Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur struinen door de natuur rondom Venlo

Wist je dat je in Noord-Limburg in korte tijd 4 verschillende landschappen doorkruist? In één wandeling kom je stuifduinen, heide, bos en water tegen. Uniek in Nederland. In de buurt van Venlo liggen fijne gebieden om te wandelen, zoals de Groote Heide. Huur een OV-fiets op station Venlo en ga op pad. In 24 uur ontdek je de hoogtepunten van bos tot boerenland in de natuur dicht bij Venlo.


10:00 uur: Opstarten met een lekker ontbijtje bij STEK

Vandaag ga je veel wandelen in het natuurgebied rondom Venlo. Een stevige bodem is dus welkom. Zodra je uitstapt bij station Venlo, zet je koers richting STEK. Een ontspannen plekje waar je de dag op je gemak begint. Van de vrolijke gele muren en vriendelijke bediening krijg je spontaan een lach op je gezicht. Bij STEK bewijzen ze dat lekker eten ook heel gezond kan zijn. Uit de keuken - die ze zelf hun culinaire speeltuin noemen - verschijnen de lekkerste creaties. Verwen jezelf met de STEK latte met rozen, kardemom, appel, peer en een espressoshot. Ook een aanrader: de yoghurtbowl met huisgemaakte granola. Neem een potje mee om thuis van te genieten.

STEK ligt op ruim 5 minuten wandelen van station Venlo.

 • Openingstijden: maandag t/m zaterdag geopend van 10.00 – 17.00 uur
 • Je bestelt hier een ontbijt voor € 7 p.p.

Begijnengang 2, Venlo, stekvenlo.nl

11:00 uur: Wandel de witte route over De Groote Heide

Op naar De Groote Heide: een groot natuurgebied ten oosten van Venlo en vlak bij de Duitse grens. Wandel vanuit STEK terug naar station Venlo en huur een OV-fiets. Met een klein kwartiertje fietsen bereik je Gasterij Groote Heide. Vanaf hier wandel je de witte route. Een route van 6 kilometer die dwars door het Limburgs landschap trekt. Onderweg kom je langs zeldzame rode dopheide, bloeiende berkenbomen en uitgestrekte zandstroken. Het gebied is niet alleen rijk aan natuur, maar ook aan historie. In de Tweede Wereldoorlog was de Groote Heide een belangrijke luchthaven: Fliegerhorst. Tijdens je wandeling stuit je regelmatig op sporen uit deze tijd, zoals een restant van de oude startbaan.

Wandel vanuit STEK terug naar station Venlo en huur een OV-fiets. Binnen 15 minuten bereik je Gasterij Groote Heide.

 • Langs de route staan witte paaltjes die je kunt volgen
 • Bij Gasterij Groote Heide liggen routekaarten die je gratis kunt meenemen

Startpunt route: Hinsbeckerweg 55, Venlo, limburgs-landschap.nl

13:00 uur: Koffie met een kleine hap bij Gasterij Groote Heide

Deze ‘achtertuin van Venlo’ is een fijne plek om bij te komen van je wandeltocht door het natuurgebied. Plof met zonnig weer neer op het terras. Vanaf hier kijk je uit op een bosdecor met grazende schapen in de hoofdrol. De menukaart is een mix van zoet, hartig, vega(n) en vlees. Veel gerechten komen tot stand in samenwerking met lokale partners. Tip: bestel de paddenstoelenkroketten van Restaurant Valuas. 

Aan het einde van de witte route kom je uit bij Gasterij Groote Heide.

 • Openingstijden: woensdag t/m zondag van 09.00 – 17.00 uur
 • Je bestelt hier een klein lunchgerecht voor +/- € 10

Hinsbeckerweg 55, Venlo gasterijgrooteheide.nl

15:00 uur: Ontdek de botanische tuinen van de Jochumhof

Tijd voor de volgende activiteit. Stap weer op je OV-fiets en trap richting Steyl. Daar - midden in het kloosterdorp - vind je de Botanische tuin Jochumhof. Begin twintigste eeuw legde Pater Peter Jochum deze tuin aan voor biologieonderwijs aan kloosterlingen. Nu zijn het meerdere tuinen, met ieder eigen unieke natuur. Waan je voor even rond de Middellandse Zee in de kleurrijke mediterrane kas. In de heemtuin ontdek je alle landschappen van Noord-Limburg op één plek. De geurige kruidentuin staat bol van de bekende en onbekende kruiden. Ooit van meum gehoord? Tip: sluit je bezoek af met een kop koffie in het Grandcafé. Een unieke plek waar je in het decor van een kruidenierswinkel uit 1880 zit.

Vanuit Gasterij Groote Heide fiets je in ongeveer 30 minuten naar De Jochumhof.

 • Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 11.00 – 17.00 uur, zondag van 10.00 – 17.00 uur
 • Entree in de tuin: € 3 p.p.
 • Rondleidingen zijn mogelijk voor groepen van maximaal 15 personen. Boek via de website een algemene rondleiding van een uur (€ 50 plus € 3 p.p. entree) of meld je aan voor de uitgebreide tour van 2 uur (€ 75 plus € 3 p.p. entree)

Maashoek 2B, Steyl, jochumhof.nl

17:30 uur: Diner met uitzicht op de Maas bij Sur Meuse

De avond staat voor de deur. Tijd voor het diner. Vanuit de Jochumhof fiets je terug naar Venlo. Om precies te zijn naar het stadsdeel Blerick, naar restaurant Sur Meuse. Dit restaurant ligt aan de Maas - sur Meuse betekent ‘aan de Maas’ in het Frans. Op de witte voorgevel pronkt het bouwjaar van het pand: 1705. Wist je dat dit het oudste pand van Blerick is? Vanaf het terras kijk je recht op het kabbelende water van de Maas. Na het driegangendiner wandel je langs het water, terwijl de zon langzaam ondergaat. Een ontspannen afsluiter van je dag.

Vanuit de Botanische tuin Jochumhof fiets je in ongeveer 20 minuten naar restaurant Sur Meuse.

 • Openingstijden: zondag t/m donderdag van 11.00 – 21.00 uur, vrijdag en zaterdag van 11.00 – 22.00 uur
 • Je bestelt hier een hoofdgerecht voor +/- € 20. Het driegangen-seizoensmenu is € 35,50 p.p.

Helling 5, Blerick, surmeuse.nl

20:00 uur: Heerlijk overnachten bij Hotel Maashof

Je dag wandelen in de buurt van Venlo zit erop. Wie de volgende ochtend midden in de Limburgse natuur wakker wil worden, boekt een verblijf bij Hotel Maashof. Hier vind je een oase van rust in een sprookjesachtige omgeving. Aan het hotel grenst een grote tuin met vijver. Neem plaats op een bankje, voel de zon op je gezicht en hoor de vogels fluiten. Zo wil je elke dag wel wakker worden. Heb je nog wat tijd? Duik de luxe wellness in. In de Finse sauna en het warme stoombad ontspan je volledig. Helemaal opgeladen fiets je na je verblijf in ongeveer 20 minuten weer naar station Venlo.

Vanuit restaurant Sur Meuse fiets je in ruim 10 minuten naar Hotel Maashof. 

 • Je boekt hier een tweepersoonskamer vanaf € 110 per nacht
 • Wacht niet te lang met boeken: het hotel is populair

Maashoflaan 1, Venlo, maashof.com

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: De Groote Heide, STEK, Maashof, Venlo-Partners, Pexels, Palickap Wikipedia

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur kunst & cultuur in Venlo

Bezoek de mooiste musea en kunstgaleries tijdens een historische stadswandeling.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten