Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

7x zien en doen in Deventer centrum

Als een van de oudste steden van Nederland heeft Deventer een heel sfeervol centrum. Gezellige terrassen, een rijke geschiedenis én de beroemde Deventer koek. Je struint uren door de historische straatjes, en het barst ook nog van de fantastische boetieks en restaurants.


1. Museum De Waag en de Brink

Deventer is een van de oudste steden van ons land. In Museum de Waag ontdek je waarom Deventer ook wel de Hanzestad, de Koekstad én de Boekstad wordt genoemd, en ervaar je de stadsgeschiedenis zelfs in 3D. Je vindt het stadsmuseum aan de Brink, achter de laatgotische gevel van de middeleeuwse waag. Een bijkomend voordeel is dat je aan het Brinkplein direct de bekendste bezienswaardigheden compact bij elkaar vindt.

Vanaf Station Deventer 9 minuten lopen of 2 minuten met de OV-fiets.

Brink 56, museumdewaag.nl

2. De Broodbode

De naam doet het al vermoeden: de Broodbode bakt heerlijk, ambachtelijk brood. De ciabatta’s en focaccia’s worden vers gebakken in de grote steenoven, waardoor het er ook nog eens heerlijk ruikt. Perfect voor een fijne lunch midden in de stad.

Vanaf Station Deventer 8 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets.

Grote Overstraat 29, broodbode.nl

3. Roasted

Niet ver van het station (op 5 minuten lopen) vind je dit gezellige burgerrestaurant. De perfecte spot om vooral van alles te proeven: hamburgers met lekker veel toppings, crispy jack fruit, kip van het spit en hele goede huisgemaakte frieten. Alles is roasted! Ook zeker proberen: de huisgemaakte smokey gin. 

Vanaf Station Deventer 7 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets.

Golstraat 10-12, roasteddeventer.nl

4. Hoge Ramen en Flotte

Mixstore Hoge Ramen is verdeeld is over 4 historische, kruip-door-sluip-doorpanden. Ooit begonnen als antiekwinkeltje en in een paar decennia uitgegroeid tot een fantastische winkel met woonaccessoires, kleding, kinderspeelgoed en boeken. Schuin tegenover deze oudgediende vind je de jonge conceptstore Flotte. Moeder en dochter Charlotte en Floor verkopen hier de mooiste vintage kleding, nieuwe accessoires en fijne interieuritems.

Vanaf Station Deventer 8 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets.
Grote Overstraat 46-48-50, hoge-ramen.nl
Grote Overstraat 77, flotte.nl

5. Zus

Zus is een gezellige, gastvrije zaak op de Brink die gerund wordt door twee zussen. Van een portie kaasloempia’s tot een volledige maaltijd, ze hebben echt van alles op de kaart. Volgens locals is de Tataki, vliegensvlug geroosterd, gemarineerd en in plakjes gesneden rundvlees, de allerbeste van heel Deventer.

Vanaf Station Deventer 10 minuten lopen of 3 minuten met de OV-fiets.

Brink 37, zusdeventer.nl

6. Kunstenlab

Het havenkwartier is een bruisend gebied en naar het Kunstenlab ga je voor een flinke dosis cultuur. Het Kunstenlab is gevestigd in een cultureel verzamelgebouw en daardoor heerst er een gezellige creatieve sfeer. Het gebouw bestaat uit een grote expositiezaal, een bar en een podiumruimte. Je geniet er van wisselende exposities met hedendaagse, beeldende kunst – van schilderijen en fotografie tot installaties en performances.

Vanaf Station Deventer 19 minuten lopen of 6 minuten met de OV-fiets. 

Havenplein 20, kunstenlab.nl 

 

7. Restaurant Bird

’s Avonds zin om uiteten te gaan? Strijk neer bij restaurant Bird, gelegen aan rivier de IJssel. Bij Bird maak je een culinaire reis door Azië. Het concept luidt namelijk: Modern Asian Shared Dining. Je krijgt allerlei schaaltjes gevuld met bijzondere gerechten op tafel. De kok brengt het eten zelf en licht tot in de kleine details toe wat hij voor je heeft bereid. Een bijzondere en smakelijke ervaring.

Vanaf Station Deventer 12 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets.

Welle 20-21, bird-deventer.nl 

Beeld: Petra Hoogerbrug

Stadswandeling in Deventer

Stap in de sprookjesachtige wereld van het Bergkwartier.

7x de lekkerste restaurants van Deventer

Heerlijk eten in de Hanzestad. Bij deze beste restaurants zit je goed.