Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

10x de leukste uitjes met kinderen in Amsterdam

Heb je een bezoekje aan Amsterdam in het vooruitzicht? Dan heb je waarschijnlijk de grootste moeite om een keuze te maken tussen alle geweldige hotspots die deze stad biedt. Een aantal houdt zeker rekening met jongere bezoekers, bijvoorbeeld het Rijksmuseum en Van Gogh Museum, maar weinig kinderen blijven de hele dag enthousiast met urenlang kunst in hun blikveld. Voor alle ouders die willen dat hun kids een positief onvergetelijk dagje Amsterdam beleven, delen wij 10 tips voor de allerleukste uitstapjes met kinderen in de hoofdstad.


1. Pannenkoeken eten in het Vondelpark

Vanaf het Museumkwartier loop je er zo heen: het Vondelpark. Een groene oase in de binnenstad van Amsterdam waar altijd reuring is en je toch fijn kunt ontspannen. Het 47 hectare grote stadspark verwelkomt kinderen met onder meer een kinderspeelvijver, verschillende speeltuintjes, lekker ruime grasvelden, avontuurlijke bruggetjes en natuurlijk stads-eenden. Neem een stepje mee voor de prettig gladde geasfalteerde paden en roetsj tussen de hipsters met skeelers en skateboards door. Stop een bal of frisbee in de rugzak en vergeet even alles om je heen en strijk daarna moe maar voldaan neer bij het Groot Melkhuis. Behalve een prachtig etablissement in het midden van het park is dit ook een populair pannenkoekenhuis met een fikse speeltuin. Dikke plus: op de woensdag en in het weekend vind je hier een springkussen.

Groot Melkhuis, Vondelpark 2, grootmelkhuis.nl

2. Oog in oog met indrukwekkende dieren in dierentuin ARTIS 

Laat je niet misleiden door de naam ‘stadsdierentuin’: ARTIS is een grote jongen. Met een bezoek aan de oudste dierentuin van Nederland kun je met gemak een hele dag vullen. Wat ARTIS van andere dierentuinen onderscheidt, is dat er tientallen monumentale gebouwen en verblijven in te vinden zijn. De dierentuin laat zich niet beperken door de ‘gedateerde’ elementen en blijft moderniseren door een groter olifantenverblijf aan te leggen en dieren meer ruimte te gunnen. In ARTIS sta je oog in oog met gorilla’s, slangen, wolven, olifanten, giraffen, jaguars en nog veel meer. De prachtige vlindertuin staat garant voor flink wat ‘oehs’ en ‘aaahs’ en in het Apenhuis kun je in tropisch struikgewas speuren naar onder meer kleine aapjes, een grijpstaartstekelvarken en luiaarden. Vergeet vooral de ‘Dikkertje Dap’-glijbaan ter hoogte van de chimpansees niet!

Plantage Kerklaan 38-40, artis.nl

3. Rondvaart… of huur een waterfiets 

Rondvaart saai? In Amsterdam absoluut niet. Vanaf het water heb je een totaal andere kijk op de grachtenpanden dan wanneer je tussen de mensenmenigte loopt. Terwijl jij uitleg krijgt over de stad die je vanaf het water bewondert, gaat je kind op eigen avontuur. Vooral de Blue Boat Kids Tour pakt dit geweldig leuk aan. Met het audioverhaal van Sjonnie de Muis in hun oren, mogen ze met een heuse piratenkijker de grachten af spotten. Ondertussen zetten ze hun spreekwoordelijke speurneus op (het is niet altijd feest …) om alle vragen in hun opdrachtenboekje te kunnen beantwoorden. Plezier gegarandeerd! Wil je liever zelfstandig de grachten op? Met een waterfiets zoek je je eigen weg door de Amsterdamse grachten. Een avontuur voor het hele gezin.

Blue Boat, Stadhouderskade 501, blueboat.nl
Stromma waterfietsen, Stadhouderskade 520, stromma.com

4. Museumtram naar het Amsterdamse Bos en Boerderij Meerzicht 

Een park kon Amsterdam in de binnenstad nog kwijt, maar voor een bos moet je echt naar de buitenrand van de stad. Om de reis bijzonder te maken, is voor een ritje richting Amsterdamse Bos een oude elektrische museumtram ingezet. Een attractie op zich met de houten bankjes en heel veel belgerinkel. De tram met eindbestemming Amstelveen brengt je in de warmere maanden naar de hoofdingang van het Amsterdamse Bos, waar je kind zeeën van ruimte heeft om even uit te razen. Dat is maar goed ook, want als je koers zet richting Boerderij Meerzicht weet je zeker dat je daar gevoed wordt met heel veel suiker. De specialiteit van deze eetgelegenheid zijn pannenkoeken, en daarmee is niets te veel gezegd. Ga na het eten even rustig uitbuiken bij de rondwandelende hertjes om vervolgens via de grote speeltuin met kabelbaan de wandeling terug in te zetten.

Ingang Amsterdamse Bos, hoek Amstelveenseweg met Van Nijenrodeweg, amsterdamsebos.nl
Boerderij Meerzicht, Koenenkade 56, boerderijmeerzicht.nl

5. Geiten knuffelen en flesjes geven bij de Ridammerhoeve 

Nog allesbehalve uitgekeken in het Amsterdamse Bos? Volg dan de borden richting Ridammerhoeve. Met name in de weekenden is deze geitenboerderij een waar kinderparadijs. Met ruim 150 geiten is dit bedrijf dan ook op een flinke stroom bezoekers voorbereid die al deze geiten mogen aaien, knuffelen en de jongste boerderijbewoners een flesje mogen geven. De bokken en sikken moeten de spotlights delen met varkens, pony’s, koeien en kippen. Wie even uit de beestenbende wil ontsnappen, kan zich prima vermaken in het doolhof of de grote speeltuin. Is het warm weer? Laat de kinderen dan even lekker spetteren in het kinderbadje op loopafstand van het speelveld van de bokjes.

Nieuwe Meerlaan 4, Amstelveen, geitenboerderij.nl

6. Zwemmen in snoep bij WONDR 

Zwemmen in snoep: dat moet toch een van de grootste dromen zijn van een kind. Bij WONDR is het mogelijk. Deze hotspot die in het leven is geroepen voor influencers en andere social-mediafanaten, is behalve Instagramtrekpleister ook een walhalla voor kinderen. Hier zing je ‘Let it go’ met een van de karaokeboxen, douche je in confetti, zwem je in een mega-ballenbak en dans je in een spiegelruimte. Hysterisch? Ja, maar ook heel erg bijzonder. WONDR maakt kinderdromen waar, ook al moet je soms even wachten op je duik in het snoepjesbad. Goed om te weten: WONDR heeft speciale ‘KIDS TIME’ tijdslots, zodat je met kinderen tot tien jaar niet hoeft te wachten op de zeshonderdste selfie van je voorganger.

Meeuwenlaan 88, wondrexperience.com

7. Samen doen en ontdekken bij NEMO 

Op het Oosterdokeiland, op loopafstand van het Centraal Station, vind je het wetenschapsmuseum NEMO. Klinkt zwaar, maar vergis je niet: NEMO is één grote educatieve speeltuin. Het opvallend vormgegeven museum bevat vijf flinke etages die elk uitpuilen uit van de doe- en ontdekdingen. Bouwen, ontwerpen, testen … in dit museum komt die iPad met YouTube geen seconde uit de tas. Speel met de elementen, ontdek en verbeter de wereld met techniek, onderzoek hoe natuurverschijnselen in elkaar steken en kruip in de huid van een professor. Bovendien biedt het dak (verdieping Energetica) een geweldig uitzicht over Amsterdam en kun je hier naar hartenlust fonteinen aandrijven en met water aan de slag. NEMO is zo groot dat je er met gemak meerdere dagen kunt rondwandelen, dus check voor je bezoek goed wat je zéker niet wilt en mag missen.

Oosterdok 2, nemosciencemuseum.nl

8. Op avontuur in het Joods Museum junior

Het Joods Museum junior brengt kinderen op een speelse manier bij wat de Joodse cultuur inhoudt. Stap het huis binnen van de familie Hollander en maak kennis met hun tradities, gebruiken en denkwijzen. In het drie verdiepingen tellende huis vind je onder meer een studeerkamer, muziekkamer en een koosjere keuken. Terwijl Max de Matze je meeneemt op avontuur, stuit je op verschillende feitjes en uitdagende opdrachten. Loop de geur van versgebakken challe tegemoet en je belandt in de keuken, die in twee kleuren is opgedeeld. Piekerend welk product bij melkkost en welke bij vleeskost moet worden ondergebracht, maak je je eigen challe (gevlochten broodje), die wordt afgebakken terwijl je joodse muziekinstrumenten bespeelt. Voor ieder kind een leerzame ervaring en ook voor ouders de moeite waard.

Nieuwe Amstelstraat 1, jck.nl

9. Spelen, onderzoeken en bouwen bij Jeugdland Amsterdam 

De binnenstad te bekrompen om even lekker de energie kwijt te kunnen? Ga dan het avontuur aan in natuurspeelpark Jeugdland Amsterdam. Hier, aan de rand van het Flevopark, heb je alle ruimte, maar ook vrijheid, van de wereld. Tientallen pallets, een goede zwik spijkers en tig soorten hamers liggen klaar voor bouw- en timmerplezier. Even uitgekeken op het creatief bijdragen aan het uit de kluiten gewassen houten dorp? Slinger dan met een kabelbaan over het water, ren je rot in de speeltuin of ga kanoën. Tip: bezoek dit kinderdorp niet in nette kleding, want er wil weleens een winkelhaak ontstaan door uitstekende spijkers.

Valentijnkade 131, jeugdlandamsterdam.nl

10. Genieten van een grandioos uitzicht bij A’dam Lookout 

De naam zegt het al: vanaf deze hotspot heb je een grandioos uitzicht over Amsterdam. Bekijk de stad vanaf 100 meter hoogte, spot het Rijksmuseum, de Westertoren en de Nieuwe Kerk en pak een rustmomentje op het observatiedek. Geen behoefte aan rust? Hoeft ook niet, want de echte waaghals neemt plaats op de schommel ‘Over the Edge’, die je nonchalant heen en weer zwiept over de rand van de toren. Niet voor kinderen onder de 1.20 meter trouwens, maar die zijn op 100 meter hoogte ongetwijfeld nog onder de indruk van de flitsend snelle lift met lampjes die hen naar de hoogste verdieping heeft gekatapulteerd. Met een green-screenfoto waarop je, zittend op een balk, hoog in de lucht een bammetje lijkt te eten, is een bezoek aan de Lookout absoluut eentje om tegen vriendjes over op te scheppen.

Pak vanaf Amsterdam Centraal de pont over het IJ naar Overhoeksplein 1, adamlookout.com

5x de leukste fietsroutes met kinderen

Langs (speel)bossen, forten, molens en boerderijen.

12x vermaak met het gezin in de buitenlucht

Avontuurlijk, informatief, uitdagend, kidsproof en vermakelijk.