Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Overijsselse Buitenplaatsen

Van station Dalfsen naar station Zwolle.

Ten oosten van Zwolle ligt een landelijke omgeving waar je heerlijk kunt wandelen. Weidse vergezichten, groepjes bomen en statige landhuizen wisselen elkaar af. De wandelmogelijkheden zijn legio. Deze route volgt niet alleen een paar trajecten van twee prachtige Lange-Afstand-Wandelpaden, maar ook delen van het wandelnetwerk.

17,5 km


Praktische informatie

Afstand
17,5 km
LAW
Overijssels Havezatenpad en Hanzestedenpad; wandelnetwerk Vechtdal en IJsseldelta.
Percentage verhard
35%
Honden toegestaan?
Ja. Honden zijn aangelijnd toegestaan, maar op sommige trajecten verboden. Een alternatieve route wordt aangegeven
Overnachting

Overnachting mogelijk in Dalfsen

Bijzonder aan deze wandeling

  • 3 landgoederen: Den Berg, Mataram, De Horte
  • Wijthmenerplas
  • Oude centrum van Zwolle (pal aan de route)

Beschrijving

Vanaf station Dalfsen is het maar een klein stukje lopen naar Havezate Den Berg. Een havezate is een statig huis op een landgoed dat vroeger bewoond werd door de Overijsselse adel. Aan het begin kom je langs drie van zulke havezaten: Den Berg, Mataram en De Horte. De landgoederen zijn (grotendeels) opengesteld voor publiek, de landhuizen zijn particulier bezit. Huis De Horte is in gebruik als kantoor van Landschap Overijssel.

Ook voorbij de landgoederen blijft deze route verrassen. Zo kom je langs de Wijthmenerplas, waar op een mooie zomerdag volop wordt gerecreëerd. Even voorbij de plas dient de bebouwing van Zwolle zich aan. Maar graspaden, bruggetjes en wandelpaden door Park De Wezenlanden blijven overheersen.

Wie tijd en energie over heeft, duikt tot slot het centrum van Zwolle in. Al was het alleen maar om de indrukwekkende Sassenpoort, de enige overgebleven stadspoort van Zwolle, van dichtbij te zien.

Route

De wandeling gaat van station Dalfsen naar station Zwolle en is totaal 17,5 km. Na 12 km vertrekt vanaf halte De Marslanden buslijn 166 en/of 167 naar Zwolle. Beide lijnen rijden helaas niet op za-zo, dus alleen op werkdagen. Je kunt de route ook inkorten door bij halte Provinciehuis in Zwolle buslijn 1 te pakken (na 15,5 km, deze rijdt dagelijks, meerdere keren per uur).

Koop treinkaartjes online

Extra informatie

Obstakels op je route?

Heb je deze route gelopen en ben je iets tegengekomen dat niet werd vermeld in de routebeschrijving? Door hier melding van te doen zijn andere wandelaars voorbereid en kan Wandelnet dit doorgeven aan de juiste persoon of instantie.

Wandelaars op deze route liepen ook

Alle wandelingen

NS-wandeling Hart van Het Groene Woud

14,5 km

Van station Boxtel naar station Best

NS-wandeling Schiedam Jeneverstad

8 tot 19 km

Van station Delft Campus via Schiedam naar Rotterdam

NS-wandeling Uiterwaarden van Cortenoever

14 of 17,5 km

Van station Brummen naar station Zutphen.

Plan uw reis