Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Algemene informatie over de NS-wandelingen

Stichting Wandelnet heeft in samenwerking met NS een aantal dagwandelingen uitgezet. Per route vind je informatie over de stations die begin- en eindpunt zijn, over het soort landschap, de lengte van de route en eventueel aanvullend vervoer.


Wandelen over een LAW

De NS-wandelingen volgen merendeels een stukje Lange-Afstand-Wandelpad (LAW). Enkele routes volgen geen LAW, maar een deel van een wandelnetwerk. Een deel van de routes is in samenwerking met andere partners speciaal voor dit doel ontwikkeld. De wandelingen voeren door bos en over hei, over landgoederen en akkers, over dijkjes en langs rivieren, maar ook door dorpen en buurtschappen. Een deel gaat over heuvelachtig terrein en soms loop je door nat gras of over mulle zandpaden. Wij raden je daarom aan om goede wandelschoenen te dragen. Soms moet je over hekjes klimmen of gebruikmaken van overstapjes.

Gemarkeerde routes

Zowel de LAW’s als de aanloop- en aftakroutes van en naar stations zijn met wit-rode, geel-rode blokjes of andere markeringen bewegwijzerd. Met behulp van de routebeschrijving én de markering wandelt je op je gemak door de mooiste gebieden van Nederland. Behalve de routebeschrijving tref je tevens een duidelijk kaartje aan met ingetekende route en informatie over natuur, landschap en bezienswaardigheden onderweg. De NS-wandelingen variëren in lengte van 6,5 tot 22 km.

Verkrijgbaarheid routebeschrijvingen

De routebeschrijving en het routekaartje van elke wandeling zijn gratis te downloaden via ns.nl/dagjeuit, eropuit.nl/wandelen of wandelnet.nl. Sinds 2012 verschijnen NS-wandelingen alleen nog digitaal.

Treinreis

Alle NS-wandelingen zijn goed bereikbaar per trein (en eventueel aanvullend openbaar vervoer). Je bepaalt zelf welk(e) traject(en) je nodig hebt voor het maken van jouw wandeling. Check hiervoor in/uit met je OV-chipkaart bij de daarvoor bestemde NS-kaartlezers. Dit kan een losse paal of toegangspoort zijn voorzien van NS- en OV-chipkaartlogo. Je kunt ook online een e-ticket kopen. Dan is een OV-chipkaart niet nodig. Een los kaartje is ook te koop bij een NS-servicebalie op het station, maar dan betaal je per kaartje een toeslag van € 1.

In enkele gevallen moet of kun je met de bus naar het beginpunt van de wandeling of vanaf het eindpunt weer terug naar het station

Verder wandelen

Alle wandelingen zijn, in samenwerking met NS, ontwikkeld en uitgezet door medewerkers van Stichting Wandelnet. Onder auspiciën van deze stichting wordt het netwerk van landelijke wandelroutes in Nederland ontwikkeld en onderhouden. Bovendien behartigt Wandelnet de belangen van alle recreatieve wandelaars in Nederland. Het landelijke netwerk heeft inmiddels een totale lengte van ruim 10.000 km. De routes zijn beschreven in circa 40 handzame gidsen.

Een groot deel van het werk aan de Lange-Afstand-Wandelpaden wordt uitgevoerd door vrijwilligers van de 10 organisaties die binnen Stichting Wandelnet samenwerken. Zij verkennen, beschrijven, markeren en onderhouden de routes. Wil je meer informatie over de NS-wandelingen of over de Lange-Afstand-Wandelpaden, kijk dan op www.wandelnet.nl. Via deze site kun je de NS-wandelingen ook downloaden. Of neem contact op met:

Stichting Wandelnet, Postbus 846, 3800 AV Amersfoort
E-mail: info@wandelnet.nl