Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

6x musea in Leeuwarden

Wist je dat Leeuwarden in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa was? Dat verbaast ons niet. Alleen al met museumbezoeken vul je zo een volle dag in de Friese hoofdstad. Wij maakten een lijstje met 6 Leeuwarder musea die zeker een bezoek waard zijn. Van het grote Princessehof tot de intieme Grutterswinkel. Fijn: alle musea zijn op wandelafstand van station Leeuwarden. Je bent er dus zo.


1. De natuur ontdekken in Natuurmuseum Fryslân

Natuurmuseum Fryslân is een van de bekendste musea van Leeuwarden. In dit museum neem je een duik in de wondere wereld van de natuur. Snuffel bijvoorbeeld rond op Darwins Zolder, waar je alles leert over de evolutietheorie. Niet te missen is de grote Walviszaal. Hier kun je het skelet van een 15 meter grote potvis bekijken, die in 1994 aanspoelde op Ameland. Behalve lezen en luisteren kun je in Natuurmuseum Fryslân ook dingen doen. Stap bijvoorbeeld de OnderWaterSafari in: een attractie waarmee je door de Nederlandse onderwaterwereld reist. Hoeveel bevers, otters en bruinvissen spot jij tijdens de rit?

Vanaf station Leeuwarden wandel je in een kwartier naar Natuurmuseum Fryslân. Huur je een OV-fiets? Dan ben je er in 5 minuten.

 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur
 • In officiële schoolvakanties en in juli en augustus is Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden dagelijks geopend van 10.00 - 17.00 uur. Dus ook op maandagen
 • Tickets: volwassenen € 13, kinderen van 4 t/m 17 jaar € 6,50 en kinderen van 0 t/m 3 jaar gratis

Schoenmakersperk 2, natuurmuseumfryslan.nl

2. Het Fries Museum in hartje Leeuwarden

Zin om je helemaal onder te dompelen in de Friese cultuur? Duik dan het Fries Museum in hartje Leeuwarden in. Je wandelt er door bijna 200 jaar Friesland. Kunst, taal en geschiedenis lopen als een rode draad door de tentoonstellingen heen. Bekijk bijvoorbeeld een collectie schatten uit de Friese terpen: eeuwenoude, vruchtbare woonheuvels. In het Fries Verzetsmuseum - onderdeel van het Fries Museum - ontdek je Friesland in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. En wist je dat je in het museum het zwaard van Grutte Pier kunt bewonderen, de grote Friese verzetsheld?

Vanaf station Leeuwarden wandel je in ruim 5 minuten naar het Fries Museum. Met de OV-fiets ben je er in een paar minuten. 

 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur
 • Tickets: volwassenen € 15, kinderen t/m 17 jaar en Museumkaarthouders gratis

Wilhelminaplein 92, friesmuseum.nl

3. Keramiek en beroemde Leeuwarders in het Princessehof

In de Grote Kerkstraat in Leeuwarden staat een statig stadspaleis uit de achttiende eeuw: het Princessehof. Wist je dat dit paleis een paar beroemde bewoners had? Prinses van Oranje Nassau Maria Louise van Hessen-Kassel en de beroemde kunstenaar Escher noemden het ooit hun thuis. In het Princessehof kun je 2 exposities bezoeken over deze oud-bewoners. Maar er valt meer te ontdekken in dit oude paleis, en wel over de wereld van keramiek. Het Nationaal Keramiekmuseum presenteert allerlei soorten keramiek. Van Delfts Blauw tot zeldzaam porselein van oude keizers uit China.

Vanaf station Leeuwarden wandel je in ruim 10 minuten naar het Princessehof. Kom je met de OV-fiets, dan ben je er in 5 minuten.

 • Openingstijden Princessehof: dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur
 • Tickets: volwassenen € 15, kinderen en jongeren t/m 17 jaar gratis 

Grote Kerkstraat 9, princessehof.nl

4. Het Huis Van Eysinga: een Friese adelfamilie

De familie Van Eysinga is een Friese familie van adel. In de achttiende eeuw had de familie veel aanzien. Koningsstraat 25 - een sierlijk herenhuis midden in Leeuwarden - was in de koude wintermaanden hun optrek. Een bezoek aan dit huis is alsof je in een tijdmachine stapt. Uit de gouden kranen in de personeelskeuken stroomde ooit water voor warme maaltijden. In de woonkamer zat de familie uren bij de openhaard, te kletsen over hun dag. Benieuwd wie de familie Van Eysinga precies was en hoe ze eruit zagen? De geschilderde portretten - en een originele pruik - brengen de familie even tot leven.

Vanaf station Leeuwarden wandel je in een kwartier naar het Huis Van Eysinga. Met de OV-fiets ben je er in 5 minuten.  

 • Openingstijden: woensdag t/m zondag van 10.30 - 16.30 uur. Bekijk de website hendrickdekeyser.nl voor actuele openingstijden
 • Tickets: kinderen van 0 t/m 11 jaar gratis, jongeren van 12 t/m 18 jaar € 5 en volwassenen € 9
 • Je kunt ook een combiticket kopen voor het Huis Van Eysinga en het Fries Museum, beide in hartje Leeuwarden. Dit ticket kost € 18,50

Koningsstraat 25, hendrickdekeyser.nl

5. De Grutterswinkel uit grootmoeders tijd

Zelfscankassa's, buitenlandse producten en een uitgebreid vegan assortiment: de supermarkt van nu. Kortom: onvergelijkbaar met die uit grootmoeders tijd. In de Grutterswinkel in Leeuwarden ontdek je hoe de Fries 100 jaar geleden boodschappen deed. Zodra je de winkel binnenstapt, ruik je de nostalgie. De geur van oude houten kasten en ouderwetse voorraadblikken vliegt meteen je neus in. Boodschappen doe je er nog steeds, precies zoals dat vroeger ging. De caissière slaat elk product dus handmatig aan. Er is alleen 1 verschil met vroeger: tegenwoordig kun je er pinnen. Tip: bezoek het naastgelegen koffielokaal. Daar proef je echte Fryske Dúmkes en oranjekoeken.

Vanaf station Leeuwarden wandel je in een kleine 10 minuten naar de Grutterswinkel. Huur je een OV-fiets? Dan ben je er in 5 minuten.

 • Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur
 • Tickets benedenverdieping: gratis
 • Tickets expositie op de bovenverdieping: kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen € 2,50, kinderen tot 12 jaar gratis

Nieuwesteeg 5, grutterswinkel-leeuwarden.nl

6. Het Pier Pander Museum in de Prinsentuin

Pier Pander is een van de grootste en beroemdste beeldhouwers uit de Nederlandse geschiedenis. Weet je (nog) hoe de gulden eruitzag, met het portret van Wilhelmina erop? Dat portret komt van Pander. In het Piet Pander Museum worden het werk en leven van de beeldhouwer geëerd. Het museum staat in de Prinsentuin, aan de Noorder Stadsgracht van Leeuwarden. Een van Panders oudste en meest iconische werken staan in een tempel in de tuin. Het zijn 5 grote marmeren beelden die Panders moed, gevoel, kracht, gedachte en inspiratie vertegenwoordigen. De kunstenaar zag deze beelden als zijn ultieme levenswerk.

Vanaf station Leeuwarden wandel je in een kleine 20 minuten naar het Pier Pander Museum. Pak je de OV-fiets? Dan ben je in een kleine 10 minuten op locatie.

 • Openingstijden: van juni t/m oktober op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur
 • Buiten de openingstijden om kun je het museum en de tempel in groepsverband (vanaf 10 personen) bezoeken
 • Tickets: volwassenen € 2, kinderen 7 t/m 16 jaar € 1 en kinderen van 0 t/m 6 jaar gratis

Prinsentuin 1B, historischcentrumleeuwarden.nl

Tekst: Jeske van Steen
Beeld: Marion Stoffels, Natuurmuseum Fryslân, Arjan Bronkhorst en Ruben van Vliet

24 uur de historische binnenstad van Leeuwarden ontdekken

Shoppen, lunchen en varen in de Friese hoofdstad.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten