Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Persoonlijke ontwikkeling, spelletjes en puzzels op Utrecht CS

Sadhana heeft in veel boekenwinkels gewerkt en doet dat sinds 2000 op Utrecht CS. “Het begon ooit als een bijbaan in 1985, maar omdat ik me met van alles bemoeide, groeide ik door tot winkelmanager. Tegenwoordig ben ik winkelmedewerker en mag iemand anders manager zijn.” Sadhana geniet van haar werk in haar team, en van de klanten die ze helpt.


Medewerker

Sadhana Ramkhelawan (52)

Winkel

AKO Utrecht CS

Bij AKO sinds 

1985

Sadhana’s ultieme leestip

Een leven op onze planeet, van David Attenborough

“Lees dit boek. De bijbehorende documentaire bracht mijn dochter dusdanig van haar stuk dat ze besloten heeft minder vlees te gaan eten. Echt een wake-up call!”

AKO-medewerker Sadhana

Over AKO Utrecht CS

“In 2000 ging ik op het station werken. Daarvoor werkte ik in boekenwinkels in de winkelstraat. Het was best even wennen, wat hadden mensen een haast! Maar na twee jaar wilde ik niet meer weg.” Tijdens de verbouwing van de stationshal, die enkele jaren duurde, wisten de klanten Sadhana en haar collega’s nog steeds te vinden. “We verkopen natuurlijk ook meer dan lectuur; je kunt hier ook spelletjes, snoepjes en kantoorartikelen kopen. En wie voor een boek komt, heeft ruim keuze: we hebben 500 titels in het assortiment.”

De klanten

De winkel ligt in de stationshal en de mensen die er komen zijn dus ergens naar onderweg. “Dat maakt onze doelgroep heel divers. Forensen halen hier hun krantje, studenten komen voor non-fictie en tijdens vakanties zien we veel gezinnen in de winkel na een dagje Utrecht.” Sadhana en haar hechte team werken er met plezier: “Ons doel is dat mensen tevreden naar buiten lopen. Met sommige collega’s werk ik al jaren samen, dat komt de sfeer in de winkel volgens mij zeker ten goede.”

Eén vaste klant komt trouw zijn wetenschappelijke tijdschriften halen. “Dat zijn er een stuk of zes. Als hij op vakantie gaat, komt hij ons vooraf de data doorgeven, zodat we in die tijd de magazines voor hem opzij kunnen leggen. Als hij weer terug is, haalt hij het pakketje op en neemt hij steevast een souvenir voor ons mee. Dan vertelt hij ons zijn vakantieverhalen en leren wij iets over de plaats waar hij is geweest. Ik vind dat echt bijzonder.”

Puzzelen tijdens de lockdown

De winkel verkoopt voornamelijk boeken; op dit moment doet De meeste mensen deugen van Rutger Bregman het goed bij ons. Maar de rest van het assortiment vindt ook gretig aftrek. “De laatste jaren kopen mensen steeds meer boeken over persoonlijke ontwikkeling, maar opvallend genoeg verkopen we ook steeds meer spelletjes. En wat echt als een speer ging tijdens de lockdown afgelopen voorjaar waren de puzzels.”