Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

7x fotogenieke architectuur in Hilversum

Wist je dat Hilversum bekend staat om de architectuur van Dudok? Nergens anders in Nederland vind je zoveel monumentale gebouwen en scholen van de architect bij elkaar. Bijzonder omdat hij verschillende stijlen gebruikte. Van het decoratieve van de Amsterdamse School tot de eenvoud van het zakelijk expressionisme. Tijdens een tochtje op de OV-fiets ontdek je Dudoks architectonische hoogtepunten en werk van vele andere beroemde architecten zoals Jan Duiker.


1. Een wereld van kleurrijk glas bij museum Beeld & Geluid

Op loopafstand van de grote Nederlandse televisiestudio’s vind je media-instituut Beeld & Geluid. Dit gebouw is alleen al vanwege de grootte, vorm en duizenden kleurrijke vlakken indrukwekkend! In de volksmond staat het bekend als de ‘snoeptrommel’. Wist je dat het ooit bedacht is door Jaap Drupsteen, die eerder ons paspoort en de guldenbiljetten ontwierp? Direct bij binnenkomst heb je uniek zicht: je kijkt hier maar liefst 26 meter omhoog, tot aan het glazen dak! Of kijk naar beneden, de zestien meter diepe canyon in. De prachtige lichtinval, de verschillende perspectieven en de robuuste bouwstijl maakt het de moeite waard om je camera erbij te pakken. In het museum ontdek je interactieve installaties, leer je om fake en echt nieuws te onderscheiden en ben je voor even influencer. Leuk detail: op enorme schermen zijn iconen en beelden te zien uit de Nederlandse televisiegeschiedenis.  
 
Vanaf station Hilversum Media Park ben je binnen een minuut bij Beeld & Geluid.

 • Open van dinsdag t/m zondag van 10.00 -17.00 uur
 • Entreeprijs volwassenen € 19,50, voor 8 tot 17-jarigen € 12,50 en met een Museumkaart en t/m 7 jaar gratis  

 Media Parkboulevard 1, beeldengeluid.nl 

2. Awardwinnende architectuur bij Parc Restaurant

Wil je dineren op een idyllisch plekje in het groen met zicht op bijzondere architectuur? Dan is Parc Restaurant een aanrader. Het restaurant is gelegen in een prachtig glazen paviljoen in de Oude Haven en werd al eens bekroond met de Hilversumse Architectuurprijs vanwege de wonderschone koepelvorm. Het is ook nog eens gelegen bovenop de Zand- en Zoutbunker (dat voorheen figureerde als opslag- en schuilplaats), van architect Dudok. Met mooi weer is het terras dé locatie om hier in alle rust naar te kijken. Tel daar de onweerstaanbare Franse gerechten bij op, die eruitzien als creaties, en je bezoek wordt één en al genieten. 
 
Vanaf station Hilversum Media Park 20 minuten lopen of 7 minuten met de OV-fiets.

 • Een lunch kost gemiddeld € 15 p.p. en voor een 3-gangendiner betaal je € 44 p.p.

 Havenstraat 58, restaurant-parc.nl 

3. Iconisch gebouw met schitterende lichtinval bij Landgoed Zonnestraal

Tijdens een bezoek aan Landgoed Zonnestraal ontsnap je even aan de stadse drukte. Op het landgoed ontdek je het Sanatorium, dat voorheen figureerde als ziekenhuis. Tegenwoordig behoren deze monumentaal blauw-witte gebouwen met de strakke lijnen, vormen, koepels en heldere lichtinval tot de mooiste architectuur van Hilversum. Er is zelfs nog een oude patiëntenkamer te zien! Alle gebouwen op Zonnestraal zijn in de jaren twintig ontworpen door Jan Duiker en Bernard Bijvoet. Zij die beroemd zijn vanwege hun heldere en functionele bouwstijl met veel ruimte en licht. In één van de paviljoens ‘Het Dresselhuys’ huist een brasserie. Hier geniet je van lekkere broodjes, flammkuchen en salades. Elke laatste zondag van de maand zijn er rondleidingen over het terrein. Of ga zelf op pad, de bos- en heiderijke omgeving (van 120 hectare!) is ideaal voor een mooie wandeling. 
 
Vanaf station Hilversum ben je in 15 minuten met de OV-fiets bij het landgoed.

 • Het gebouw Zonnestraal is open maandag t/m vrijdag van 09.00 - 17.00 uur, het terrein is vrij toegankelijk
 • Een anderhalf uur durende rondleiding is € 8 per persoon

 Loosdrechtse Bos 19 (Brasserie), brasserie-zonnestraal.nl en zonnestraal.nl

4. Springen in een eeuwenoude kerk bij Flight Deck 53

Van een plek voor rooms-katholieke kerkdiensten transformeerde de Sint-Clemenskerk in 2018 naar een groot speelparadijs. Deze plek is alleen al een must-see vanwege de grote centrale open ruimte, de kleurrijke bogen en gouden ornamenten. Tegenwoordig is het een trampoline- en freerunning park waar kunnen kinderen zich elke dag van de week uitleven op de springkussens of indrukwekkende tricks leren tijdens een les. Ondertussen hebben jullie zicht op de sierlijke kastanjebruin-witte bogen, hoge glas-in-loodramen en schilderingen van Max Weiss die al sinds begin twintigste eeuw intact zijn. Dat belooft voor iedereen een onvergetelijke ervaring te worden. 
 
Vanaf station Hilversum Sportpark 20 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets. 

 • Open van maandag t/m vrijdag van 10.00 - 19.00 uur
 • Entreeprijs vanaf € 12,50 per uur. Reserveren niet nodig

Bosdrift 53, flightdeck53.com 

5. Bewonder Pierre Cuyper's decoratieve Sint-Vituskerk

Eén van de grootste, hoogste en meest indrukwekkende kerken van ons land ontdek je net buiten het centrum van Hilversum. De Sint-Vituskerk is maar liefst 98 meter hoog en zowel van binnen als de buiten bombastisch. De 19e-eeuwse kerk, ontworpen door architect Pierre Cuypers, is volledig in neogotische stijl. Verwacht statige torens, sierlijke luchtbogen, marmeren pilaren en veel kleine glas-in-loodvensters. Terwijl je hiernaar kijkt, begeef je je in magische sferen. Zoek je het graag hogerop? Kom dan terug op Open Monumentendag, dan mag je namelijk de toren beklimmen.  
 
Vanaf station Hilversum loop je in een kleine 10 minuten naar de kerk
 
Emmastraat 5, vitus.nl

6. Bezoek Dudoks monumentale en beroemde Raadhuis

Wil je dé mooiste blikvanger van Willem Marinus Dudok in het Hilversum zien? Breng dan een bezoek aan Het Raadhuis. Op het eerste gezicht doet het gebouw qua grootte, kleur en asymmetrische vormen denken aan het Kunstmuseum Den Haag. De stijl is een combinatie tussen de abstractie van kunststroming de Nieuwe Zakelijkheid en het decoratieve van de Amsterdamse School. Saai? Allesbehalve! Volg maar eens een rondleiding en ontdek de schoonheid van Dudoks architectuur, van de trouwkamer tot de 47 meter hoge toren (met geweldig uitzicht). Ook zijn er regelmatig tentoonstellingen en klassieke concerten. 
 
Vanaf station Hilversum loop je in 15 minuten naar het Raadhuis. Of pak de OV-fiets en ben er met 5 minuten.

 • Het expositiecentrum is open van donderdag t/m zondag van 12.00 - 16.00 uur en vanaf 1 april 2023 op woensdag van 14.30 - 17.00 uur
 • Rondleidingen zijn van donderdag t/m zondag om 13.30 uur, vergeet niet om je van tevoren online aan te melden
 • Entreeprijs reguliere rondleiding volwassenen € 11,50, middelbare scholieren en studenten € 7,50 en kinderen t/m 12 jaar gratis

 Dudokpark 1, dudokarchitectuurcentrum.nl

7. Maak een fietstour langs Dudoks veelzijdige schoolgebouwen

Een zomerse dag is het perfecte moment voor een wandeling of fietstocht met de OV-fiets langs Dudoks schoolgebouwen in Hilversum. De architect ontwierp deze scholen begin twintigste eeuw vlak nadat de Leerplichtwet werd ingevoerd en de jonge bevolking in de stad snel toenam. Met deze speciale plattegrond spot je Dudoks negentien schoolgebouwen. Op elk schoolgebouw zie je Dudok typische expressionistische bouwstijl terug. Je wordt verrast dankzij de afwisseling in vormen, kleuren en bouwstenen. Zo heeft de Vondelschool een sierlijke ingang met een boog en valt de Rembrandtschool op vanwege het lijnenspel.  

 • Vanaf station Hilversum 12 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets naar het startpunt.  
 • Volg de tour zelfstandig of met een gids voor € 14 per persoon. 

Neuweg 31, dudokarchitectuurcentrum.nl 

Tekst: Rosa Lee Szarzynski - Insiders
Beeld: Daria Scagliola, Stijn Brakkee, Flightdeck 53, Landgoed Zonnestraal, Live Hilversum, H. Fölmi, Restaurant Parc, Dudokpark Architectuur Centrum

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur fietsen in de natuur bij Hilversum

Ontdek rust en ruimte in het weidse buitengebied van Hilversum.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten