Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur fietsen in de natuur bij Hilversum

Hilversum is een levendige stad. Er is van alles te doen. Toch laat je de drukte van de stad ook snel achter je. Rondom Hilversum is namelijk volop natuur. Van weelderige groene bossen tot weidse heiden. Een geweldig stuk groen dat je perfect op de OV-fiets verkent. Met ons 24-uursprogramma ontdek je al het moois dat de natuur rondom Hilversum te bieden heeft.


10.00 uur: OV-fiets huren en op pad

Aangekomen op station Hilversum? Huur dan meteen je OV-fiets op het stationsplein. Jouw vervoersmiddel voor de rest van de dag. Ons dagprogramma begint met een heerlijk ontbijt bij Theehuis ’t Bluk. Een fijne plek om even te landen na je treinreis. Met je OV-fiets ben je er in een klein kwartier vanaf station Hilversum. Tijdens je fietstocht tour je dwars door de Zuiderheide. Verwonder je over het uitgestrekte landschap en de groene, gele en paarse kleuren om je heen.

Bij Theehuis ’t Bluk plof je neer op het terras. Vanaf hier heb je opnieuw een prachtig uitzicht over de heide. Alsof je naar een schilderij kijkt. Bestel een kop koffie met een lekker ontbijtje. Wij tippen de ontbijtplank, met onder andere een wentelteefje, yoghurt bowl en croissant. Een fijne start van je dag.  

  • Openingstijden: maandag t/m zondag van 10.00 – 18.00 uur 
  • Je bestelt hier een ontbijt vanaf +/- € 7,50 p.p.

Zuiderheide 2, Laren, bluk.nl

11.00 uur: Op naar de Westerheide

Ontbijtje achter de kiezen? Tijd om meer bossen rondom Hilversum te ontdekken. Daarvoor stap je op de fiets richting de Westerheide. Parkeer je fiets bij Restaurant La Place. Dat ligt op 5 minuten fietsen van Theehuis ‘t Bluk. Vanuit hier is het fantastisch wandelen. Er zijn verschillende gemarkeerde wandelroutes. Je kunt ook een wandeling maken die je meer van de gebaande paden brengt. Deze 9 kilometer lange route start en eindigt bij La Place. Je wandelt door een glooiend landschap waar veel Schotse Hooglanders grazen. Met een beetje geluk spot je ook herten. De Hilversumse televisietoren zie je hoe dan ook. Die torent van alle kanten boven de bossen uit.

Startpunt: La Place, Westerheide 2, Laren

13.30 uur: Lekker lunchen bij de Groene Afslag

Beweging maakt hongerig. Tijd om te lunchen. Pak je fiets weer en trap naar De Groene Afslag. Dat ligt aan het eind van het Gebed zonder End: een kaarsrechte weg tussen de Westerheide en Bussumerheide. De Groene Afslag is een bijzondere plek. Hier komen veranderaars. Mensen die werken aan een betere, duurzame wereld. En je luncht heerlijk vegetarisch. Wandel er na je lunch gerust nog even rond. Ze organiseren regelmatig evenementen. Elke eerste en laatste zondag van de maand is er bijvoorbeeld een biologische markt. Leuk om even rond te snuffelen. 

  • Openingstijden: doordeweeks van 09.00 – 18.00 uur, in het weekend van 10.00 – 17.00 uur 
  • Je luncht hier voor +/- € 10 p.p.

Amersfoortsestraatweg 117, Laren, degroeneafslag.nl

15.00 uur: Duik de tuinen van Sperwershof in

Op naar je volgende locatie. Sperwershof ligt op 25 minuten fietsen van De Groene Afslag. Een mooie route door de noordelijke bossen boven Hilversum. Je eindbestemming is een oase van rust. En dat in een omgeving die al zoveel kalmte uitstraalt. Sperwershof is een biologische tuinderij. Er is van alles te beleven. Struin door de 3500 m² grote theetuin. Drink koffie op het terras onder de lindebomen. Of bezoek de pluktuin achter de kas. Van juni tot en met september pluk je hier kleurige bloemen en geurige kruiden. In de tuinwinkel koop je zelf geteelde groenten van ‘t seizoen, biologische kazen en honing van eigen bijen. Een inspirerende plek om te zijn. 

  • Openingstijden: vrijdag en zaterdag van 09.00 – 17.00 uur (maart t/m december) 

Noordereinde 52, ’s Graveland, sperwershof.nl

Doordeweeks op pad? Ontdek bio tuinderij Land en Boschzigt en Proeflokaal de Serre

Sperwershof is van maandag tot en met donderdag gesloten. Wil je doordeweeks op pad? Fiets dan naar Land en Boschzigt. Een biologische tuinderij op 8 minuten fietsafstand van Sperwershof. Dit is de oudste biologisch-dynamische tuinderij van ons land. Er is een natuurvoedingswinkel in een sfeervolle tuinschuur, een wijngaard en een zorgboerderij. En een fijn restaurant: Proeflokaal de Serre. Ooit legden hier de kippen van de tuinderij hun eieren. Nu geniet je er in een moderne kas van heerlijk zelfgemaakt lekkers.  

  • Openingstijden Land en Boschzigt: dinsdag t/m zaterdag van 09.00 – 18.00 uur 
  • Openingstijden Proeflokaal de Serre: woensdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur, zondag vanaf 11.00 uur

Leeuwenlaan 34, ’s-Graveland, landenboschzigt.nl/proeflokaaldeserre.nl

17.00 uur: Uit eten bij restaurant Brambergen in parkachtige sfeer

Om het hoekje bij Sperwershof ligt restaurant Brambergen. Dit is een geliefde lunch- en dinerplek onder wandelaars en fietsers. Dat komt vooral door het landgoed waar het op ligt: Landgoed Boekesteyn. Een prachtige buitenplaats vlak bij de Vecht, met historische beuken en romantische slingerpaadjes. Wandel voordat je aanschuift zeker nog even door dit schitterende gebied. Wat staat er zoal op de kaart bij Brambergen? Gezonde bloemkoolpizza met seizoensgroenten. Salade makreel met appel en augurk. Maar ook hertenstoof en hamburgers. Voor iedere trek wat lekkers dus.  

  • Openingstijden: maandag t/m donderdag van 10.00 – 18.00 uur, vrijdag t/m zondag van 10.00 – 20.00 uur 
  • Je bestelt hier een hoofdgerecht vanaf € 16,60  

Noordereinde 54B, ’s-Graveland, brambergen.nl 

Hoteltip: Romantisch overnachten bij Hotel Villa Trompenberg

Heb je de bossen rondom Hilversum uitgekamd en nog niet van plan om naar huis te gaan? Overnacht in Hotel Villa Trompenberg. Een lieflijk boetiekhotel aan de noordelijke rand van Hilversum. Vanaf restaurant Brambergen ben je er in een kwartiertje fietsen. Kroonluchters, oude schilderijen en open haarden maken het een romantische plek. ’s Ochtends ontbijt je in de groene tuin, met uitzicht op de fontein. Een fijn hotel om bij te komen van je fietstocht. De volgende ochtend fiets je in acht minuten weer naar station Hilversum.  

  • Je boekt hier een cosy kamer vanaf € 125 per nacht 

Christiaan de Wetlaan 1, Hilversum, villatrompenberg.com 

Meer fietsroutes rondom Hilversum

Nog niet klaar met ontdekken? Check de fietsroutes van VVV Hilversum. Wij raden de Groenroute aan: een 36 kilometer lange route door de groene omgeving van Hilversum. Dwars door heidevelden, zandgebieden en bossen in en rondom de stad. Je kunt uiteraard ook een deel van de tocht fietsen. De route is voor € 1,95 verkrijgbaar bij VVV Hilversum, via de webshop of op het stationsplein.

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: De Groene Afslag, Martin van Lokvene, Visit Gooi & Vechtstreek, Land en Boszigt, Restaurant Brambergen, Sperwershof, Theehuis 't Bluk, Shutterstock, Villa Trompenberg, Hilversum Marketing, Westerheide

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

6x de mooiste fietsroutes door Nederland

Deze fietstochten voeren je langs afwisselende landschappen en zijn goed bereikbaar vanaf NS-stations.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten