Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur kunst & cultuur in Amersfoort

Een van de vele pluspunten aan Amersfoort: het compacte stadshart. Vanaf station Amersfoort Centraal sta je binnen een kwartier midden in het centrum. Al wandelend door de stad ontdek je de ene na de andere historische parel. Volg onze tips voor 24 uur vol kunst en cultuur in Amersfoort.


10.00 uur: Breng een bezoek aan Het Mondriaanhuis

Het Mondriaanhuis is een must visit. Want wist je dat Amersfoort de geboorteplaats is van kunstenaar Piet Mondriaan? In dit museum bewonder je natuurlijk zijn bijzondere werk. Maar je volgt ook zijn artistieke ontwikkeling (van realistisch naar abstract) en reist in zijn voetspoor van Amersfoort naar New York. De audiovisuele reis eindigt in het doe-het-zelf-atelier waar iedereen een eigen kunstwerk kan creëren. 

Vanaf station Amersfoort wandel je in 18 minuten naar Het Mondriaanhuis. Huur je een OV-fiets, dan ben je er in 6 minuten. 

  • Geopend dinsdag t/m zondag 10.00 – 17.00 uur
  • Entree volwassenen € 13, kinderen (6 t/m 17) € 8 en kinderen t/m 5 en Museumkaart gratis.

Kortegracht 11, mondriaanhuis.nl

11:30 uur: Struin langs de historische Muurhuizen

Bij de Zuidsingel struin je langs de prachtige gevels van de Muurhuizen. Toen Amersfoort zich als gevolg van de economische bloei in 1380 begon uit te breiden, moest er een nieuwe stadsmuur gebouwd worden. De oude muur werd gesloopt en vanaf ongeveer 1500 begonnen mensen huizen te bouwen met het materiaal van de oude muur, precies op de plek waar de stadsmuur had gestaan. Wat deze huizen zo speciaal maakt, is dat ze in verschillende tijdsperioden zijn gebouwd. Hierdoor vind je er een diversiteit aan bouwstijlen en vormen. 

De Muurhuizen liggen op 3 minuten wandelen van Het Mondriaanhuis. 

12.30 uur: Lunchen bij Dikke Dirck

Het is begrijpelijk dat je na het zien van de Muurhuizen geen genoeg kunt krijgen van de schattige, sfeervolle straten. Daarom raden we je aan zeker een kijkje te nemen op de Groenmarkt. Loop daar vooral even binnen bij Dikke Dirck. Bij Dikke Dirck raak je niet uitgekeken. Op de begane grond kun je genieten van Dirck's grandeur, terwijl je gezellig luncht te midden van een unieke inrichting vol met aandachtstrekkers en grappige details. Bij binnenkomst is het moeilijk om niet meteen onder de indruk te zijn. Ga naar de eerste verdieping voor een meer warme en huiselijke sfeer. De gezellige open haard en de heerlijke geuren uit de open keuken zorgen ervoor dat je je direct thuis voelt. 

Dikke Dirck ligt op 4 minuten wandelen van de Muurhuizen.

  • Openingstijden: maandag t/m donderdag van 11.00 - 21.00 uur, vrijdag t/m zondag van 10.00 - 21.00 uur
  • Een lunchgerecht kost hier tussen de € 8 en € 20

Groenmarkt 8, dikkedirck.nl/restaurant-amersfoort

14.00 uur: Leer meer over de geschiedenis van de stad

Na de lunch is het tijd voor een bezoek aan Museum Flehite: ook wel het huis voor geschiedenis en kunst. De authentieke buitenkant van het gebouw, met zijn rood-witte luiken, is alleen al een bezoek waard. Museum Flehite vertelt de geschiedenis van de stad Amersfoort aan de hand van luciferdoosjes, heiligenbeeldjes, motorfietsen, schilderijen van Jacob van Campen en archeologische vondsten. Ook organiseert het museum tentoonstellingen met (inter)nationale kunst uit de periode 1850 tot 1950.

Vanaf Dikke Dirck loop je in 7 minuten naar Museum Flehite. 

  • Geopend dinsdag t/m zondag 10.00 – 17.00 uur. Op maandag gesloten.
  • Entree volwassenen € 13, kinderen (t/m 18) en Museumkaart gratis.

Westsingel 50, museumflehite.nl

16:00 uur: Bewonder de Koppelpoort

Net buiten de binnenstad, over de Eem, ligt de Koppelpoort. Ook deze moet je gezien hebben tijdens je bezoek aan Amersfoort. De vijftiende-eeuwse Koppelpoort is de enige land- en waterpoort in Nederland en was een onderdeel van de tweede verdedigingsmuur van de stad. Deze poort werd vroeger gebruikt om mensen toe te laten of tegen te houden wanneer ze reisden. Ook werd de poort gebruikt om de waterstand in de stad te controleren.

De Koppelpoort ligt op 3 minuten wandelen van Museum Flehite. 

18.00 uur: Smakelijk afsluiten bij Bombari

Na een middag struinen door Amersfoort staat de pizzaoven van Bombari te branden. Liefhebbers van de Italiaanse lekkernij halen hier hun hart op. Ga voor een klassieker of proef een pizza met bijvoorbeeld zwaardvis. Het perfecte einde van je dag.

Het restaurant ligt op 14 minuten lopen vanaf de Koppelpoort. En na het eten ben je met 3 minuten wandelen op station Amersfoort Centraal.

  • Openingstijden: dinsdag t/m donderdag en zondag van 11.00 - 22.00 uur, vrijdag en zaterdag van 11.00 - 01.00 uur, maandag gesloten
  • Je bestelt hier een pizza vanaf € 11,50.

Stationsstraat 42, pizzabombari.nl

Hoteltip: Uniek overnachten bij B&B Vita Nova

Sluit je bezoek aan Amersfoort goed af met een overnachting. Stap aan boord bij Vita Nova, een motorvrachtschip dat is omgetoverd tot een B&B. De kamers zijn modern ingericht, toch zijn er wat klassieke elementen behouden. Het slapen in een van de vijf scheepshutten is een unieke ervaring. In het scheepsruim wordt het ontbijt geserveeerd en is er ruimte voor ontspanning. 

  • Je overnacht in B&B Vita Nova vanaf € 78 per kamer 

Kleine Koppel 11, hotelvitanova.nl

Tekst:  Fleur Smit en Lea de Jonge - MPG. Liselotte Helleman - NS.
Beeld: Ries de Beer, Ernst van Deursen, Dikke Dirck, Liselotte Helleman, Petra Hoogerbrug, Rolinda Windhorst.

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

10x de lekkerste restaurants in Amersfoort

De leukste restaurants in Amersfoort, van binnenstad tot buitenwijk.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten