Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

In de trein

Voor reizigers met een auditieve beperking zijn er in de trein diverse voorzieningen. Zo laat een rode lamp boven de deur zien dat deze gaan sluiten en tonen reisinformatieschermen in bijna alle treinen actuele ritinformatie en overstapmogelijkheden. Op deze pagina lees je alles over de voorzieningen in de trein als je reist met een auditieve beperking.


Sluitende treindeuren

Nadat de hoofdconducteur heeft gefloten, gaat hij de trein in en vergrendelt hij de deuren. Dit betekent dat alle deuren gaan sluiten behalve de deur waarin de hoofdconducteur staat.

Rode lampen

Zodra de hoofdconducteur de vergrendeling van de deuren in gang zet, gaat midden boven de deuren een rode lamp knipperen en is er een geluidssignaal. De rode lamp blijft knipperen totdat de deuren zijn gesloten. Zolang de rode lamp knippert, mag er niet worden in- of uitgestapt.

De rode lampen zijn te vinden in de Sprinter typen Flirt, SNG en SLT en de dubbeldekker type DDZ. Daarnaast stromen de komende paar jaar de vernieuwde dubbeldekkers type VIRM en de nieuwe intercity type ICNG in met deze lamp. Reis je met een trein van een ouder bouwjaar zonder lampen boven de deuren, kijk dan goed naar de conducteur. Staat hij op het tijdstip van vertrek in de deuropening met z’n fluit in de aanslag? Dan kun je niet meer instappen.

Reisinformatieschermen

In bijna alle treinen bevinden zich reisinformatieschermen. Deze schermen tonen actuele ritinformatie en overstapmogelijkheden. Ook worden er informatiefilmpjes getoond over NS: deze filmpjes zijn altijd ondertiteld.

Op de hoogte blijven van je reis

Zet ‘meldingen’ aan in de NS-app

Soms kan het gebeuren dat je trein vertraagd is. Of je wilt gewoon weten waar je moet overstappen. Dan is het wel prettig als je updates krijgt over je reis met een bericht op je telefoon. Zo weet je altijd wat je moet doen.

Meer informatie over reizen met een auditieve beperking

De NS-app gebruiken als reiziger met een beperking

Wat heb je aan de NS-app als je reist met een beperking?

Op het station

Welke voorzieningen zijn er op het station als je reist met een auditieve beperking?