Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

6x leukste wandelroutes in Nederland

Of je nu gaat wandelen in de natuur of kiest voor een culturele stadswandeling: van deze wandelingen in Nederland krijg je een instant vakantiegevoel. Deze wandelroutes hebben bovendien genoeg leuke plekken om onderweg even pauze te nemen!


1. Historisch Amsterdam

Startpunt: station Amsterdam Centraal
Eindpunt: station Amsterdam Muiderpoort


Met deze stadswandeling van 8 of 11 kilometer ervaar je historisch Amsterdam. Vanaf het Centraal Station wandel je via de grachtengordel naar de Joodse buurt, vervolgens door de prachtige Plantagebuurt naar Oost met als eindpunt station Amsterdam Muiderpoort. Aan het begin van de route passeer je ‘De 9 straatjes’, gezellige smalle straten vol winkels en koffietentjes.

In de Staalstraat bij de Stopera zit een gevaarlijk lekkere chocoladewinkel; Puccini Bomboni. Hier vind je ambachtelijk gemaakte bonbons, op basis van specerijen als peper en nootmuskaat. Niet de goedkoopste, wél de lekkerste.

Staalstraat 17, puccinibomboni.com

Ga in de Plantagebuurt even langs het terras van Restaurant de Plantage. Hier zit je heerlijk onder de bomen op het plein van dierentuin Artis. Mét uitzicht op de flamingo's.

Plantagekerklaan 36, caferestaurantplantage.nl

Heb je trek gekregen van de wandeling en nog geen zin om naar huis te gaan? Loop dan vanaf het Muiderpoortstation een stukje rechtdoor, de Insulindeweg op. Daar vind je op de hoek Aziatisch Streetfood Café Vijfnulvijf. Hier kun je terecht voor een bite-size snack, sushi roll of een complete maaltijd.

Insulindeweg 505, vijfnulvijf.nl

2. Rotterdam Maasstad

Start- en eindpunt: station Rotterdam Centraal

Van hypermoderne skyline tot het oudste stukje van Rotterdam; deze stadswandeling van 12 of 15 kilometer voert je langs de historische Delfshaven, de Maas, de Veerhaven en de Erasmusbrug. Door de gezellige binnenstad wandel je weer terug naar het beginpunt van de route, Rotterdam Centraal.

Op de route passeer je de Kunsthal, waar altijd boeiende wisseltentoonstellingen te zien zijn, vaak over populaire cultuur.

Westdijk 341​, kunsthal.nl

In de Veerhaven neem je de watertaxi naar hotel New York. Dit is de place to be voor een uitgebreide lunch of koffie met taart uit eigen patisserie.

Koninginnenhoofd 1, hotelnewyork.nl

3. Leeuwarden

Start- en eindpunt: station Leeuwarden Centraal

In Leeuwarden bruist het. Cultuur snuiven, theaters bezoeken, uitgaan of winkelen in gezellige kleine straatjes; alles kan in de culturele hoofdstad van Europa.

Deze stadswandeling van 6 kilometer neemt je mee naar het geboortehuis van Mata Hari, het geboortehuis van Saskia van Uylenburgh (de vrouw van Rembrandt van Rijn) en tal van andere historische gebouwen en interessante musea.

Iets verderop vind je het gezellige restaurant By Us, waar eigenaren Michel & Lilian gerechten op tafel toveren die eruitzien als kunstwerkjes. Er is geen menu, hier word je verrast en eet je met de seizoenen mee.

Over de Kelders 24, restaurantby-us.nl

4. Eiland van Dordrecht

Startpunt: station Dordrecht Stadspolders
Eindpunt: Station Dordrecht


Water staat centraal in deze wandeling van 10 kilometer door het eiland van Dordrecht. Hier loop je langs grote rivieren, smalle grachten en pittoreske havens met oude zeilschepen. De route eindigt in de historische binnenstad, waar je uit kunt blazen in tal van leuke restaurants en bars.

Ga vooral langs bij grand café Khotinsky. Dit grand café van 450 m2 bevindt zich in een industrieel pand uit 1900, dat ooit dienst deed als elektriciteitscentrale. Plof neer op een grote comfortabele bank en dompel je onder in de warme sfeer die het tegenwoordig uitstraalt.

Noordendijk 128, khotinsky.com

Voor een borreluurtje ga je naar Food & Wine Bar Brut op de gezellige Groenmarkt. Op het menu staan mooie wijnen uit alle windstreken, waar ze lekkere borrelhappen bij serveren.

Groenmarkt 121, ditisbrut.nl

5. Den Haag naar Scheveningen

Start- en eindpunt: station Den Haag Centraal

Wandel door chique Den Haag, groene stadsparken en kleine bossen naar de kust van Scheveningen. Onderweg kom je langs monumentale panden zoals het Mauritshuis en Paleis Lange Voorhout én tal van musea. Je kunt kiezen tussen een wandeling van 8 of 19 kilometer.

De wandeling begint bij het Centraal Station en neemt je mee langs het Malieveld en Het Binnenhof naar de Scheveningse Bosjes. Om te eindigen bij het Kurhaus in Scheveningen.

Bij Cucina SOHO geniet je van de plattelandskeuken en traditionele keuken van Italië. Bij mooi weer zit je heerlijk in de stadstuin. 

Lange Houtstraat 3, cucinasoho.nl

 

6. Mastbos Breda

Start- en eindpunt: station Breda

Bourgondisch genieten op de Grote Markt? Brabantse gezelligheid in Het Ginneke? Of juist de rust opzoeken van het Mastbos of het Valkenbergpark? Tijdens deze wandeling van 11 of 14 kilometer hoef je niet te kiezen. Snuif de verse geur op van de naaldbomen in het Mastbos en wandel door de voormalige kasteeltuin, nu het stadspark. Sluit de wandeling af in het oude centrum en dompel je onder in Brabantse gastvrijheid.

Italiaans genieten doe je bij Papa e Citu. Deze traiteur uit Sardinië geeft je een instant La Dolce Vita gevoel door heerlijke streekproducten te verkopen uit zijn thuisland. Van vleeswaren, kazen en olie tot koek, wijn en koffie. Prego!

Ginnekenweg 60, Papaecitu.nl

Tekst: LaPeet - MPG.
Beeld: De Plantage, Vijfnulvijf, By Us, Fruitbar Sis, Brut Burgerbar, Khotinsky, Restaurant Loff, Groninger Museum.

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Ook interessant

Naar alle dagjes uit

Wandelroute Den Haag - Scheveningen

Wandel door Den Haag via stadsparken en bossen naar Scheveningen.

8x bijzondere stadswandelingen in Nederland

Bijzondere stadswandelingen langs winkels, hofjes, kunst en buurtbewoners.

Wandelen

Ontdek de mooiste wandelroutes door stad en natuur.

Free Walking Tour Eindhoven

Ontdek de leukste plekken met een rondleiding.

Stadswandeling: Rewriters Rotterdam

In Rotterdam ligt de kunst letterlijk op straat. Wandel je mee?

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tips van NS Dagje Uit, relevant nieuws en aanbiedingen.

Ontvang tips per mail