Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

NS stimuleert innovatie in mobiliteit

Van treinenbedrijf naar mobiliteitsbedrijf, dat is de transitie die NS ondergaat. We verwachten dat de mobiliteitsmarkt als geheel groeit, en dynamischer wordt, met reizigers die maatwerkoplossingen verwachten voor hun reis. Dit vraagt om innovatie.


NS zoekt daarom naar partners om trends en ontwikkelingen om te zetten naar nieuwe producten en diensten om reizen aangenamer te maken. Om koploper te zijn in mobiliteit in Nederland zetten we verschillende middelen in om een netwerk van kennis en kunde op te bouwen. Deze staan hieronder beschreven.

Om een idee te krijgen van innovaties bij NS zijn in het NS Jaarverslag voorbeelden hiervan te vinden

Mainport Innovation Fund II

Het Mainport Innovation Fund (MIF) is een collectief van partners bestaande uit Schiphol, KLM, TU Delft, Havenbedrijf Amsterdam en NS die elkaar vinden in de ambitie om ondernemers in een vroeg stadium te ondersteunen met geld en expertise om te kunnen groeien. Op basis van een actieve scout-functie komen jonge ondernemers op de radar die innovatieve oplossingen bieden in domeinen zoals mobiliteit, transport en duurzaamheid. Naast investeren heeft NS ook de mogelijkheid om als launching customer op te treden.

Spoorlab

Spoorlab is een platform waarmee we de buitenwereld uitdagen om met creatieve oplossingen te komen voor interne uitdagingen. Dit kan variëren van algemene ideevorming tot aan praktische vraagstukken. Afhankelijk van de ‘challenge’ stelt NS geld beschikbaar voor de doorontwikkeling van het beste idee. Daarnaast biedt het voor NS een kans om in contact te komen met nieuwe partijen en nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan. Spoorlab is een gezamenlijk initiatief van NS en ProRail.

Samenwerking met partners

NS werkt samen in een breed ecosysteem van Nederlandse bedrijven, leveranciers, incubators en investeringsmaatschappijen, waaronder ANWB, Yes!Delft en UtrechtINC. Hiermee versnellen we de impact van innovaties in mobiliteit en bieden we start-ups passende ondersteuning. Daarnaast werken we actief samen met universiteiten en hogescholen en bieden we op veel plekken binnen de organisatie ‘leerplekken’ aan voor studenten. Via deze leerplekken stroomt de waardevolle kennis van het fundamentele onderzoek terug in onze organisatie.

Overige samenwerkingen

Naast de hierboven genoemde middelen komen we ook graag in contact met ondernemers/individuen met ideeën die bij kunnen dragen aan de mobiliteit van de toekomst. Zien we een idee als kansrijk dan gaan we graag een samenwerking aan.

Ben jij of ken jij iemand met een slim idee op het gebied van mobiliteit? Laat ons dit dan weten. Stuur je idee met een heldere, beknopte probleem- en oplossingsbeschrijving. Geef zo goed mogelijk een uiteenzetting van het businessmodel, de USP’s en een overzicht van financials. Stuur je idee op naar innovatiefonds@ns.nl. We zullen je idee in overweging nemen en contact met je opnemen over hoe verder te gaan.