Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

7x herfstwandelingen in de natuur in Nederland

Ontdek al het moois dat het najaar te bieden heeft met deze zeven verrassende herfstwandelingen. Elke wandeling start en eindigt op een NS-station.


1. NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug

Van station Driebergen-Zeist naar Maarn (8 of 15 km)

De bultige Utrechtse Heuvelrug, een stuwwal uit de voorlaatste ijstijd, herbergt het één-na-grootste bosgebied van Nederland, rustieke buitenplaatsen en intrigerende monumenten. Jouw ontdekkingstocht gaat van start in Driebergen-Zeist. Na ongeveer drie kilometer bereik je Landgoed Bornia. Hier wisselen bossen, heiden en zandverstuivingen elkaar af. Het aangrenzende Landgoed Heidestein oogt lieflijker. Aan het begin van de twintigste eeuw werd dit voormalige heidelandschap verfraaid met vijvers, bruggen en zelfs een theehuis. Precies in het centrum van Nederland, op één van de hoogste punten van de heuvelrug, staat de Piramide van Austerlitz. Deze piramide werd ruim tweehonderd jaar geleden gebouwd door het Frans-Bataafse leger. Hoewel van bovenaf vooral de gekleurde kruinen van de beuken en eiken opvallen, worden Boswachterij Austerlitz en het naastgelegen Landgoed Den Treek gedomineerd door naaldbomen.

  • De hond mag mee, alleen niet in het begrazingsgebied Heidestein. Bekijk de alternatieve route op de kaart.
  • Gaan de kids mee? Bezoek dan ook zeker de Pyramide van Austerlitz.

2. NS-wandeling Strabrechtse Heide

Van station Geldrop naar Heeze (13 of 17 km)

Nergens anders ervaar je de weidse natuur als op de Strabrechtse Heide, de grootste aaneengesloten heide van Noord-Brabant, met schitterende bossen, heidevelden en vennen. Kom er oog in oog met Schotse hooglanders en rust uit bij sfeervolle boscafés. Langs de Kleine Dommel, een meanderend riviertje dat de watermolens aandreef die nodig waren voor de textielindustrie, verlaat je Geldrop. Gaandeweg zie je de omgeving veranderen: het beekdal loopt geleidelijk over in de Strabrechtse Heide. Natuurpoort De Plaetse biedt toegang tot het unieke heidegebied. Hier vind je een reconstructie van een oud-Brabants plein, compleet met bluskuil om eventuele bosbranden te doven, en een sfeervol boscafé. Weten wat je tijdens het wandelen zoal tegenkomt? Breng dan een bezoek aan de door Staatsbosbeheer aangelegde heide- en insectentuin.

  • Het Rulse Laarzenpad is verboden voor honden. Honden zijn aangelijnd toegestaan op de hoofdroute.

3. NS-wandeling Veluwezoom

Van station Dieren naar Rheden of Velp (11 of 15 km)

Deze schitterende route voert je dwars door het Nationaal Park Veluwezoom, een verzameling landgoederen die door Natuurmonumenten is aangekocht. Eerst loop je door de heuvelachtige Onzalige Bosschen, die vroeger tot het jachtdomein van de Prinsen van Oranje behoorden. Op dit gedeelte van de route moet je flink klimmen en dalen. Vervolgens ontdek je de indrukwekkende heide bij de Posbank en de Zijpenberg.

  • Deze route is geschikt om met kinderen te wandelen
  • Honden zijn aangelijnd toegestaan

4. NS-wandeling Kennemerduinen

Van station Santpoort Noord naar Overveen of Zandvoort (14 of 16 km)

Brede stranden, hoge duinwallen en een afwisselend landschap met bossen, struikgewassen, duingrassen en grote grazers. De Kennemerduinen, een uitgestrekt natuurgebied tussen IJmuiden, Haarlem en Zandvoort, is de perfecte plek om je hoofd leeg te maken. Vanuit NS-station Santpoort Noord bereik je het statige landhuis Duin & Kruidberg. Via verharde en onverharde paden, langs diverse duinmeertjes, kom je vervolgens uit bij het strand. Met de zilte wind door je haren zet je koers naar Zandvoort. Na een kleine twee kilometer moet je een belangrijke knoop doorhakken: blijf je over het strand lopen tot in Zandvoort aan Zee of loop je door de duinen? Kies voor het duintraject als je het landschap in vol ornaat wil ervaren. Vanaf uitzichtpunt Hazenberg zie je niet alleen de hoge beboste binnenduinen, maar ook de kenmerkende watertoren van Overveen. Verder landinwaarts torenen ook de bomen als schoorstenen boven je uit. Eerst loop je door dennenbossen. Daarachter volgt een reep met berken, eiken en andere loofbomen.

  • Het is niet toegestaan om honden mee te nemen tijdens deze wandeling

5. OV-stapper Leuvenumse Beek

Van station Ermelo naar Nunspeet (21,4 km)

Het hoogtepunt van deze tweedaagse wandeling door de westelijke Veluwe is het Speulderbos. Veel van de grote eiken- en beukenbomen hebben grillige vormen en zijn deels met elkaar vergroeid, waardoor het gebied ook wel bekendstaat als het Bos van de Dansende Bomen. Er komen tal van wilde diersoorten voor, zoals dassen, edelherten, everzwijnen en slangen.

Startpunt station Ermelo, wandelnet.nl

6. OV-stapper Kroondomein

Van Vaassen naar Amersfoort (17,2 km)

De bossen van Kroondomein Het Loo behoren tot de mooiste van Nederland. Vooral de afwisseling is opvallend. Het ene moment loop je tussen de beuken door, het andere moment tussen de eiken en weer even later tussen de berken. Je vindt hier ook de hoogste boom van Nederland: een douglasspar van bijna vijftig meter.

Startpunt station Vaassen, wandelnet.nl

7. OV-stapper Holterberg

Van station Nijverdal naar Holten (13,5 km)

De omgeving van Holten is een paradijs voor natuurliefhebbers. Rond de Holterberg, onderdeel van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug, kun je eindeloos wandelen en fietsen. Het natuurgebied de Borkeld, waarin coulisselandschap wordt afgewisseld door heide, leemkuilen, akkers, hoogveen en bos, is onze favoriet. Hier ligt ook het grootste jeneverbesstruweel van Nederland. Daarnaast is de Borkeld een archeologisch reservaat, aangezien er 13.000 jaar geleden al jagers en verzamelaars actief waren. De bewijzen zijn door hen achtergelaten in de vorm van stenen bijlen, huidenschrapers en andere werktuigen. De prehistorische grafheuvels en nederzettingsplaatsen die zijn gevonden zijn tussen de vier- en zesduizend jaar oud.

  • Honden zijn aangelijnd toegestaan

Startpunt station Nijverdal, wandelnet.nl

Tekst: Tom Aussems
Beeld: Aranka Sinnema, Sabrina Gaudio, Tim Bilman, Savannah van Dijk, Danny van der Meijden, Robrecht Kruft.

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

6x mooiste wandelingen langs de kust

Een wandeling langs de Nederlandse kust is ideaal als je op zoek bent naar een actief dagje uit in de natuur.

3x routes met adembenemend uitzicht

Drie wandel- en fietsroutes met plaatjes van vergezichten in Overijssel, Utrecht en de Achterhoek.