Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

7x beste plekken met bollenvelden in bloei en bloemenweides

Verlies jezelf in de schilderachtige landschappen van de bollenvelden en bloemenweides in de Keukenhof en Bollenstreek. Struin door botanische tuinen, wandel langs prachtige meren en weides vol bloemen. Wij hebben de zeven beste plekken voor je op een rij gezet. Elke plek is bereikbaar met het ov.


1. Keukenhof

Verlies jezelf in een zee van bloemen bij Keukenhof. Ontdek prachtige tulpenvelden in alle kleuren van de regenboog, bewonder unieke bloemensculpturen en geniet van inspirerende tuinideeën in de verschillende thematuinen. Maak een boottochtje langs kleurrijke bloemenvelden of ontspan op een van de sfeervolle terrassen. Een betoverend dagje uit voor jong en oud.

 • Keukenhof is van 21 maart t/m 12 mei geopend van 8.00 – 19.30 uur, ook op zon- en feestdagen.
 • Boek een combiticket via Spoordeelwinkel en vertrek vanaf elk punt in Nederland met de trein naar een van de opstaplocaties van de Keukenhof Express
 • Dagretour + busticket + entree via Spoordeelwinkel: vanaf € 50 voor volwassenen, kinderen vanaf € 20,50.

Opstaplocaties: Amsterdam RAI, Schiphol Airport, Leiden Centraal en Haarlem
Locatie Keukenhof: Stationsweg 166A, Lisse, 
keukenhof.nl

2. De Bollenstreek, Zuid-Holland  

Het gebied rondom Keukenhof staat ook wel bekend als de Bollenstreek. Naast Keukenhof vind je in deze streek veel meer prachtig gekleurde bollenvelden in bloei. De velden liggen in de buurt van Hillegom, Lisse, Noordwijkerhout, Noordwijk en Voorhout. Als eerste beginnen de krokussen en narcissen te bloeien, gevolgd door de hyacinten en de vroege tulpen. Er zijn veel wandel- en fietsroutes door de Bollenstreek.

Vanaf station Hillegom kom je het makkelijkst bij de velden, lopend of met de OV-fiets.

 • Ga voorzichtig met de bollenvelden om en ga niet in de velden staan. Zo zorg je dat je niks beschadigt. De bloemen daar moeten nog door de bollenkwekers worden verkocht, dat is hun bron van inkomsten
 • De meeste bollenvelden bloeien tussen eind maart en begin mei
 • Benieuwd naar de wandelroute? De routes zijn 10, 13, 16 of 19 km. Bekijk de routebeschrijving. De route start vanaf station Voorhout en eindigt op station Hillegom

Verschillende locaties, bollenstreek.nl

3. Japanse tuin, Den Haag 

Deze betoverend mooie tuin hoort bij landgoed Clingendael en is maar acht weken per jaar open. Dit komt omdat de meeste planten en bomen in de tuin heel kwetsbaar zijn. In het voorjaar kun je er de volle bloei van de azalea’s, rododendrons en sierkersen bewonderen. Er staan ook prachtige en zeldzame planten en bomen in de tuin die het bezoeken en bewonderen absoluut waard zijn. 

Vanaf station Den Haag Centraal trap je er met de OV-fiets in 15 minuten naartoe. Of pak bus 20 en je bent er binnen 25 minuten.

 • Openingstijden: in het voorjaar is de Japanse Tuin 6 weken open (vanaf het laatste weekend in april tot begin juni). En in het najaar 2 weken (laatste 2 weken van oktober)
 • Toegang: gratis

Clingendael 12a, Den Haag, denhaag.nl

4. Botanische tuin Belmonte, Wageningen 

Dit landgoed nabij Wageningen kent een (bloem)rijke geschiedenis die je terugziet in bijvoorbeeld de rododendrons, rozen en talloze bomen en struiken. Bij elkaar vormen ze een stadspark van elf hectare, waarmee Belmonte een van de grotere botanische tuinen van Nederland is.

Vanaf station Ede-Wageningen pak je bus 86 en vervolgens bus 51. De totale rit duurt zo'n 37 minuten inclusief 8 minuten lopen. Vanaf station Arnhem Centraal ben je er in 35 minuten als je bus 352 pakt.

 • Het Belmonte Arboretum is het gehele jaar geopend, zeven dagen per week, van zonsopkomst tot zonsondergang.
 • Van april t/m oktober is er elke woensdagmiddag een theetuin bij het Koetshuis. Dit wordt verzorgd door Zideris, een organisatie die mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een zinvolle besteding geeft
 • Toegang: gratis

Generaal Foulkesweg 94-A, Wageningen, botanischetuinen.nl

5. Bergherbos, Gelderland 

Houd je van bloeiende bloemen én klimmen? Dan zit je hier goed. Vanuit de uitkijktoren zie je graanvelden, blauwe korenbloemen en andere kleurrijke akkerkruiden. Weer eens wat anders dan een bollenveld. In het bos achter uitspanning 't Peeske ligt een superleuke speelnatuur van OERRR waar kinderen kunnen bouwen, klauteren, struinen en sluipen. 

Vanaf station Arnhem Centraal gaat een trein naar Wehl. Bus 196 stopt precies voor ’t Peeske.

 • Speelnatuur van OERRR is gratis voor leden van OERRR en Natuurmonumenten, en voor kinderen onder de 2 jaar.

Lage Eltenseweg 1, Loerbeek, natuurmonumenten.nl
Speelnatuur, Peeskesweg 12, Beek, natuurmonumenten.nl

6. Landgoed Hackfort 

Vanaf het landgoed kun je verschillende wandelingen volgen, die je onder meer voeren langs prachtige vochtige weides die in het voorjaar lila kleuren met pinksterbloemen. In de zomer kleurt de akker hier met akkerbloemen, voornamelijk gele ganzebloem en een enkele korenbloem, kamille en klaproos. Ook leuk: in de Hof van Hackfort, de historische moestuin, werden vroeger al groentes, fruit en bloemen geteeld voor de adellijke kasteelbewoners.

Vanaf station Zutphen brengt bus 93 je er in een klein half uurtje naartoe.

 • Openingstijden: alleen bij speciale gelegenheden en activiteiten is het voorplein en/of de kelder van het kasteel te bezoeken. Houd de website van Natuurmonumenten in de gaten voor actuele informatie.

​​​​​​​Baakseweg, Vorden, natuurmonumenten.nl

7. Galderse Meren, Breda 

Een wandeling terug in de tijd: rondom het 500 jaar oude Mastbos in Breda liggen prachtige meren en weides vol bloemen in bloei. De Galderse Meren staan bekend om hun frisse, heldere water en dat is opmerkelijk voor water in Nederland. In de lente groeien er langs de randen van de meren een zee allerlei kleine bloemen. 

 • Open van maandag t/m zondag
 • Het gebied is heel populair. Daarom gelden er tijdens het recreatieseizoen (1 april t/m 30 september) regels voor bezoekers van de Galderse Meren. 
 • Wil je actuele informatie over hoe druk het is? Stuur dan berichtje via WhatsApp met 'update' naar dit telefoonnummer

Rijsbergsebaan 15, Breda, welkominbreda.nl/

Beeld: Alamy Stock Photo, Ruud Morijn/Getty Images, ANP, Karp85/Getty Images, Dmitry Rukhlenko/Shutterstock, Wiskerke/Alamy Stock Photo, Fokke Baarssen/Shutterstock, Intreegue Photography/Shutterstock, Rudmer Zwerver/Alamy Stock Photo, L. Delderfield, Natuurmonumenten, Daryl Mulvihill/Alamy Stock Photo

Geïnspireerd om op pad te gaan?

8x de mooiste bloesemwandelingen in Nederland

Wandel de mooiste bloesemroutes in eigen land.

8x leukste (bloemen)pluktuinen

Zelf je bloemen of fruit plukken in de leukste pluktuinen.