt ook bij de NS alarm- en informatiezuil terecht. Deze zuilen zijn op elk NS-station bij de poortjes te vinden. Wanneer u op de ‘i-knop’ drukt, krijgt u direct een NS-medewerker te spreken die u verder kan helpen.