Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

7x leukste braderieën en markten

Pak je grootste tas, zoek je verlanglijstje en maak de koopjesjager in je wakker. Op naar de leukste markten en braderieën van het land! Scoor zeldzame parels bij de populaire Amsterdamse IJ-hallen. Of struin langs de gezellige kramen van de knusse Zomeravondbraderie in Ermelo. Veel markten en braderieën zijn een echt dagje uit, met muziek en lekker eten. Stap in de trein en laat de voorpret beginnen.


1. Zomeravondbraderie in Ermelo

In juli en augustus tovert het centrum van Ermelo zeven dinsdagavonden om tot Zomeravondbraderie. De hele Stationsstraat staat vol met kraampjes. Ga er op zoek naar items die al lang op je verlanglijstje staan. Of kom juist spullen op het oog waarvan je niet wist dat je ze nodig had. Een klassiek horloge misschien? Of je nieuwe lievelingsparfum? De verkopers helpen je graag met je zoektocht. Blijf zeker hangen tot in de latere uurtjes. Vanaf 20.30 uur gaat het namelijk los op het Molenaarsplein. Livebands vermaken je dan tot een uur of elf met herkenbare hits en swingende deuntjes.

Vanaf station Ermelo wandel je in 15 minuten naar de Zomeravondbraderie.

 • Data: 16 juli, 23 juli, 30 juli, 6 augustus, 13 augustus, 20 augustus en 27 augustus 2024 
 • Openingstijden: 18.00 - 21.00 uur

Stationsstraat 20, Ermelo, ermelobuitenleven.nl

2. De IJ-hallen in Amsterdam-Noord

Bij de IJ-hallen in Amsterdam-Noord ben je makkelijk een hele dag zoet. Met 750 kramen is het de grootste vlooienmarkt van Europa. De IJ-hallen zijn een walhalla voor vintage liefhebbers. Je scoort er een hip leren jack dat eruitziet alsof het vele levens heeft geleid. Spijkerbroeken van bekende merken uit de jaren 90. Maar ook oude caféstoelen, retro vazen en blikken en nostalgische schilderijen. Spullen waarmee je jezelf én je interieur opleukt. Fijn: de IJ-hallen zijn deels overdekt. Ook als er een spat regen valt kun je dus lekker blijven struinen.

Pak vanaf station Amsterdam Centraal veerdienst 906 richting NDSM-werf. De pont stopt op 5 minuten wandelen van de IJ-hallen.

 • Bekijk de agenda via de website van ijhallen.nl
 • Openingstijden: 9.00 - 16.30 uur
 • Tickets IJ-hallen: vanaf 12 jaar € 6, kinderen van 4 t/m 11 jaar € 2,50 en kinderen t/m 3 jaar gratis

NDSM-Plein 1, Amsterdam, ijhallen.nl

3. Hemelvaartsbraderie in Utrecht

Zin om op Hemelvaartsdag markten en braderieën af te struinen? Bezoek dan de Hemelvaartsbraderie in Utrecht. Je vindt deze braderie op de Amsterdamsestraatweg. Wist je dat dit met een lengte van 5 kilometer de langste braderie van Nederland is? Wandel je langs alle 450 kraampjes, dan zet je dus behoorlijk wat stappen. Het leuke aan de Hemelvaartsbraderie in Utrecht is dat je er niet alleen professionele verkopers staan. Ook lokale bewoners en ondernemers verkopen er hun kleding, interieurspullen of zelfgemaakte items. Een gezellige manier om de wijk Utrecht-Noordwest wat beter te leren kennen.

Vanaf station Utrecht Zuilen wandel je in ruim een kwartier naar de Hemelvaartsbraderie in Utrecht. Met de OV-fiets ben je er sneller, dan duurt de tocht nog geen 5 minuten.

 • Data: 9 mei 2024
 • Openingstijden: 9.00 - 17.00 uur
 • Gratis toegang

Amsterdamsestraatweg, Utrecht, uitzinnig.nl

4. STEK in Breda

De STEK-markten zijn een begrip in Breda. Alles draait hier om creativiteit en ambacht. Je vindt er daarom vooral kraampjes met handgemaakte creaties. Van zelfgemaakt keramiek tot eigen ontworpen sieraden. Ook duurzaamheid speelt een grote rol op de Bredase STEK-markten. Denk aan vintage kleding en tweedehands platen, maar ook aan biologische producten. STEK is een hippe industriële plek waar het hele jaar door creativiteit en ambacht te vinden is. Het staat vol kleurige caravans, houten hutten en kunstzinnige loodsen van creatieve ondernemers. Zoals Weeshout, waar Ko oud hout gebruikt om er mooie meubels van te maken. Een bezoek aan STEK is daarom ook de moeite als er geen georganiseerde markt staat.

Vanaf station Breda wandel je in 20 minuten naar STEK Breda. Of huur een OV-fiets, dan ben je er in ruim 5 minuten.

 • Data: 27 april, 9 juni, 25 augustus, 7 en 8 december 2024 
 • Gratis toegang
 • Openingstijden: 9.00 - 23.00 uur

Veilingkade 9A, Breda, stekbreda.nl

5. Braderie Flagship Market Zeeheldenkwartier in Den Haag

Reis op 14 april en 26 mei naar Den Haag voor de gezellige Flagship Market-braderie. Die vind je in het Zeeheldenkwartier, in de Prins Hendrikstraat en op het Prins Hendrikplein. Dit deel van Den Haag is sowieso al erg sfeervol. Je vindt er volop gezellige cafés en fijne winkels. Op de braderiedagen vult het stadsdeel zich met kraampjes, livemuziek en de geur van lekker eten. Snuffel eerst tussen de vintage kleding, brocante en designstukken. Geslaagd? Trakteer jezelf op een verse lekkernij - zoals churros of Griekse gyros - en geniet van de muziek. Of stap de nostalgische zweefmolen in. Een geslaagde struinsessie mag je best belonen, toch?

Vanaf station Den Haag Centraal wandel je in een half uurtje naar de braderie in het Zeeheldenkwartier. Wij tippen de OV-fiets, dan ben je er in 10 minuten.

 • Data: 14 april en 26 mei 2024 
 • Openingstijden: 11.00 - 18.00 uur
 • Gratis toegang

Prins Hendriksstraat en Prins Hendrikplein, Den Haag, denhaag.com

6. Waterloopleinmarkt in Amsterdam

De Waterloopleinmarkt is de oudste vlooienmarkt van Nederland. Al 130 jaar vind je hier kraampjes van enthousiaste verkopers. De markt staat vooral bekend om zijn vele vintage kledingstukken. Maar wees niet bang als je geen nieuwe outfit nodig hebt. Er zijn ook genoeg interieurspullen en hobbyproducten. Sterker nog, er gaan geruchten dat er hele bijzondere, zeldzame items op het Waterlooplein zijn gevonden. Wie weet loont een fanatieke zoektocht tussen de jarenoude schilderijen, wereldse edelstenen en versleten boeken wel. 

Vanaf station Amsterdam Centraal wandel je in 20 minuten naar de Waterloopleinmarkt. Als je een OV-fiets huurt, ben je er in een kleine 5 minuten.

 • Openingstijden: iedere maandag t/m zaterdag van 9.30 - 18.00 uur
 • Gratis toegang

Waterlooplein 2, Amsterdam, waterlooplein.amsterdam

7. MeiMarkt in Tilburg

De MeiMarkt in Tilburg is dé hotspot voor fanatieke koopjagers. In het weekend van 18 mei 2024 staat de hele binnenstad vol met tweedehands kramen. Uniek aan deze markt zijn de openingstijden. Heb je ooit al eens midden in de nacht geshopt? Tijdens de MeiMarkt kan het. De markt opent op zaterdag om 22.00 uur en sluit pas de dag erna om 17.00 uur. Op zondagmiddag stallen kinderen hun kleden en kramen uit. Dan mogen zij hun verkoopkunsten laten zien op de zogenaamde Kindermert. Eenmaal, andermaal...

Vanaf station Tilburg wandel je in 10 minuten naar de MeiMarkt in Tilburg.

 • Data: 18 en 19 mei 2024
 • Openingstijden: zaterdag 18 mei vanaf 22.00 uur tot zondagmiddag 17.00 uur
 • Gratis toegang

Binnenstad Tilburg, meimarkt.com

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Anne-Floor van Nunen, Nichon Glerum, Stichting MeiMarkt, Ermelo Buitenleven, Rob Lipsius, Unsplash en Pexels

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

7x de lekkerste en leukste foodtruckfestivals

Laat je culinaire hart sneller kloppen op de leukste festivals.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten