Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

7x de beste Japanse restaurants

We kennen de Japanse all-you-can-eat restaurants, maar culinair Japan is zoveel meer dan sushi en sashimi. Van Izakaya – een eetcafé waar je na het werk aanschuift voor een borrel en bite – tot ramenrestaurant: hier proef je de authentieke smaak van het land van de rijzende zon.


1. Tanuki, Amstelveen

Tanuki – vernoemd naar een magische wasbeer uit de Japanse folklore – is al zo’n 20 jaar gevestigd in de stad met de grootste Japanse gemeenschap van het land: Amstelveen! Niet gek dat in dit ‘Tokio van Nederland’ het fenomeen van de izakaya zo’n succes is. Wat je bij de borrelhap(pen) drinkt? Bier, sake of shochu, een Japanse borrel. Er is een tweede vestiging, op het Gelderlandplein in Amsterdam-Zuid.

Pieter Lastmanweg 9, Amstelveen, Restaurant-tanuki.nl

2. Takumi, Rotterdam

Met vestigingen in Düsseldorf, München en Berlijn is dit ramenrestaurant een begrip in Duitsland. De Nederlandse vestiging, vlakbij Rotterdam Centraal Station, is al net zo’n daverend succes. Gasten wachten geduldig op een plekje om hun favoriete soep naar binnen te slurpen. Het pronkstuk van het interieur is een reusachtige klimaatkast waarin de ingevlogen noedels kunnen bijkomen van hun verre reis.

West-Kruiskade 9B, Rotterdam, Takumiramennoodles.com

3. De Japanner, Amsterdam

East meets West bij De Japanner in Amsterdam. Geniet van Japans fingerfood die chef Tos bereidt met verse, lokale en seizoensgebonden producten van de Albert Cuypmarkt, terwijl gastheer Guido een lekker biertje van Asahi of een sake-cocktail serveert. En dat tot in de late uurtjes. De tweede locatie ' De Japanner West'  zit op de Bilderdijkstraat 203 en de nieuwste locatie 'De Japanner Strand' vind je op IJburg op de Pampuslaan 505.

Albert Cuypstraat 228, Amsterdam, Dejapanner.com

4. Kounosuke, Utrecht

De specialiteit van dit restaurant in de Domstad? Don! Een kommetje rijst met verschillende toppings zoals vlees, vis, kip of groente en een saus. Je brengt het gerecht zelf op smaak met bijvoorbeeld gember of wasabi. En raakt de kom langzaamaan leeg, dan vul je ‘m razendsnel aan met dashi, een bouillon boordevol umami.

Westerkade 27, Utrecht, don-kounosuke.com


 

5. Shiro, Den Bosch

Restaurant Shiro prikkelt al meer dan 25 jaar de zintuigen. De stijl van de chef behoort tot kaiseki-ryōri, een zorgvuldig samengesteld meergangendiner van haute cuisine niveau. De verse, traditioneel bereide gerechten smaken niet alleen super, maar zijn ook een lust voor het oog. Je vindt deze intieme Japanner in de schilderachtige Bossche wijk De Uilenburg.

Uilenburg 4, ’s-Hertogenbosch, Japansshiro.nl

6. EN, Amsterdam

Na gewerkt te hebben als gastheer en kok van Yamazato, het bejubelde restaurant van het Okura Hotel, openden Ryuji Ikemizu en Ken Osawa EN Japanese kitchen & Sake bar. Het restaurant serveert sushi en sashimi, maar wordt vooral geroemd om de Kappo menu’s (3, 5 of 7 gangen) die gekenmerkt worden door de subtiele mix van smaken, structuren, kleuren en compositie.

Dusartstraat 53, Amsterdam, En-amsterdam.nl

7. Hanasato, Groningen

De kookstijl van chef Ryoji Kojima is washoku, de traditionele Japanse keuken die door UNESCO is erkend als cultureel erfgoed. Sushi en sashimi staan op het menu, maar de specialiteit van het huis is de originele shabu shabu: razendsnel in bouillon gegaard, dungesneden vlees, zeevruchten en groenten die je nuttigt met rijst, saus en sake.

Gedempte Zuiderdiep 55, Groningen, Hanasato.nl

10x de beste hotelbars van Amsterdam

Trakteer jezelf op een drankje in een van deze fijne hotelbars.

10x uniek uit eten

De lekkerste restaurants op bijzondere locaties in Nederland.