Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur historisch Alkmaar en musea bezoeken

Alkmaar is een stad vol geschiedenis. Eén van de historische hoogtepunten was op 8 oktober 1573. Toen versloegen de Alkmaarders de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Elk jaar viert de stad deze overwinning tijdens het Alkmaars Ontzet. Maar ook de rest van het jaar duik je volop in het verleden. Wij nemen je mee door historisch Alkmaar, van hofjes tot musea. Huur een OV-fiets en trap terug in de tijd.


10:00 uur: Terug in de tijd bij Sweet & Antiques

Bij Sweet & Antiques proef je niet alleen de lekkerste appeltaart, maar ook een nostalgische sfeer. Het interieur van dit eeuwenoude pand neemt je mee naar de zoete herinneringen van vroeger. Overal staan oudhollandse blikken en glazen potten met snoep. De vervallen bakstenen muur en oude, houten meubels maken het historische plaatje compleet. Nip van je koffie of thee, die in een antiek bloemenservies wordt geserveerd. En bestel dus de appeltaart. Want voor dit verse, warme en kruidige gebak komen mensen terug. 

Vanaf station Alkmaar wandel je in ruim een kwartier naar Sweet & Antiques. Met de OV-fiets trap je er in ruim 5 minuten naartoe.

 • Openingstijden: donderdag van 9.00 - 17.00 uur, vrijdag van 9.00 - 17.30 uur en zaterdag van 9.30 - 17.30 uur

Hekelstraat 8, sweetantiques.nl

11:00 uur: Wandelen naar het Wildemanshofje en de Kooltuin

De hofjes van Alkmaar zijn een soort openluchtmusea in het hart van de stad. Het grootste Alkmaarse hofje is het Wildemanshofje aan de Oudegracht. Dit hof werd begin 1700 gebouwd, als verblijfplek voor vrouwen op leeftijd. Het Wildemanshofje werd genoemd naar Gerrit Wildeman. Hij was de stichter van het hof. Via het poortgebouw - met klassiek beeld van een wildeman - wandel je de tuin in. Sta stil bij unieke historische elementen, zoals de oude waterputten en leilinden. Het poortgebouw is ook een bezoek waard. Wist je dat het 19e-eeuwse interieur van de regentenkamer sinds 1848 bewaard is gebleven?

Op een kleine 10 minuten wandelen van het Wildemanshofje ligt de Kooltuin. Ooit bloeide hier een moestuin van kasteel Torenburg, vandaar de naam. Stadsgenoten benoemen deze straat tot een van de mooiste van Alkmaar. Dat komt vooral door de ligging van de historische panden aan het glinsterende water. Pak je camera er dus maar bij.

Vanaf Sweet & Antiques wandel je in ruim 5 minuten naar het Wildemanshofje. Met de OV-fiets ben je er in 3 minuten.

 • Openingstijden Wildemanshofje: maandag t/m vrijdag van 10.00 - 17.00 uur, zaterdag van 10.00 - 12.00 uur
 • Je kunt het Wildemanshofje gratis bezoeken

Wildemanshofje, Oudegracht 45-91, hofjesberaad.nl

12:30 uur: Lunchen bij Soepp Alkmaar

Soepp is misschien wel de vrolijkste lunchtent van Alkmaar. De eigenaren noemen het je hipste vriendin en liefste oma tegelijkertijd. Die omschrijving zie je terug in het interieur. Zo hangt er een moderne felgele lamp aan het plafond, maar vind je er ook een ouderwetse typemachine. Alles - maar dan ook alles - is te koop. Van de historische schilderijen aan de muur tot de kleurige Soeppjurken van de medewerksters. En de kaart? Die is net zo kleurrijk als het interieur. Alle gerechten zijn biologisch en vegetarisch. Blikvangers op het menu zijn - uiteraard - de soepen. Wij tippen je de Alkmaarse kaassoep.

Vanaf de Alkmaarse Kooltuin wandel je in ruim 5 minuten naar Soepp. Met je OV-fiets ben je er in 3 minuten.

 • Openingstijden: maandag t/m zondag van 8.30 - 22.00 uur
 • Prijzen voor lunchgerechten varieren van € 6,50 tot € 8,50

Hekelstraat 31 & 33, soepp.nl

14:00 uur: Bezoek Museum Kranenburgh

Museum Kranenburgh ligt vlak buiten Alkmaar. Het museum ligt onder de groene rook van Bergen, tussen Alkmaar en het strand in. Na de lunch stap je op de OV-fiets voor een bezoek aan deze plek vol kunst, cultuur en historie. De collectie bestaat uit stukken van 1900 tot nu. Je ontdekt er kunst van de Bergense School. Deze schilderstijl ontstond rond 1915, door de Franse schilder Henri Le Fauconnier. Kenmerkend voor deze stijl zijn de hoekige vormen en kleurcontrasten. Wandel op je gemak door het museum en ontdek kunst van onder andere Leo Gestel en Dirk Filarski.

Met een OV-fiets ben je het snelst op je bestemming. Vanaf Soepp fiets je in ruim 20 minuten naar Museum Kranenburgh, net buiten Alkmaar.

 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.30 - 17.00 uur
 • Ticket: volwassene € 13,50, studenten € 5 en kinderen t/m 16 jaar gratis 

Hoflaan 26, Bergen, kranenburgh.nl​​​​​​

17:00 uur: Dineren bij Heeren van Sonoy

Het Hof van Sonoy is één van de hofjes van Alkmaar. Aan dit hofje ligt Heeren van Sonoy: een restaurant met veel historie. Eeuwen geleden was dit gebouw een klooster. Nu geniet je er in de Ridderzaal en het Kabinet van klassieke gerechten. De kaart is ruim gevuld en gevarieerd. Zo heb je genoeg vlees- en visopties, maar ook vegetarische keuzes. Denk aan romige ravioli met truffel en bospaddenstoelen. Met een zogenaamde Proefpourri proef je van alles wat, in kleinere vorm. Tip: neem bij zonnig weer plaats op het terras. Je geniet dan van je gerechten tussen de leilinden en historische 15-eeuwse gevels.

Vanaf Museum Kranenburgh fiets je in ruim 10 minuten naar Heeren van Sonoy.

 • Openingstijden: maandag t/m donderdag van 11.00 - 0.00 uur, vrijdag van 10.00 - 0.00 uur en zaterdag en zondag van 11.00 - 0.00 uur
 • Je bestelt hier een hoofdgerecht voor +/- € 27,50. Een avond Proufpourri kost € 36,50 per persoon. Je kunt dan onbeperkt gerechten bestellen (2 gerechten per ronde)

Hof van Sonoy 1, heerenvansonoy.nl

Overnachttip: LUTTIK Alkmaar

Van Museum Kranenburgh tot vintage lunchplek Soepp, je hebt veel van historisch Alkmaar gezien vandaag. Krijg je geen genoeg van de stad? Verleng dan je verblijf met een overnachting bij boetiekhotel LUTTIK Alkmaar. Je geniet hier van comfort en moderne faciliteiten op een centrale locatie. Alle kamers van LUTTIK kijken uit op kenmerkende Alkmaarse plekken. Van de kaasmarkt tot de gracht. In het hotel vind je ook een koffiebar en een conceptstore. Alles uit het hotel - dus ook het bedlinnen en de shampoo - zijn te koop. De fijne hotelervaring bij LUTTIK kun je dus ook thuis creëren.

Vanaf Heeren van Sonoy wandel je in 5 minuten naar LUTTIK Alkmaar. Stap je op je OV-fiets? Dan duurt de tocht nog geen minuut.

 • Je boekt hier een tweepersoonskamer vanaf € 142,50 per nacht
 • Het ontbijt bestel je via de menukaart. Je krijgt je bestelling in een picknickmand op je kamer

Appelsteeg 1, luttikalkmaar.com

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Marion Stoffels, Tim Bilman en Heeren van Sonoy

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

7x activiteiten in Alkmaar met vrienden

Leuke tips voor een weekend weg met vrienden in Alkmaar.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten