Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur in kaasstad Alkmaar

Alkmaar, een stad met een rijke geschiedenis en betoverende charme, nodigt je uit voor een onvergetelijke ontdekkingstocht. Volg ons terwijl we je meenemen door de historische straten, langs de schilderachtige grachten en in de levendige boetiekjes van deze bijzondere stad. Alkmaar is verre van alledaags; het is een bestemming waar het verleden naadloos samensmelt met het heden, en waar tradities en moderniteit elkaar omarmen.


10:00: Aanschouw de Kaasmarkt

De eerste bestemming van je stedentrip naar Alkmaar is het historische Waagplein. Al sinds 1365 wordt er op dit plein in Alkmaar gehandeld in kaas. Op het plein gaat het er iets anders aan toe dan bij de dagelijkse kaaskraam. Zo zijn er keurmeesters, kaasvaders, kaasdragers (die een heuse kaasdribbel aanhouden tijdens het lopen), en gebeurt het onderhandelen over de prijs met ‘handjeklap’ Geen liefhebber van kaas? Dat is geen vereiste. Rondom de kaasmarkt vind je ook meer dan genoeg kraampjes waar je niet alleen kaas op de kop tikt, maar ook poffertjes, thee, chocolade, gedroogd fruit en ander lekkers.

Vanaf station Alkmaar wandel je in 15 minuten naar de kaasmarkt. Huur je een OV-fiets, dan ben je er in 5 minuten.

  • Openingstijden: elke vrijdagmorgen van 31 maart tot en met 29 september van 10.00 - 13.00 uur. En in juli en augustus ook elke dinsdagavond van 19.00 - 21.00 uur.

Waagplein 6, kaasmarkt.nl

12:00: Lunch bij het kleurrijkste eetcafé van de stad

Het kleurrijkste eetcafé van Alkmaar is tegelijkertijd een vintage shop. Bij de dames van Soepp schuif je aan voor huisgemaakte soep, maar ook voor salades, burgers of een curry. Er staan elke dag andere soepen op het menu, van Indonesische pindasoep tot kaassoep met walnoten. Goed om te weten: alle gerechten zijn 100% vegetarisch.

Vanaf de kaasmarkt wandel je in 3 minuten naar Soepp.

  • Openingstijden: maandag t/m zondag (m.u.v. woensdag) van 08.30 - 22.00 uur, woensdag van 08.00 - 17.00 uur
  • Een lunchgerecht kost hier tussen de € 8 en € 16

Hekelstraat 31, soepp.nl

13:00: Duik in de geschiedenis van Alkmaar

Van kaas en soep naar kunst en cultuur ‒ waaraan geen gebrek in Alkmaar. Wat wil je ook, met een plek die stamt uit 1254. Alles weten over de geschiedenis en het culturele erfgoed van de stad? Bezoek dan zeker Stedelijk Museum Alkmaar. Naast vaste collecties als Het Beleg van Alkmaar en De Bergense School (moderne kunststroming) vind je hier ook wisselende tentoonstellingen die variëren van Topstukken uit de 17e eeuw tot Plantage Alkmaar ‒ over Alkmaar en Suriname, van toen tot nu.

Vanaf Soepp wandel je in 10 minuten naar het Stedelijk Museum Alkmaar. Stap je op de OV-fiets, dan ben je er in een kleine 4 minuten. 

  • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 uur - 17.00 uur. Maandag gesloten.
  • Een museumticket is  € 13,50, of gratis met de Museumkaart.

Canadaplein 1, stedelijkmuseumalkmaar.nl

15:00: Maak een muzikale reis

Ook het Beatlesmuseum is een goed idee. Deze leuke plek ‒ die volop in het teken staat van muziekgeschiedenis ‒ is in 2021 uitgebreid met twee nieuwe musea: het Elvis Museum en het Zeezender Museum. Oftewel, drie voor de prijs van één. 

Wandel vanaf het Stedelijk Museum Alkmaar in 11 minuten naar het Beatlesmuseum. Of pak de OV-fiets en je bent er in een kleine 4 minuten. 

  • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 uur - 16.30 uur. Maandag gesloten.
  • De toegangsprijs is € 15 en biedt toegang tot alle 3 de musea.  De Museumkaart is hier helaas niet geldig.

Pettemerstraat 12A, beatlesmuseum.nl

17:00: Dineer bij het stijlvol ingerichte Abby’s

Je hebt inmiddels al behoorlijk wat kilometers in de benen. Een lekkere maaltijd gaat er dus vast wel in. Vanavond schuif je aan bij het stijlvol ingerichte restaurant Abby’s, te vinden aan het Ritsevoort onder de Molen van Piet. In dit á la carte restaurant is het binnen goed toeven, maar als het weer het toelaat lonkt het terras. Op de kaart staan mooie gerechten en zorgvuldig geselecteerde wijnen. 

Vanaf het Beatlesmuseum wandel je in 17 minuten naar Abby’s. Stap je op de OV-fiets, dan ben je er in 5 minuten. 

  • Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 - 00.00 uur, zondag van 11.00 - 22.30 uur en maandag gesloten
  • Je bestelt hier een hoofdgerecht vanaf € 17.

Ritsevoort 60, restaurantabbys.nl

Logeertip: The Fallon Hotel Alkmaar

Overnachten doe je in een voormalige gevangenis. The Fallon Hotel Alkmaar beschikt over 102 comfortabele kamers, waaronder mindervalide kamers, suites, superior kamers, deluxe kamers en comfort kamers. De meeste van deze kamers zijn omgetoverd vanuit de originele cellen en zijn nu voorzien van alle moderne gemakken. Wat de kamers extra karakter geeft, is het gebruik van de originele celdeuren als kamerdeuren. Bovendien biedt het hotel ook een uitstekend restaurant waar je kunnen genieten van heerlijke maaltijden.

Je fietst vanaf Abby's in ruim 4 minuten naar The Fallon Hotel Alkmaar.

  • Je boekt hier een tweepersoonskamer vanaf +/- € 70 per nacht

Prins Bernhardlaan 16, sheetz.nl/thefallonalkmaar

Tekst: Liselotte Helleman
Beeld: Rolinda Windhorst, Liselotte Helleman, Sjoerd Veltman, Restaurant Abby's en Shutterstock

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

7x de leukste restaurants en eetcafés in Alkmaar

Van dadelcake tot prijswinnende pizza. De leukste restaurants in Alkmaar.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten